Ediția: Joi 13 iunie 2024. Nr. 6648
Ediția: Joi 13 iunie 2024. Nr. 6648

Persoanele fizice şi juridice care incendiază vegetaţie uscată pot primi amenzi de la 3.000 la 50.000 de lei (GNM)

Persoanele fizice care incendiază mirişti şi vegetaţie uscată fără acordul autorităţilor competente pot fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei, în timp ce în cazul persoanelor juridice sumele pot ajunge până la 50.000 de lei, avertizează Garda Naţională de Mediu (GNM) pe propria pagină de Facebook. „Întrucât, în ultima perioadă, s-a constatat o creştere alarmantă a numărului de incendii cauzate de arderea nesupravegheată a miriştilor şi a vegetaţiei uscate, care au generat pagube materiale şi chiar pierderi de vieţi omeneşti, Garda Naţională de Mediu face un apel către cetăţeni să nu dea foc miriştilor, deşeurilor menajere sau vegetaţiei uscate, să nu aprindă materiale combustibile pe domeniul public sau pe terenurile pe care le au în proprietate şi să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când au loc amplificări frecvente ale vitezei vântului. De asemenea, în cazul arderilor în locuri special amenajate, îi atenţionăm pe cetăţeni să ia măsurile care se impun pentru împiedicarea propagării focului în vecinătate, prin supravegherea permanentă a arderii şi prin stingerea jarului după încheierea activităţii”, menţionează sursa citată.

Potrivit GNM, legislaţia în domeniul protecţiei mediului interzice arderea miriştilor, a stufului, a tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase de către persoane fizice sau juridice fără acceptul autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. În caz de neconformare, vor fi aplicate sancţiuni constând în amendă de la 3.000 până la 6.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 şi 50.000 de lei pentru persoane juridice.

„Precizăm că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este permisă numai în cazuri excepţionale (carantină fitosanitară sau pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici), cu obligaţia de a solicita şi obţine de la autorităţile competente următoarele documente: accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) şi permis de lucru cu focul de la primărie. Obţinerea acestui permis se face numai după ce proprietarul terenului a primit acceptul din partea APM. Totodată, înainte de începerea lucrărilor de incendiere a vegetaţiei uscate, vor fi comunicate data, intervalul orar şi locul în care se intenţionează efectuarea acestor lucrări la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Judeţean (ISUJ) şi la Comisariatul Judeţean al GNM şi va fi informat Serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă al localităţii”, subliniază instituţia.

În acest context, Garda Naţională de Mediu solicită sprijinul administraţiilor publice locale şi al tuturor cetăţenilor „de a lua toate măsurile care se impun pentru a preîntâmpina producerea unor noi incendii de mirişti şi vegetaţie uscată, care pot avea efecte devastatoare asupra mediului”.

 

Întregul articolul https://bit.ly/2yNlU0Q

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?