Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

GALERIE FOTO: Fanfara militară a cântat la Cercul Militar Focşani de Ziua Veteranilor

Cu prilejul Zilei Veteranilor, duminică, la Cercul Militar Focşani, a fost organizat un spectacol dedicat militarilor răniţi în acţiuni militare şi veteranilor teatrelor de operaţii. Spectacolul a fost organizat în parteneriat de către Muzica Militară a garnizoanei Focşani, dirijor lt. Bogdan Ciuraru, şi Corul Liceului de Artă „Gheorghe Tattarescu” Focşani, dirijor profesor Simona Saftă. „Muzica reprezintă pentru militarii români o modalitate de exprimare a trăirilor și sentimentelor patriotice, un camarad spiritual, ce i-a însoțit în toate momentele importante, inclusiv pe câmpul de bătălie”, a spus lt. Bogdan Ciuraru. Printre spectatori s-a numărat și caporalul Ionel Toma, rănit pe 15 septembrie 2017 în teatrul de operații Afganistan.

Ziua de 11 noiembrie are o însemnătate aparte pentru militari, întrucât în urmă cu fix 15 ani a căzut la datorie primul militar român aflat în teatrele de operații. Acestuia, din păcate, de-a lungul anilor i-au urmat și alți militari români.

Ziua Veteranilor este celebrată la 11 noiembrie, dată ce marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial, cunoscută anterior ca „Ziua Armistiţiului”. La ora 11.00, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, a intrat în vigoare armistiţiul semnat, câteva ore mai devreme, de forţele aliate cu Germania, în Pădurea de la Compiegne, în urma căruia se punea capăt războiului, menţionează site-ul www.mairie-margnylescompiegne.fr.

În trecut, această zi era celebrată prin manifestări de cinstire a  victimelor Primului Război Mondial în mai multe ţări ale lumi, precum Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, precum şi în state europene. România s-a alăturat acestor state în anul 2014, prin adoptarea Legii 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

Astfel, după articolul 6, a fost introdus un nou articol, care stipulează că „în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, pe 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naţionale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?