Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Astăzi începe „Vrancea Eroică“: ceremonii și spectacole la Soveja, Tișița, Mărăști, Mărășești și Focșani

Manifestările de comemorare a eroilor căzuți la Mărăști, Soveja și Mărășești în campania din 1917 a Marelui Război, vor debuta azi, de la ora 17.00 la Mausoleul Eroilor Soveja. Manifestările sunt organizate de Muzeul Vrancei, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Vrancea.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, îi invită pe vrânceni în special și pe români în general, să participe la manifestările de comemorare a eroilor care au luptat, în vara anului 1917, în cele mai aprige bătălii din Primul Război Mondial și care, în acest fel, au făcut posibilă Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. „Haideți ca pe 6 august 2018, la Mausoleul Eroilor din Mărășești, să presărăm pe mormintele eroilor care au luptat în Primul Război Mondial, recunoștința și pioșenia noastră. Vă invit, în an Centenar, pe 6 august, de la ora 19.00, la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, la manifestările de comemorare a 101 ani de la luptele crâncene care au adus victoria Armatei Române în Primul Război Mondial! Haideți să presărăm, împreună, flori pe altarul de la Mărășești, spre a le fi mai dulce somnul miilor de eroi!“, se arată într-un mesaj invitație lansat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

La Mausoleul Eroilor Soveja vor avea avea loc, astăzi, de la ora 17.00, un ceremonial militar și religios și un mini-recital susținut de Corul ”Pastorala”. Ulterior, de la ora 20.30 va avea loc un recital cameral susținut de Diana Jipa – vioară și Ștefan Doniga – pian. În program vor fi incluse lucrări de George Enescu, Dinu Lipatti și Bela Bartok. Tot astăzi, în Piața Unirii din municipiul Focșani, va avea loc un spectacol artistic susținut de Orchestra „Lăutarii” condusă de maestrul Nicolae Botgros, Corul Bărbătesc din Sâncel, jud. Alba, Maria Murgoci, Nicu Mâță, Paul Ananie, Gabriel Dumitru, Alexandru Pugna, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean, Sebastian Stan, Ionuț Dolănescu, Dumitru Caulea, Ilie Caraș, Floarea Calotă, Veta Biriş, Mariana Anghel, Adriana Anghel. Seara se va încheia cu spectacolul artistic ”Din Cântecele Neamului”, susținut de Paula Seling și ”Cazanoi” Orchestra.

Sâmbătă, 4 august 2018, de la ora 17:00, la Statuia Victoriei de la Tișița, va avea loc un ceremonial militar și religios, iar de la ora 20.30 la Mausoleul Eroilor Mărăști va avea loc un recital susținut de Ansamblul de Muzică Veche ”Anton Pann”. Tot pe 4 august, în Piața Unirii din municipiul Focșani va avea loc un spectacol artistic susținut de Cristofor Aldea Teodorovici, Andrei Păunescu & Totuşi, Magda Puskas, George Nicolescu, Zoia Alecu, Vasile Şeicaru, Victor Socaciu, Ducu Bertzi. Seara va continua cu spectacolul de evocare istorică ”Pe aici nu se trece”, susținut de Nicolae Furdui Iancu, Grupul „Crai Nou”, Proiect K1, Paula Seling, Daniel Lazăr, Vlad Rădescu, Mihaela Rădescu și Sorin Francu. Spectacolul va fi prezentat de Iuliana Tudor.

Programul manifestărilor dedicate Memoriei Marelui Război va continua duminică, 5 august 2018, cu o expoziție de tehnică militară organizată de Garnizoana Focșani în Piața Unirii în intervalul orar 10.00-15.00. Cei prezenți duminică dimineață în Piața Unirii vor putea lua parte la un Concert de Fanfară susținut de Fanfara Garnizoanei Focșani între orele 11.30-12.30. Începând cu ora 18.00, în Piața Unirii din Municipiul Focșani va avea loc Conferinţa „Jertfa Unirii Noastre”, susținută de Dan Puric. Ulterior, în Piața Unirii va avea loc un concert extraordinar susținut Leontina Văduva, Laura Bretan, Gheorghe Zamfir, Orchestra Metropolitană București „Muntenia”, condusă de renumitul dirijor Daniel Jinga și Corul ”Accoustic”.

Luni, 6 august 2018, de la ora 10.00, va avea loc un ceremonial militar și religios la Mausoleul Eroilor din municipiul Focșani. „Partidele politice, instituțiile, ONG-urile sau persoanele interesate să depună coroane de flori în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial sunt invitate să facă acest lucru în cadrul ceremonialului militar de la Mausoleul Eroilor Focșani de luni, 6 august 2018, ora 10.00“, se arată în comunicatul remis presei de organizatori. Tot luni, de la ora 16.00, în municipiul Focșani, șase fanfare vor pleca într-o ”Paradă a Fanfarelor” pe traseul Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia” – Ceasul Rău – Piața Unirii. Membrii Fanfarei ”Trandafirul” (Călăfindești, județul Suceava), Fanfara ”Valahia” (Giurgiu), Fanfara ”Zece Prăjini” (județul Iași), Fanfara ”Ivan Ivanovici” (Brăila), Fanfara ”Anatol Cazac” (Chișinău), Fanfara din Coștei (Voivodina, Serbia) vor susține recitaluri în Piața Unirii până la ora 20.00 când cei prezenți în piață vor putea urmări o transmisiune live a evenimentelor de comemorare de la Mausoleul Eroilor Mărășești. Pe 6 august 2018, de la 22.00, va avea loc în Piața Unirii din municipiul Focșani spectacolul extraordinar „Dansul Zmeilor”, urmat de un spectacol de excepție de muzică și flăcări susținut de ”Cobzality&Crispus”. Spectacolul va fi prezentat de Octavian Ursulescu.

