Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

GALERIE FOTO: Proiect educațional unic la nivel național, derulat în Focșani

Consilieri de dezvoltare personală și orientare în carieră de la liceele focșănene au fost pregătiți în cadrul unui proiect unic la nivel național care are ca obiectiv îmbunătățirea calității învățământului vrâncean. Proiectul „Vreau și pot, între dorință și realitate“ și-a propus să implice în acțiuni de consiliere pentru dezvoltare personală atât cadre didactice cât și elevi de la liceele din municipiu. Prima etapă a avut loc la finalul săptămânii trecute, când au fost înmânate diplomele pentru noii consilieri de dezvoltare personală. Etapa I a vizat pregătirea, în principal din rândul cadrelor didactice, a unor consilieri vocaționali și de dezvoltare personală, capabili să asigure elevilor sprijin în alegerea și orientarea carierei.

Prin acest proiect, copiii vor beneficia de sprijinul consilierilor vocaționali dar, în paralel, viitorii experți în consiliere vocațională și dezvoltare personală vor asigura sprijinirea și consilierea tinerilor cu probleme de comunicare, privind violența școlară și domestică, consumul de substanțe adictive, droguri în special. Ulterior, consilierii formați în cadrul proiectului se vor constitui într-un Corp al Consilierilor vocaționali/de dezvoltare personală, care vor monitoriza și propune recomandări privind îmbunătățirea calității învățământului vrâncean, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Vrancea. Consilierii vor organiza sesiuni de inițiere și pregătire a diriginților tuturor claselor din unitatea școlară pe care o reprezintă corespunzător suportului de curs și tematicii acestuia, după modelul formatorilor de formatori.

Nu în ultimul rând, un rol important revine tinerilor din liceele focșănene. Odată cu identificarea dintre elevii vrânceni a liderilor cu abilități de sprijinire a colegilor cu probleme, consilierii vocaționali vor forma în fiecare școală grupuri de copii implicați în problematica proiectului, organizatorii pornind de la ideea că „adesea copiii se deschid și se ajută între ei mult mai eficient decât o pot face adulții”.

În final, prin acest proiect sprijinit de autoritățile locale, va fi dezvoltat palierul de consiliere, aproape inexistent în școli, datorită absenței resurselor umane și neimplicării, altfel decât accidentale sau imperioase. În același timp, inițiatorii proiectului arată că se asigură dezvoltarea copiilor în viitori lideri ai comunității, în ale cărei probleme se implică.

Cadrele didactice școlarizate în cadrul proiectului vor asigura consilierea elevilor, diriginților și părinților pe toată durata exercitării activității didactice, în baza obligațiilor asumate prin protocolul de școlarizare și a calității de membru al corpului regional de consilieri vocaționali constituit ca rezultat al implementării proiectului. Copiii, la rândul lor, vor fi selectați prioritar din cadrul claselor a IX-a și a X-a pentru a face posibilă perpetuarea know-how-lui între generații, până la absolvirea ciclului liceal.

Proiectul a fost implementat în parteneriat cu asociația de tineret, TCN Support și finanțat de Consiliul Județean Vrancea, iar între partenerii proiectului se numără Instituția Prefectului, Inspectoratul Școlar Județean, Biblioteca Județeană Vrancea, Primăria municipiului Focșani, Consiliul Școlar al elevilor Liceului de Artă Gheorghe Tattarescu, precum și alte organizații non-guvernamentale active în domenii dedicate tinerilor, cum ar fi Organizația Civică Vrancea, Smart Club Focșani – Consiliul Județean al Elevilor și Consiliul Local al Tinerilor din Focșani.

Un rol important revine Instituției Prefectului care va asigura, prin intermediul profesioniștilor din cadrul instituțiilor subordonate, întâlniri ale elevilor cu reprezentanți ai profesiilor pe care intenționează să și le aleagă. Vor fi reprezentanți ai fiecărei instituții care vor discuta cu elevii și le vor prezenta lucrurile nespuse în manuale despre meseria de polițist, de exemplu, medic sau pompier.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?