Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Ministerul Muncii: Orice fel de practici de „uniformizare” a copiilor instituţionalizaţi vor fi interzise

Orice fel de practici de „uniformizare” a copiilor instituţionalizaţi vor fi interzise iar sumele de bani alocate pentru achiziţionarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte vor fi majorate şi acordate direct beneficiarilor, astfel încât aceste bunuri să nu mai fie cumpărate centralizat, prevede un proiect de ordin al Ministerului Muncii.

Copii instituţionalizaţi îşi vor putea achiziţiona ce produse doresc sub îndrumarea persoanei de referinţă din cadrul centrului. „Astfel, nu vor mai fi achiziţionate centralizat bunuri, la nivel de DGASPC, ci se vor atribui sume de bani fiecărui copil, pentru a evita eventuala discriminare a acestora în societate, pe motiv că poartă haine identice şi de aceleaşi culori. Copiii trebuie să deţină obiecte de îmbrăcăminte şi încălţăminte curate, decente şi neuzate; ţinute variate, colorate şi vesele, adaptate vârstei şi potrivite pentru fiecare anotimp al anului. Sunt interzise orice fel de practici de „uniformizare” a copiilor, prin cumpărarea de produse identice pentru toţi copiii din centru sau dintr-o grupă/ modul”, subliniază Ministerul Muncii într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

Proiectul de ordin revizuieşte standardele minime de calitate în domeniul serviciilor sociale, standarde care nu au mai fost modificate din anul 2015, şi se adresează tuturor categoriilor de persoane aflate în dificultate (copii, bătrâni, persoane cu handicap), dar, în mod special, minorilor. Documentul prevede şi organizarea de petreceri la zilele de naştere ale copiilor instituţionalizaţi, dreptul acestora de a primi cadouri, dar şi al celorlalţi copii de a participa la aceste evenimente. Totodată, documentul mai precizează că vor trebui organizate excursii trimestrial şi o tabără anual, dar şi activităţi de socializare, sportive, culturale, educaţionale, de recreere.

La capitolul Sănătate, în fiecare centru se vor asigura condiţiile necesare pentru protejarea sănătăţii copiilor, promovarea unui stil de viaţă sănătos şi asigurarea accesului la serviciile medicale necesare, astfel încât copiii să trăiască şi să se dezvolte într-un mediu de viaţă care să le protejeze sănătatea fizică, psihică şi emoţională şi să le asigure accesul la toată gama de servicii medicale, în concordanţă cu nevoile fiecăruia. Furnizorii de servicii sociale vor avea obligaţia de a asigura prezentarea fiecărui copil la un consult stomatologic cel puţin o dată pe an.

Printre măsurile nou introduse se numără obligaţia centrelor rezidenţiale de a lua măsuri astfel încât beneficiarii să aibă acces permanent la hrană, care să fie disponibilă şi în perioadele dintre mesele obligatorii de peste zi. Astfel, în fiecare centru va trebui să existe frigidere care să conţină fructe şi legume proaspete, alimente neprocesate şi desert, la care beneficiarii să aibă acces oricând şi dacă doresc. În ceea ce priveşte situaţia copiilor care frecventează grădiniţa sau şcoala se va pune la dispoziţia acestora o gustare consistentă, între micul dejun şi prânz, pregătită sub formă de pachet.

 

Întregul articol pe https://bit.ly/2yPjbnJ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?