Evenimentele derulate în cadrul evenimentului ”Vrancea Eroică” vor culmina cu momentele de comemorare a eroilor din data de 6 august 2018 de la Mausoleul Eroilor de la Mărășești, cu începere de la ora 19.00. Cu acest prilej, cei prezenți vor putea asista la: salve de tun; survol aerian; ceremonial militar și religios; moment de reculegere cu intonarea ”Semnalului Liniștea”. După ceremonialul militar și religios, evenimentele de la Mausoleul Eroilor Mărășești vor continua cu spectacolul simfonic extraordinar ”Pe aici nu se trece!”, susținut de artiștii Gheorghe Zamfir, Laura Bretan, Leontina Văduva, acompaniați de Orchestra Metropolitană București „Muntenia” dirijată de maestrul Daniel Jinga și Corul ”Accoustic”.

În Județul Vrancea au fost construite, în cinstea eroilor care au luptat și au murit în Vrancea, în timpul bătăliilor din vara anului 1917, patru mausolee: Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani. Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti este printre cele mai importante monumente memorial-funerare din Europa, unicat atât prin valoarea sa arhitecturală, cât şi ca proporţii. A fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-a desfăşurat cea mai importantă operaţiune militară defensivă a Armatei Române în timpul Primului Război Mondial. Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti a fost inaugurat în septembrie 1938, în prezența MS Regele Carol II. Somptuosul monument, adăpostește rămăşiţele a peste 5.000 de ostaşi ai Armatei Române, iar in zona centrală se află sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, comandantul Armatei I din timpul Marelui Război.

Mausoleul Eroilor de la Mărăşti a fost ridicat pe „Câmpul Istoric Mărăşti“ din comuna Răcoasa. Construcţia acestuia a început în anul 1928, la iniţiativa Societăţii „Mărăşti“. Piatra de temelie a fost așezată de MS Regina Maria și de MS Regele Mihai. Este singurul mausoleu construit subteran, pe două etaje. La primul etaj subteran este amenajat un muzeu de arme iar la cel de-al doilea etaj se află criptele în care sunt depuse osemintele a peste 5.000 de ostaşi români, ruşi şi germani, participanţi la Primul Război Mondial, dar și sarcofagul Mareșalului Averescu, comandantul Armatei a II-a Române și fost prim-ministru în trei guverne diferite. Tot la acest etaj se află și sarcofagele altor generali din Armata a II-a Română, cea care în 1917 a deschis seria de victorii pe Frontul de Est.

Mausoleul Eroilor din Soveja a fost ridicat în satul Dragosloveni şi este închinat memoriei ostașilor români, ruşi, germani, austrieci şi unguri căzuţi în timpul Primului Război Mondial în bătăliile din vara anului 1917. Inaugurat în anul 1929, edificiul a fost construit între anii 1923-1928, la iniţiativa Societăţii Văduvelor de Război, cu sprijinul Societăţii „Cultul Eroilor“ și al comunității locale. Mausoleul are înfăţişarea unei cetăţi de piatră, cu planul în formă de cruce şi acoperişul conceput ca o cupolă.

Mausoleele vrâncene au fost reabilitate printr-un proiect european derulat de Consiliul Județean Vrancea, denumit „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial“. Proiectul de reabilitare a mausoleelor vrâncene, în valoare de aproximativ 7 milioane euro, a fost iniţiat de Marian Oprişan, în anul 2007 și a fost finalizat în 2013. De asemenea, „Statuia Victoriei“ de la Tişiţa face parte din seria monumentelor istorice din judeţul Vrancea ridicate în cinstea eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, fiind reabilitată de Consiliul Județean, la inițiativa președintelui Marian Oprișan.

1 COMENTARIU

  1. Inaintasii merita tot respectul nostru. Au trait si au realizat momente de glorie platite cu pretul suprem. Un oras unde s-au scris file de istorie, orasul Marasesti, revine an an de an in memoria noastra pentru o zi. Este foarte putin. Orasul de vis-a vis de Mausoleul Eroilor traieste un prezent demn de toata compatimirea. Paragina, Saracia, Indolenta si lipsa de initiativa au facut din Marasesti un oras in care se traieste foarte greu. Un oras fara locuri de munca este un oras mort. Populatia este lasata fara un spital care sa ajute oamenii in suferinta. Oamenii bolnavi, batranii bolnavi greu transportabili si copiii bolnavi sunt chinuiti cu transportul pe banii lor la spitalele din orasele apropiate. Pentru asta s-au jertfit de-a lungul unui secol mii de oameni? Autoritati judetene, orasenesti faceti ceva si pentru orasul Marasesti. Comemorarea este una festivismul este alta. Niciodata nu este prea tarziu pentru a interveni si opri degradarea Marasestiului. Va sta in putere sa actionati si sa indreptati toata nedreptatea facuta orasului istoric Marasesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?