Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Copii ocrotiți în centre DGASPC Vrancea, sfătuiți cum să se ferească de capcanele traficanților de persoane

Mai mulți copii, beneficiari ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea, au luat parte la o întâlnire, în cadrul căreia s-a discutat despre metodele prin care tinerii se pot feri de capcanele întinse de traficanții de persoane. Tinerilor le-au fost prezentate cazuri reale de către specialiști din cadrul Asociației Naționale Împotriva Traficului de Persoane, ai Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, precum și ai Organizației non-guvernamentale ”Tinerii și Viitorul”.

„În contextul Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, marcată anual în data de 18 octombrie, Centrul de Asistență și Sprijin Focșani, structură aflată în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea, a găzduit o dezbatere pe tema traficului de ființe umane, întâlnire în cadrul căreia s-a discutat despre metodele prin care tinerii se pot feri de capcanele întinse de către traficanții de persoane. Întâlnirea a fost prima de acest gen, parte a unui amplu proiect ce urmează a fi derulat la nivelul tuturor structurilor rezidențiale din subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea,  care ocrotesc copii. Elevii și studenții reprezintă un grup vulnerabil, având ca principale caracteristici lipsa de experiență socială și a dorinței de a obține venituri financiare consistente într-un timp cât mai scurt.

          Invitații au rulat filme informative și le-au atras atenția tinerilor asupra pericolului la care se supun dacă dau crezare promisiunilor de locuri de muncă foarte bine plătite din anunțurile din ziare sau din partea unor persoane de calitate îndoielnică. Copiii prezenți la întâlnire s-au bucurat de vizita specialiștilor de la Asociația Națională Împortiva Traficului de Persoane, ai Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, precum și ai Organizației non-guvernamentale ”Tinerii și Viitorul”.

Deși traficul de persoane poate viza atât fete cât și băieți, cele mai vulnerabile sunt adolescentele care ajung să fie atrase în această cursă prin diferite metode îndelung studiate de traficanți, adevărați criminali de destine, pentru care ființele umane, copiii, tinerii, reprezintă doar un mijloc de obținere a unor câștiguri materiale cu prețul mutilării fizice și psihice a acestor copii și adolescenți și uneori chiar cu prețul vieții acestora.

Primul pas în atragerea tinerelor este promisiunea unui salariu atrăgător de până la 3.000 de euro pe lună, în condiţiile în care în România se câştigă de zece ori mai puţin. Cele mai multe dintre victimele traficului de persoane ajung în Italia, Spania, Germania, Marea Britanie şi Franţa acolo de unde, de cele mai multe ori, le este imposibil să mai ceară ajutor cuiva.

          Tinerii au ascultat cu atenție sfaturile, mai ales ca li s-au prezentat situații reale, cu care invitații s-au confruntat de-a lungul timpului, exemple de rețele cu ramificații în diferite țări europene. Campania de prevenire are ca obiectiv creşterea gradului de informare a categoriilor vulnerabile cu privire la riscurile asociate traficului de persoane.

Ne dorim ca prin acțiuni de acest gen să creştem puterea de apărare a elevilor şi tinerilor din grupuri vulnerabile în faţa fenomenului traficului de fiinţe umane. Puterea de apărare a tinerilor în faţa atacului şi manipulării realizate de traficant, decurge atât din informarea foarte concretă referitoare la drepturi şi îndatoriri, contracte şi deplasări, manipulare şi sechestrare, cât şi din siguranţa şi încrederea plasate către persoane de referință care demonstrează comportamente sigure şi demne de urmat”, se arată într-un comunicat de presă al DGASPC Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?