Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

VIDEO și GALERIE FOTO: Spitalul Județean Focșani are cel mai performant RMN din județ

Conducerea Spitalului Județean de Urgenţă „Sfântul Pantelimon” Focșani a prezentat miercuri presei aparatul de Rezonanță Magnetică (RMN). La începutul lunii ianuarie, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Victoria, a fost semnat contractul în baza căruia Spitalul Județean a primit un aparat RMN, ca urmare a demersurilor făcute de președintele Consiliului Județean și al UNCJR, Marian Oprișan. Potrivit managerului Constantin Mândrilă, s-a reușit darea în folosință a RMN-ului, mult mai devreme decât se preconiza. „Îi mulțumesc președintelui Consiliului Județean, domnul Marian Oprișan, pentru că și de data asta ne-a ajutat și am reușit să devansăm termenul de punere în funcțiune cu o lună”, a declarat managerul Spitalului Județean, Constantin Mîndrilă.

Aparatul va intra în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea din primăvara anului viitor, după deblocarea fondurilor, urmând ca până atunci aparatul să funcționeze pentru pacienții internați în spital. Va fi însă posibilă și investigația RMN contracost, conform unor tarife ce vor fi stabilite, în funcție de disponibilitatea medicilor. Aparatul RMN va fi deservit de aceiași medici radiologi care se ocupă și de Computerul Tomograf.

„Spitalul nu a avut niciodată un asemenea aparat. Este pentru prima orară când spitalul beneficiază de un asemenea aparat, ultraperformant, care ne ajută foarte mult în actul medical. Așa cum știm, în primăvară, la Guvern, s-a semnat un contract între Guvernul României și Banca Mondială de cofinanțare pentru achiziționarea unui anumit număr de aparate. Noi am aflat înainte de a se semna contractul și am solicitat sprijin. Am avut noroc atunci și bineînțeles că bunăvoința domnului președinte Marian Oprișan s-a văzut și am fost prinși pe lista Guvernului cu acest aparat și nu numai acest aparat, ci și un Pax. Se preconiza ca aparatul să fie instalat undeva începând cu luna septembrie. Noi ne-am gândit unde să instalăm acest aparat, pentru că trebuie o locație specială și împreună cu cei de la GE am stabilit ca aceasta să fie locația. Am amenajat locația într-o lună și ceva, ne-am dus imediat la minister și ne-a fost devansat termenul cu 4 luni de zile. Noi am predat locația la începutul lunii mai. Au sosit treptat componentele și iată-ne astăzi, aici, cu acest aparat, iar zilele trecute am semnat procesul verbal de recepție. Nu este simplu, avem asistenți care operează pe acest aparat, însă fiind un aparat foarte performant, trebuie să se profesionalizeze întreg personalul medical care va deservi aici. Training-ul personalului se realizează etapizat, urmând ca până la sfârșitul lunii octombrie să putem termina training-ul pentru toate segmentele corpului.

          Pentru început, aparatul va funcționa pentru pacienții care sunt internați în spital. Cu CAS până la sfârșitul anului nu putem intra în contractare, pentru că s-au epuizat fondurile, însă vom putea intra în contractare imediat din primăvara anului următor, când vor fi deblocate fondurile. Ne-am gândit să fie posibilă investigația cu plată, după orele de program, în funcție de medicii pe care-i vom identifica și vor dori să facă interpretare și să scaneze. Vom face tarife la nivelul spitalului și le vom publica în așa fel încât cei doritori să poată să facă și cu plată. Nu va fi simplu, pentru că nu se pot face multe scanări pe zi, durează mult mai mult decât o scanare CT. Vreau să-i mulțumesc domnului președinte Marian Oprișan că ne-a ajutat de fiecare dată. De săptămâna viitoare vom începe să-l punem în funcțiune pentru pacienții din spital”, a declarat managerul Spitalului Județean, Constantin Mândrilă.

