Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024. Nr. 6617

Au fost aprobate prețurile produselor pentru veniturile din ARENDĂ

Finanțiștii au stabilit lista prețurilor la produsele agricole folosite în arendarea suprafețelor agricole și care vor fi folosite la calcularea veniturilor și impozitelor ce trebuie plătite la bugetul de stat în 2019. Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea au anunțat că au fost stabilite următoarele prețuri care vor fi utilizate la stabilirea venitului anual din arendă în care modalitatea de plată este prevăzută în natură: 0,63 lei/kg- grâu; 0,58 lei/kg – porumb; 1,20 lei/kg-floarea soarelui şi 1,00 lei/kg-struguri.

Comparativ cu prețurile folosite pentru acest an se poate constata o creștere a prețului la grâu și o scădere cu 25 bani a prețului la struguri.

Finanțiștii arată că, în cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor judeţene ca urmare a propunerilor direcţiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În vederea calculării veniturilor anuale brute obţinute din cedarea folosinţei bunurilor în situaţia în care arenda se exprimă în natură, plata se stabileşte într-o cantitate determinată de produse agricole, indiferent de culturile înfiinţate.

Conform Codului Fiscal, veniturile din cedarea folosinței bunurilor sunt venituri în bani și/sau în natură, provenind din cedarea folosinței bunurilor mobile și imobile, obținute de proprietar, uzufructar sau alt deținător legal, altele decât veniturile din activități independente. Așa cum rezultă din dispozițiile art.84 alin.(1) din aceeași lege, venitul brut reprezintă totalitatea sumelor în bani și/sau echivalentul în lei a veniturilor în natură și se stabilește pe baza chiriei sau arendei prevăzute în contractul încheiat între părți pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul chiriei sau arendei. În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se va face pe baza prețurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor județene, în urma propunerilor înaintate de direcțiile teritoriale de specialitate ale direcțiilor generale ale finanțelor publice județene, pentru a fi comunicate unităților fiscale din subordine, precizează raportul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?