Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Spectacol dedicat militarilor răniţi în acţiuni militare şi veteranilor teatrelor de operaţii

Militarii răniți în acțiuni militare și veteranii teatrelor de operații vor fi celebrați duminică, 11 noiembrie, într-un spectacol de muzică militară. „Cu prilejul Zilei Veteranilor, în data de 11.11.2018 începând cu ora 11.00, la Cercul Militar Focşani, se va desfăşura un spectacol dedicat militarilor răniţi în acţiuni militare şi veteranilor teatrelor de operaţii. Spectacolul se va organiza în parteneriat de către muzica militară a garnizoanei Focşani, dirijor Lt. Bogdan CIURARU şi Corul Liceului de Artă ”Gheorghe Tattarescu” Focşani, dirijor prof. Simona SAFTA. Vă aşteptăm cu mare drag să fiţi alături de militarii răniţi, veteranii din teatrele de operaţii precum şi familiile acestora”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”.

Ziua Veteranilor este celebrată la 11 noiembrie, dată ce marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial, cunoscută anterior ca „Zi a Armistiţiului”. La ora 11.00, în cea de-a 11-a zi a celei de-a 11-a luni a anului 1918, a intrat în vigoare armistiţiul semnat, câteva ore mai devreme, de forţele aliate cu Germania, în Pădurea de la Compiegne, în urma căruia se punea capăt războiului, menţionează site-ul www.mairie-margnylescompiegne.fr.

În trecut, această zi era celebrată prin manifestări de cinstire a victimelor Primului Război Mondial în mai multe ţări ale lumi, precum Australia, Canada, Statele Unite ale Americii, precum şi în state europene. România s-a alăturat acestor state în anul 2014, prin adoptarea Legii 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006, pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat. Astfel, după articolul 6, a fost introdus un nou articol, care stipulează că „în semn de recunoaştere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează, anual, pe 11 noiembrie, prin grija Ministerului Apărării Naţionale”.

Potrivit unui Comunicat de presă al MApN din 10 noiembrie 2014, pentru Armata României semnificaţia acestei zile este legată şi de faptul că, la 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, acesta fiind primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan. Sergentul major Iosif Silviu Fogoraşi a fost împuşcat mortal, iar sergentul major Mihail-Anton Samuilă a fost rănit, în timp ce o coloană de blindate aparţinând Batalionului 151 „Războieni” („Lupii Negri”), aflată în misiune de luptă, a fost atacată cu focuri de armă în zona localităţii Spin Puldac, situată în apropierea graniţei cu Pakistanul. Iosif Silviu Fogoraşi a fost primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan, iar Mihail-Anton Samuilă a decedat trei zile mai târziu, la 14 noiembrie, într-un spital de campanie al armatei Statelor Unite din Bagram.

Cei doi au fost înaintaţi, post-mortem, la gradul de sublocotenent, fiind decoraţi cu „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război. Astfel, această zi este celebrată şi în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?