Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Daea, despre pesta porcină africană: Sunt judeţe întregi unde boala nu a mai recidivat

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat luni că sunt judeţe întregi unde pesta porcină africană nu a mai recidivat, iar în Bihor şi Satu Mare s-a trecut la etapa a doua, respectiv instalarea purceilor santinelă. „În acest moment, numărul de focare s-a redus. Sunt judeţe întregi unde boala nu a mai recidivat, iar la Bihor şi Satu Mare am trecut în etapa a doua, să vedem dacă recidivează boala, cu instalarea purceilor santinelă. Trebuie să urmărim măsurile de securitate pentru a preveni situaţii deosebite, aşa cum am avut”, a spus ministrul Agriculturii, în cadrul unui forum de specialitate.

Şeful de la Agricultură a subliniat că, pentru rezolvarea acestei probleme legate de pesta porcină africană, România are sprjinul Comisiei Europene şi al comisarului european pentru agricultură Phil Hogan, care e „mai român decât toţi românii”. „Săptămâna trecută am fost la Bruxelles unde am discutat cu comisarul Hogan. Vreau să-i mulţumesc public comisarului european pentru sprijinul excepţional pe care îl dă ţării. Comisarul e mai român decât mulţi români, în acest moment greu. La prima chemare au venit în minister au venit să lucrăm împreună. Avem sprijinul Comisiei Europene şi al comisarului Hogan”, a menţionat oficialul MADR.

Nu în ultimul rând, Daea şi-a exprimat nedumerirea faţă de modul în care a ajuns virusul pestei porcine africane în una dintre cele mai mari unităţi comerciale din ţară. „Am lansat anul trecut planul de zootehnizare a ţării. Noi, la ora actuală, suntem unii dintre cei mai importanţi producători de porumb, dar la noi nu există consumatori de porumb. Avem două specii care consumă porumb: porcul şi pasărea. Dacă la păsări situaţia este bună, la suine avem o problemă. Iată de ce în Parlamentul României s-a iniţiat şi s-a dus până la capăt, un proiect de reproducţie la suine. Din păcate, a apărut această molimă (virusul PPA, n.r.), în anumite părţi ale ţării, mai ales în zone comerciale. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în zone comerciale. Pentru noi sunt mari semne de întrebare cum a ajuns acest virus în una dintre cele mai mari unităţi, cu peste 140.000 de suine, la Brăila. Această perfidie a virusului este extrem de îngrijorătoare pentru noi”, a mai afirmat Daea.

Conform celor mai recente date ale Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Pestă Porcină Africană (PPA) evoluează în prezent în 240 de localităţi, din 13 judeţe, cu un număr de 980 de focare (dintre care 15 în exploataţii comerciale) şi 80 de cazuri la mistreţi.

 

Continuarea pe https://bit.ly/2zZzIan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?