Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Ginecologii din Vrancea REFUZĂ să mai facă întreruperi de sarcină la cerere în spitale; totuși, peste 400 de AVORTURI au fost făcute în prima jumătate a acestui an

Medicii ginecologi din județul Vrancea refuză să mai facă întreruperi de sarcină la cerere în unitățile sanitare de stat. Cadrele medicale din Secţiile de Obstetrică şi Ginecologie ale spitalelor din județ au decis, din motive religioase se pare, să nu mai facă întreruperi de sarcină la cererea pacientelor. Potrivit managerilor unităților, la Spitalul N.N. Săveanu din Vidra și la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, în rândul medicilor ginecologi s-a luat, încă de la începutul acestui an, decizia de a nu se mai face avorturi, decât atunci când starea de sănătate a pacientei o impune. „Cam de la începutul anului nu se mai fac la noi în spital. Exista un singur medic care mai făcea, dar a renunțat, pentru o perioadă de timp,  pentru a nu face notă discordantă și pentru că are alte intervenții chirurgicale de făcut”, ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean de Urgență, Alina Cosma.

La Spitalul Municipal Adjud singurul medic ginecolog care deservește unitatea s-a alăturat în urmă cu câteva luni celorlalți colegi din județ și refuză să facă întreruperi de sarcină. „Chiar acum am vorbit cu doamna doctor Zaharia și nu se mai fac. Dânsa a decis, din motive religioase, să nu se mai facă nici la noi întreruperi de sarcină la cerere”, ne-a declarat managerul Spitalului Municipal Adjud, Monica Bercea.

Medic sirian la Panciu

La Spitalul Orășenesc Panciu nu se mai fac avorturi la cerere de mai bine de un an, conform conducerii unității medicale. În schimb, în ultima lună, au venit pe lume peste 20 de nou născuți la spitalul din Panciu.  De aproximativ două luni, aici a fost adus un nou medic ginecolog, de origine siriană, iar într-o lună și jumătate de la sosirea acestuia, la maternitatea din Panciu au fost înregistrate 22 de nașteri. Până să vină la Panciu, medicul sirian a lucrat vreme de zece ani în Cluj. De la 1 iulie și până pe 20 august acesta a asistat 22 de nașteri la Panciu, în condițiile în care acolo nu se înregistrau mai multe de două nașteri pe lună. „Domnul doctor se numește Barkal Darwich, are 52 de ani și este sirian. Facultatea și toată pregătirea a făcut-o în România, la Cluj-Napoca. Am reușit să-l aducem aici prin intermediul unui alt medic sirian, care este ginecolog la Vidra. Au fost colegi de facultate și dumnealui ni l-a recomandat. A venit, a dat concurs și-i place la Panciu, pentru că domnul primar i-a pus la dispoziție locuință de serviciu. S-a acomodat și-i place. Avem nașteri, deja e coadă de graviduțe, multe sunt la dumnealui în supraveghere”, ne-a declarat managerul Spitalului Orășenesc Panciu, Silviu Tacu.

402 avorturi în jumătate de an

Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, în perioada 1 ianuarie- 30 iunie, 402 femei au recurs la avort în județul nostru, dintre care 270 în spitale și 132 în cabinetele particulare. Dintre acestea, 126 de avorturi au fost efectuate la cerere, dar numai 5 în spitale, celelalte de 121 în cabinetele particulare. Printre cele care au recurs la avort se numără 14 minore cu vârsta sub 15 ani și 55 de tinere cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani.

O situație similară, în ceea ce privește refuzul medicilor ginecologi de a mai efectua întreruperi de sarcină la cerere, a apărut în județul Botoșani. De la începutul acestui an, la spitalul din Botoșani nu s-a mai făcut nicio întrerupere de sarcină la cerere, ci doar avorturi terapeutice, a precizat purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, medicul Ştefan Bercea. Acesta a declarat că decizia nu a aparținut conducerii spitalului, ci medicilor secției de Obstretică-Ginecologie, care au decis să refuze acest serviciu medical din motive religioase.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?