Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

George Sorescu (IGSU): 1.000 de oameni au murit în incendii în ultimii 5 ani, 10% din cauza coșurilor de fum

Şeful Serviciului Prevenire al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), colonelul George Sorescu, a declarat joi, la Târgu Mureş, la conferinţa de presă din deschiderea Congresului Federaţiei Europene a Maeştrilor Coşari ESCHFOE, că, în ultimii 5 ani, 1.000 de oameni au murit în incendii, 10% dintre evenimente având loc din cauza coşurilor de fum neconforme. „În ultimii 5 ani în jur de 1.000 de oameni au murit în România în incendii, în peste 10% din decese cauza fiind coşurile de fum neconforme (…) În perioada de iarnă, frecvenţa incendiilor generată de coşurile de fum undeva la 40%. Sperăm să dezvoltăm şi partea de normativ, avem colegi care lucrează tocmai pentru a implementa acest lucru, pentru că avem un viciu în acest domeniu la nivel naţional. Asta trebuie să înţeleagă toţi, dacă acum montez un sistem, el trebuie întreţinut”, a arătat col. George Sorescu.

În cadrul conferinţei de presă s-a afirmat că, în urma campaniilor de prevenire derulate de IGSU împreună cu Delgaz Grid, frecvenţa intoxicaţiilor cu monoxid de carbon a scăzut, însă sunt foarte multe de făcut. „În urma campaniilor de prevenire, intoxicaţiile cu monoxid de carbon au scăzut aproape la jumătate , dar cu siguranţă mai avem foarte mult de făcut. Unul dintre cele mai importate mesaje pe care le transmitem este necesitatea curăţării coşurilor de fum cel puţin de două ori pe an”, a susţinut Sorin Sovre, director departament la Delgaz Grid.

Preşedintele Asociaţiei Hornarilor, Constructorilor de Coşuri de Fum şi Şeminee din România, Mircea Bălşoianu, a subliniat că organizaţia a reuşit în acest an să contribuie la modificarea normelor în vigoare, iar acum se speră şi la adoptarea unei legislaţii în domeniul coşurilor de fum. Din acest motiv, una dintre temele Congresului Federaţiei Europene a Maeştrilor Coşari ESCHFOE de la Târgu Mureş vizează formularea de propuneri legislative în domeniul coşurilor de fum.

Coşari din 17 ţări europene şi din Statele Unite ale Americii participă, începând de joi până duminică, la Congresul Federaţiei Europene a Maeştrilor Coşari ESCHFOE, la Târgu Mureş, pentru a dezbate pe marginea normelor privind siguranţa la incendii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?