Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Video mapping pe clădirea Consiliului Județean și artiști de marcă, pe 1 Decembrie la Focșani

Consiliul Județean Vrancea a scos la licitație evenimentul ”Centenarul Marii Uniri în Orașul Micii Uniri – 1 Decembrie 2018”. Evenimentul va fi organizat în Piața Unirii din Focșani și va marca împlinirea a o sută de ani de la Marea Unire, la 1 Decembrie 1918 și formarea statului național unitar român. Astfel, pe data de 1 Decembrie, vor fi organizate momente artistice și evocatoare dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1918. ,,Momentul Marii Uniri de la 1918 reprezintă punctul de cotitură în istoria țării noastre. Și cum în Vrancea s-au scris pagini memorabile ale principalelor bătălii care au condus la făurirea Marii Uniri, iar la Focșani în 1859 au fost făcuți primii pași spre a construi o Românie Mare, se impune ca o datorie de onoare a vrâncenilor celebrarea, la data de 1 Decembrie 2018, a Centenarului Devenirii Noastre. Astfel, în data de 1 Decembrie 2018, vom organiza ceremoniale militare și momente evocatoare în Piața Unirii din Municipiul Focșani. Ne dorim să aducem laolaltă martori ai istoriei cu generația tânără, contribuind în acest fel la păstrarea vie a ideii de patriotism și iubire de țară”, arată organizatorul manifestării – Consiliul Județean Vrancea.

Manifestările vor fi organizate între orele 17:00- 20:00, perioadă în care vor avea loc recitaluri şi momente artistice susținute de: Daniel Jinga, Orchestra Metropolitană București, Corul Accoustic, Horațiu Mălăiele, Sebastian Stan, Trupa de dans și actorie „The Sky”. Prezentatorul evenimentului va fi Octavian Ursulescu.

De asemenea, pentru prima dată în municipiul Focșani, va fi realizat un video mapping, respectiv o proiecție pe clădirea Consiliului Județean Vrancea a unui filmuleț de evocare a celor 100 de ani de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

De altfel, președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a anunțat la ședința ordinară de la începutul lunii noiembrie a.c. că, prin evenimentele care vor avea loc în Piața Unirii, cetățenii județului Vrancea vor fi pe harta sărbătoririi Centenarului românesc. Proiectul manifestărilor a fost scris de Consiliul Județean și a obținut o finanțare de la Ministerul Culturii, prin Departamentul Centenar. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a spus că programul va fi un triplex, care începe cu Mica Unire de la Focșani și celelalte acțiuni pregătite de autoritățile județene, în transmisiune directă la Televiziunea națională. Ulterior, programul va continua cu manifestările de la București și cu evenimentele care vor avea loc la Alba Iulia. Bineînțeles că singura opoziție a venit din partea consilierilor liberali. „În municipiul Focșani, în județul Vrancea, la 1 Decembrie, anul când sărbătorim Centenarul Unirea și făuririi statului național unitar român, noi, Consiliul Județean în colaborare cu Guvernul României, am luat decizia și am  primit toată înțelegerea pentru ca în România să se desfășoare un triplex. Nu putem vorbi de 1 Decembrie 1918 fără să vorbim despre 24 Ianuarie 1859, fără să vorbim de Primul Război Mondial și cei 330 mii de români care și-au jertfit viața pentru reîntregirea neamului românesc. Eu îmi doresc acest lucru iar majoritatea Consiliului Județean, cu sau fără votul dumneavoastră, va fi de acord ca să cinstim așa cum trebuie și așa cum merită toți cei care și-au jertfit viața pentru ca noi, astăzi, să putem discuta liberi în această sală, ca și copiii noștri să trăiască liberi, să învețe, să meargă la școală, ca toți cetățenii să își desfășoare viața într-o țară liberă și demnă, așa cum este România astăzi, cu toate perspectivele ei de dezvoltare și prosperitate ulterioară. La un moment dat, va trebui și noi să recuperăm handicapul pe care l-am avut din cauza celor 50 de ani de comunism pe care România a trebuit să îi suporte din cauza tancurilor sovietice”, a spus președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?