Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Mai mulți bani pentru lucrările de CADASTRU

Programul Național de Cadastru se derulează cu încetinitorul deși fondurile disponibile pentru realizarea lucrărilor de cadastru depășesc un miliard de euro. Directorul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Vrancea, Horia Frîncu, a prezentat, ieri, la ședința Colegiului Prefectural, o situație cu lucrările de cadastru realizate până acum în județ. Conform legii, Programul Național de Cadastru se derulează prin lucrări de înregistrare sistematică efectuate la nivelul întregului UAT sau la nivel de sector cadastral. „Sumele alocate de ANCPI pentru finanțarea Programului în anul 2018 sunt de 600 milioane lei credite de angajament, pentru lucrările contractate de aceasta și pentru cele contractate de primării la nivelul sectorului cadastral, a căror decontare se efectuează din veniturile proprii ANCPI. În acest an, fiecare UAT a primit de la ANCPI suma de 155 mii lei pentru contractare de lucrări de înregistrare sistematică la nivelul sectorului cadastral, față de 150 mii lei în 2017 și 135 mii lei în 2016. Primăriile au obligația să includă în sectoarele cadastrale terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes național și terenuri agricole subvenționate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, dar pot include și imobile din intravilan, ceea ce va sprijini infrastructura și înregistrarea tuturor terenurilor agricole până în anul 2020”, se arată în raportul prezentat de directorul Frîncu.

În prima etapă de finanțare au fost 13 primării care au încheiat contracte de prestări servicii, pentru 19 sectoare cadastrale. Au fost încrise în cartea funciară 2621 imobile, cu o suprafață totală de 1006,7 hectare. În etapa a doua de finanțare, care se află în derulare, a crescut la 34 numărul primăriilor care au contracte de prestări servicii, pentru 209 sectoare cadastrale. Până acum au fost înscrie în cartea funciară 3773 imobile, din cele 39996 angajate, cu o suprafață aferentă de 2166,7 hectare din totalul estimat de 24259 hectare. Pentru etapa a treia de finanțare au încheiat contracte de prestări servicii un număr de 41 primăriri, pentru 239 sectoare cadastrale. Se estimează că vor fi înscrise în cartea funciară 55552 imobile, cu o suprafață de 25190,6 hectare.

Anul acesta, pentru a crește ritmul realizării Programului Național de Cadastru, au fost realizate mai multe măsuri operaționale și a fost îmbunătățită legislația specifică. Ultimele decizii luate au vizat eliminarea impedimentelor identificate în derularea lucrărilor în zonele de deal, șes sau munte, unde contractarea este extrem de dificilă, respectiv au fost majorate sumele cu care se decontează aceste lucrări, proporțional cu gradul de dificultate al terenurilor, actualele sume fiind cuprinse între 60 și 132 lei/imobil. Totodată, perioada de soluționare de către personalul OCPI a contestațiilor formulate de cetățeni la documentele tehnice ale cadastrului a fost redusă de la 60 la 30 de zile, termenul de contestare de 60 zile pentru cetățeni rămânând neschimbat. Nu în ultimul rând, s-a prevăzut posibilitatea includerii imobilelor din intravilan în sectoarele cadastrale ce vor fi contractate de primării și a înscrierii provizorii a dreptului de proprietate în favoarea persoanelor cărora nu li s-a eliberat încă titlul de proprietate, în baza procesului verbal de punere în posesie și a hotărârii Comisiei Județene.

Obiectivul principal al Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF) este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanțare poate fi bugetul local al primăriilor.

De menționat că localitățile Milcovul, Gologanu, Răstoaca, Biliești și Golești au făcut obiectul unor licitații la nivel național pentru realizarea lucrărilor de cadastru iar localitățile Vulturu, Sihlea, Vînători, Ruginești și Măicănești sunt incluse pentru finanțare în Programul Operațional Regional Axa 11- Extindere geografică de înregistrare a proprietăților în cadastru și carte funciară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?