Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

De ce nu trebuie să comanzi un cappuccino în Italia după ora 11

Ai auzit probabil de nenumărate ori povestea că nu trebuie să comanzi vreodată cappuccino în Italia după ora 11 sau că, dacă vei face această greșeală ireparabilă, vei fi criticat aprig sau nu vei primi cafea sau se va râde de tine.

Ca multe astfel de zvonuri culturale, există o sămânță de adevăr și în această poveste, care însă este de multe ori amplificată. Îți spunem mai jos de ce s-a ajuns la acest zvon, prin puțină istorie.

Călugări și maimuțe și cafea

Cuvântul „cappuccino”, făcând referire la cafea, este o asociere destul de recentă, de undeva din jurul anilor 1940. Rădăcina cuvântului, totuși, este mult mai veche.

În italiană, cuvântul „cappuccio” înseamnă glugă, iar orice cuvânt care se termină în „-ino” înseamnă ceva mic sau drăguț, un fel de diminutiv. „Cappuccino” poate însemna așadar „glugă mică”, făcând referire în acest caz la gluga/roba care era purtată de un ordin al călugărilor franciscani la începutul anilor 1500. Aceștia erau numiți călugării Capucini sau, în italiană, Cappuccini.

Câteva secole mai târziu, când oamenii de știință au dat nume primatelor, ei au acordat numele „capuchin” unei specii de maimuțe a căror culoare aceștia au fost de părere că seamănă cu robele purtate de călugării Capucini.

Nu există o dată exactă despre care să se știe că a fost momentul în care laptele spumos și cafeaua au fost combinate pentru prima oară, dar băutura pe care astăzi o cunoaștem drept cappuccino a fost brevetată pentru prima dată în 1901. Însă abia la sfârșitul anilor 1940 cuvântul „cappuccino” a intrat în uz comun. Și atunci, de asemenea, numele a fost dat acestei băuturi pe bază de cafea datorită faptului că culoarea ei i-a amintit unei persoane de acele robe purtate de călugării Capucini.

Călugării s-ar putea să nu fi inventat cappuccino, dar datorită lor această băutură iubită are respectivul nume.

Faimoasa regulă a cappuccino-ului

Acum, pentru a atinge și faimoasa regulă potrivit căreia nu trebuie să comanzi niciodată un cappuccino după ora 11, în Italia.

Principalul lucru pe care trebuie să îl înțelegem este că acest lucru nu are nimic de-a face cu cappuccino, ci are mai mult legătură cu laptele.

Italienii, după cum bine se știe, sunt obsedați de digestie. Se gândesc mult la asta, nu este un subiect tabu, ci de fapt este subiectul multor reclame în televiziunea italiană. Plimbă-te prin culoarul cu iaurt al oricărui magazin alimentar italian și vei vedea câte sortimente se promovează drept ajutoare digestive.

Consumul de lapte după o masă, cred italienii, îți va strica digestia. Și din moment ce nu vor asta, ei evită laptele când mănâncă. Micul dejun nu se ia în considerare, deoarece micul dejun italian constă în mod obișnuit dintr-o cafea și patiserie și asta-i tot. Dacă băutura ta pe bază de cafea este un cappuccino, atunci laptele este un fel de parte din masă în acest caz.

Dar să comanzi un cappuccino sau altă băutură pe bază de lapte după prânz sau după cină? Un italian nu ar face niciodată acest lucru.

Însă dac nu ești italian sau dacă ești dar nu crezi în teoria digestiei stricate de lapte, atunci poți să îți comanzi liniștit orice fel de cafea care conține lapte în orice moment al zilei. În orașele mai mari sau mai turistice, italienii sunt probabil obișnuiți cu această cerere ciudată (la ei) și vă vor servi fără a pune întrebări.

În unele locuri, totuși, unii chelneri vă pot arunca o privire ciudată sau pot încerca să vă spună că este o idee proastă. Dar șansele sunt că veți obține orice cafea pe care o plătiți, chiar dacă chelnerul spune o rugăciune tăcută pentru sistemul tău gastro-intestinal pe măsură ce o bei.

Iar acum, cel puțin, dacă vei primi un refuz din partea chelnerului, vei înțelege că el sau ea doar se gândește la tine și la sănătatea ta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?