Aparatul RMN de la Spitalul Județean este produs de compania General Electric (GE) și are o putere a câmpului magnetic generat de 1.5 TESLA. Scanarea RMN este o tehnică nedureroasă, fără efecte secundare cunoscute. Aceasta detectează cu precizie anomalii structurale, de compoziție și de funcționare ale corpului și poate fi repetată de oricâte ori este nevoie fără contraindicații. Imagistica prin Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN) permite vizualizarea celor mai mici detalii în organismul uman, fără utilizarea razelor X. Acest tip de investigație medicală nu se adresează urgențelor medicale.

La acest moment, RMN – ul spitalului este cel mai performant din județ. Pe măsură ce se va termina procesul de instruire atât al medicilor cât și al operatorilor, RMN-ul va putea acoperi o gamă cât mai largă de afecțiuni, care necesită investigații amănunțite. „Avem un aparat performant, cel mai performant aparat de IRM aflat în județul nostru, cu un magnet puternic de 1,5 Tesla, în care nu pot intra persoanele purtătoare de electrostimulator, claustrofobe și comatoase. Investigația presupune staționarea pacientului într-un câmp magnetic puternic, sub incidența undelor din frecvența radio. Se fac scanări într-un interval ce poate fi de 20-45 de minute, cu o prelucrare ulterioară a imaginilor de ordinul miilor și cu un timp necesar de interpretare în funcție de segment de la 1-2 ore. Pacienții care pot fi investigați sunt dintr-o gamă largă patologică; de la afecțiunile cerebrale, vertebro-medulare, la patologia osteoarticulară, la patologia abdominală, după ce s-au epuizat celelalte metode de investigații. Menționez că nu este o tehnică iradiantă, pentru cei ce se tem de expuneri la radiații din gama X. Se folosesc substanțe de contrast, ca și-n examinările de CT. Pacientul trebuie să fie cu un istoric renal cunoscut. Informațiile sunt foarte bogate, este o provocare în studiu și cred eu un mare ajutor în stabilirea unui diagnostic corect. Nu se adresează patologiei de urgență”, a declarat medic radiolog Cristina Filip.

Odată cu semnarea contractului pentru RMN, în primăvară, Spitalul Județean a primit și un PAX. Sistemul ultraperformant transmite în timp real în sălile de gardă ale Spitalului Județean, dar și în exteriorul unității spitalicești, atât în țară cât și în străinătate, astfel încât medicii din sălile de operație să poată primi și o a doua opinie din partea unui alt medic. „Putem comunica foarte ușor cu clinicianul, pentru că toate secțiile spitalicești au în dotare acest sistem PAX. În sistemul Pax primim imaginea care circulă în spital și redactăm rezultatele, astfel încât în fața unei probleme medicale pot discuta mai mulți clinicieni cu imagistul și se decide”, a mai precizat dr. radiolog Filip.

Din păcate, Spitalul Județean are doar trei medici care au competențe pe CT și RM. Din această cauză, conducerea spitalului a fost nevoită să caute soluții în afara spitalului și să încheie contracte cu medici din alte județe, prin telemedicină. Spitalul Județean organizează permanent concurs pentru ocuparea posturilor de medici vacante.

Spitalul Județean de Urgență are și un mamograf ultraperformant, care se află în policlinică și care a fost dat în folosință în primăvara acestui an, dar pentru care, din păcate, potrivit managerului, nu există o prea mare adresabilitate „Avem medic pe mamografii, special angajat. Este o investigație cu raze X. Glanda mamară este extrem de sensibilă la radiația X și atunci această analiză se realizează strict sub recomandare medicală”, a menționat dr. Filip.

          VIDEO – George MARDARE

3 COMENTARII

  1. Asadar, din cate am inteles eu s-a dat drumul la RMN in spitalui judetean. Mai exact s-a bagat aparatul in priza. Felicitari!! Eu m-as fi ladat cu pornirea acestuia in momentul in care personalul medical termina instruirea, in momenul in care erau stabitile tarifele, erau stabilite contactele prin care populatia larga ar fi putut beneficia de aparat. Asta intelegeam eu prin inaugurare si prin respectarea termenul de punere în funcțiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?