Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

22 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii rutiere județene, distrusă de ploile de la sfârșitul lunii iunie

Guvernul Dăncilă a alocat 22 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii rutiere, distruse de ploile înregistrate la sfârșitul lunii iunie, în județul Vrancea. Banii provin din fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în legea bugetului de stat pe anul 2018. De reținut că ploile abundente au creat, la nivelul județului, pagube în valoare de aproximativ 54,5 milioane de lei, din care 22 de milioane de lei la infrastructura rutieră județeană și 32,5 milioane lei la infrastructura locală, respectiv comunală și orășenească.

Guvernul Dăncilă a alocat 22 de milioane de lei pentru refacerea infrastructurii rutiere în județul Vrancea, distrusă de ploile de la sfârșitul lunii trecute. Banii provin din fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în legea bugetului de stat pe anul 2018. Este vorba de sume alocate pentru refacerea următoarelor drumuri județene: DJ 202 E – comuna Bordești, DJ 205 R – comuna Poiana Cristei, DJ 205 M – comuna Nistorești, DJ 205 L – în zona localităților Grumaz și Vrâncioia, DJ 205 B – afectat în zona localității Budești, DJ 205 R – afectat în zona localității Cotești, DJ 205 N – afectat în zona localității Scînteia, DJ 205 B – afectat în zona localităților Blidari și Dălhăuți; DJ 204P – afectat în zona satelor Cocoșari și Dealul Lung, Dragosloveni, DJ 202 E, – afectat în zona localității Tîmboiești.

De asemenea, au fost alocate fonduri pentru refacere pod DJ 205 C, traversare Seaca, sat Vârteșcoiu; refacere pod DJ 205 C, canal ANIF, sat Cîrligele; refacere pod Prahuda DJ 205 D, refacere DJ 204 L – afectat în zona localității Poduri; refacere DJ 205 D afectat în zona localității Năruja; refacerea DJ 119 A – afectat în zona localitățior Costișa și Lespezi; refacere DJ 205 B – afectat în zona localității Ploscuțeni; refacere DJ 205 L, afectat în zona localităților Negrilești și Păulești, refacerea DJ 205 J – afectat în zona localităților Movilița și Panciu, refacerea DJ 205 L – afectat în zona localității Tulnici.

De reținut că administrația județeană a solicitat alocarea sumei de aproximativ 54,5 milioane de lei, sumă în care a fost prinsă întreaga infrastructură rutieră locală, comunală și județeană, grav afectată de ploile abundente de luna trecută. Numai la nivelul comunelor din Vrancea și al orașelor Odobești și Panciu pagubele au fost evaluate la aproximativ 33 milioane de lei. Au fost afectate comunele: Andreiașu – 104 mii lei; Cîrligele – 702,5 mii lei; Cîmpineanca – 1,3 milioane lei; Cotești – 615 mii lei; Dumbrăveni – 151,4 mii lei; Fitionești – 58,3 de mii lei; Gura Caliței – 1,5 milioane lei; Homocea – 72 mii lei; Jariștea – 19,5 mii lei; Mera – 2,47 milioane lei; Movilița – 13,5 mii lei; Năruja – 4,5 milioane de lei; Negrilești – un milion de lei; Nereju – 2,3 milioane lei; Nistorești – 1,6 milioane de lei; Paltin – 423 mii lei; Reghiu – 992 mii lei; Ruginești – 20,7 mii lei; Soveja – 2,7 milioane lei; Spulber – 762 mii lei; Tulnici – 8,9 milioane lei; Urechești – 140 mii lei; Valea Sării – 306 mii lei; Vîrteșcoiu – 203 mii lei; Vidra – 202 mii lei; Vintileasca – 55,8 mii lei; Vizantea Livezi – 34 mii lei; Vrîncioaia – 1,5 milioane de lei.

Afectate de intemperiile naturii au fost și orașele Odobești, unde valoarea pagubelor este estimată la 513 mii lei și Panciu, unde pagubele au fost estimate la 74,5 mii lei.

