Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Sănătate mintală – Vârstnicii şi şomerii nu sunt suficient de protejaţi (OCDE)

Vârstnicii şi şomerii sunt adeseori ignoraţi de sectorul sănătăţii mintale, au constatat reprezentanţii Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care au îndemnat statele europene să depună eforturi mai mari pentru a uşura povara economică şi umană pe care o reprezintă sinuciderile şi maladiile mintale, informează AFP. „Putem şi trebuie să facem mai mult pentru a promova bunăstarea psihologică şi să prevenim maladiile mintale”, afirmă OCDE în raportul său anual despre starea de sănătate a europenilor, publicat joi.

Or, deşi cele 31 de state analizate au implementat fiecare cel puţin un program pentru o mai bună prevenire sau tratare a acestor probleme, politicile-ţintă îi vizează adeseori pe adolescenţi şi pe salariaţi, lăsându-i la o parte pe vârstnici şi pe şomeri. Doar 12 respectiv nouă state au demarat astfel de acţiuni în beneficiul acestor populaţii „vulnerabile”, precizează raportul OCDE. Aceeaşi organizaţie consideră că în cadrul Uniunii Europene peste 10% din populaţie s-a confruntat cu probleme psihologice în 2016 (tulburări de anxietate, depresie, dependenţă, bipolaritate, schizofrenie, etc.) şi că 84.000 de europeni au murit din aceste cauze.

Aceste probleme de sănătate publică generează un cost de peste 600 de miliarde de euro, adică 4% din PIB-ul UE, dacă se adaugă cheltuielile de sănătate, cheltuielile sociale şi costurile indirecte asociate inactivităţii şi scăderii de productivitate a persoanelor afectate, potrivit calculelor efectuate de specialiştii din cadrul OCDE.

Organizaţia a invitat, de asemenea, ţările europene să se inspire din programele care au funcţionat şi au dat rezultate în ţările vecine lor.

OCDE a citat acţiunile întreprinse de Finlanda începând din anii 1980, ce au permis scăderea cu peste 50% a ratei sinuciderilor, deşi aceasta rămâne încă ridicată în rândul bărbaţilor tineri. Aceeaşi ţară s-a concentrat în special asupra restricţiei referitoare la accesul la arme şi alte mijloace cauzatoare de moarte, înfiinţarea unor numere telefonice speciale pentru consiliere psihologică şi integrarea socială a persoanelor fragile din acest punct de vedere. Cu toate acestea, Finlanda domină podiumul ţărilor care sunt cel mai afectate de probleme de sănătate mintală (18,8% din populaţie), fiind urmată de Olanda şi Franţa.

OCDE avertizează însă că diferenţele statistice pot fi explicate prin faptul că maladiile psihiatrice sunt mai puţin diagnosticate în ţările în care ele fac obiectul unei stigmatizări mai mari sau în cele în care accesul la îngrijiri medicale este mai puţin facil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?