Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

ALARMĂ de cutremur! Exercițiu tactic al pompierilor la două licee din Focșani

Astăzi (joi-n.r.), începând cu ora 11.00, la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” şi Liceul cu Program Sportiv din municipiul Focșani s-a desfășurat un exerciţiu pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de un seism major organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea.

Exerciţiul a avut ca temă: Activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea şi a instituţiilor cu atribuţii în domeniu, pentru gestionarea, monitorizarea, organizarea conducerii, coordonarea acţiunilor şi intervenţia în scopul limitării şi înlăturării urmărilor produse de un cutremur de pământ cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter produs în judeţul Vrancea, precum şi verificarea viabilităţii Planului Roşu de intervenţie.

Conform scenariului exercițiului, în zona Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, la adâncimea de 120 km, cu epicentrul în munții Vrancei. Județele mai afectate de pe teritoriul României au fost Bacău, Buzău, Galați, Iași, Prahova, Vaslui, Vrancea, Teleorman și mun. București, unde s-au produs incendii și o serie de avarii.

În urma producerii seismului sunt afectate mai multe clădiri din municipiul Focșani, dintre care cele mai grav Colegiul Tehnic Edmond Nicolau și Liceul cu Program Sportiv Focșani, unde se produc mai multe situații de urgență, fiind necesară intervenția structurilor profesioniste pentru situații de urgență și a celorlalte instituții cu atribuții în domeniu, precum și a personalului de la locul de muncă pentru diminuarea și înlăturarea efectelor negative produse de acestea.

După cutremur, personalul de la locul de muncă acţionează pentru evacuarea elevilor și cadrelor didactice din clădiri, efectuarea prezenței și constatarea lipsei a 9 elevi, respectiv 6 grav răniți în laboratorul de informatică al Colegiului Tehnic Edmond Nicolau, aflat la parterul clădirii, ca urmare a prăbușirii unor elemente de construcții și 3 blocați la etajul II al internatului Liceului cu Program Sportiv. Concomitent cu aceste situații, evenimentul este anunțat la numărul unic de urgență 112.

Imediat, după preluarea apelului de urgență ofițerul de serviciu din dispeceratul comun ISU – SAJ solicită și primește aprobarea pentru declanșarea Planului Roșu de Intervenție. Totodată sunt alertate forțele destinate intervenției pentru limitarea și înlăturarea efectelor negative produse de cutremur (posibile persoane surprinse sub dărâmături, prăbușiri elemente de construcții, incendii, avarii la rețelele de distribuție energie electrică, gaze, apă, etc., blocare căi de acces, apariția panicii și producerea de acte de violență care pun în pericol ordinea și siguranța publică).

Având în vedere amploarea și complexitatea evenimentelor produse în urma seismului, la exercițiu au participat echipaje din cadrul: Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea, Serviciului de Ambulanță Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Inspectoratului de Poliție Județean, SDEE Muntenia Nord Focșani, Comitetului Local pentru Situații de Urgență Focșani, Poliției Locale Focșani, Inspectoratului Județean în Construcții Vrancea, Direcției de Sănătate Publică Vrancea, ENET S.A. Focșani, S.C. C.U.P. S.A. Focșani și Distrigaz Sud Rețele Focșani. Fiecare instituţie cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă create a intervenit cu personal şi tehnică pentru salvarea persoanelor care au necesitat ajutor, au sprijinit populaţia afectată şi au acționat pentru remedierea avariilor semnalate.

Exerciţiul a urmărit, în principal, verificarea concepţiei de acţiune stabilită prin planul organizării şi desfăşurării intervenţiei în cazul producerii unor situaţii de urgenţă generate de cutremur, verificarea viabilității Planului Roşu la nivelul judeţului Vrancea, pregătirea psihologică a efectivelor privind modul de comportare şi acţiune în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă, verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante şi stabilirea modalităților de perfecţionare a acesteia, verificarea sistemului de comunicaţii din dotarea forţelor angrenate în misiune şi a modului de aplicare a planului comun de acţiune pentru limitarea şi înlăturarea efectelor situaţiilor de urgenţă, precum și măsuri și acțiuni de restabilire a stării de normalitate.

 

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?