Oprișan a solicitat fonduri pentru lucrări de protecție a drumurilor

Reamintim că în urma distrugerilor provocate de ploile abundente din iunie, secretarul de stat în Ministerul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, și Emil Vamanu, directorul Agenției Bazinale de Apă Siret, au vizitat județul Vrancea, la sfârșitul lunii trecute, la solicitarea președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan. Cei doi oficiali, împreună cu prefectul Sorin Hornea, directorul SGA, Cătălin Kanty Popescu, și directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare din cadrul CJ Vrancea, Romeo Iordache, au făcut o analiză a situației create la nivelul județului după fenomenele meteo și hidrologice. „S-a stabilit ca pentru drumul județean DJ 205 L, din punctul Grumaz pe raza comunei Vrâncioaia, să fie executate lucrări de amenajare a Râului Putna și ziduri de protecție a DJ 205L, finanțarea urmând să fie asigurată din surse proprii ale Administrației Baziunale de Apă, Siret-Bacău. Tot cu fonduri ale aceleiași instituții vor fi executate lucrări pe DJ 204 P Gugești-Gura Caliței-Dealu Lung-Dumitrești. Este vorba de lucrări ce vor fi executate de-a lungul cursului Râului Râmna, mai exact în zonele în care drumul mai sus menționat este afectat de viituri în urma unor precipitații abundente“, a declarat, la vremea respectivă, directorul Direcţiei Tehnice şi de Investiţii din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Romeo Iordache.

Tot cu această ocazie s-a discutat despre realizarea unor lucrări de protecție a satului Burcioaia, pe cursul de apă Trotuș. Specialiștii din Ministerul Mediului și SGA au convenit că situația necesită o evaluare amănunțită.

Mai multe drumuri naționale, afectate de intemperii

Probleme au fost și pe drumurile naționale care tranzitează județul Vrancea. Cele mai afectate drumuri în acest sens au fost DN 2D, pe raza localităților Bîrsești, Tulnici, Lepșa și Greșu; DJ 205 D, Valea Sării – Paltin – Năruja – Nereju – Brădăcești; DN2 E85 în zona localităților Domnești și Haret; DN 2N și DN 2R, unde au fost aduse cantități mari de aluviuni. De asemenea, o viitură a distrus singura cale de acces către comjuna Bisoca, din județul Buzău, izolând o comunitate formată din peste 200 de persoane și 40 de locuințe în punctul „Peste gârlă“. „În urma precipitațiilor abundente au apărut mai multe probleme cauzate de intemperii pe drumurile naționale ce tranzitează județul Vrancea. Astfel, pe DN 2N, la kilometrul 53+300, o viitură formată pe râul Rîmnicu Sărat a dislocat tuburile care asigurau accesul către locuințele situate în Punctul „Peste gârlă“ și a dus la întreruperea circulației. Probleme au fost și pe sectorul de drum Cîndești-Dumitrești, unde ploile abundente au adus aluviuni pe partea carosabilă îngreunând astfel circulația. Probleme au fost și pe DN 2D, sectorul Bîrsești – Lepșa, unde s-au format mai multe viituri atât pe versanți cât și în râu, iar pe drum au fost depuse cantități mari de aluviuni, dar și bușteni, care au blocat efectiv drumul în mai multe puncte. Probleme am avut și pe DN 2L, în zona localității Soveja, la kilometrul 56+100, unde apele pârâului Chiua au erodat terasamentul corpului drumului pe o lungime de 100 de metri. Problemă asemănătoare și pe DN 2M, la kilometrul 36+900, unde apele au creat o erodare de terasament pe o lungime de 30 de metri. Acumulările de apă care au avut loc pe dealurile din zona drumului DN 2 au dus la apariția unor zone în care apa a trecut peste partea carosabilă, așa cum s-a întâmplat la Dumbrăveni și Domnești“, declara, pe 28 iunie, directorul SDN Vrancea, Marian Paraschiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?