Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Motociclismul, disciplina ce dă Odobeștiului unicitate sportivă în Vrancea!


    În Vrancea există un club cu secție de motociclism. Este Asociația Club Sportiv Odobești, cu secție afiliată la Federația Română de Motociclism și organizată după toate regulile impuse de aceasta, inclusiv cu Certificat de activitate sportivă emis de Guvernul României prin Agenția Națională pentru Sport. Este prima activitate sportivă de acest gen din Vrancea cu toate obligațiile legale de formă îndeplinite. În Focșani, motociclismul a avut în perioada interbelică și mai târziu, până prin anii 60 ai veacului trecut, variantă sportivă, cu celebrul Ghițău -amintit și de danmanea într-un comentariu la un text din 4 iulie 2013 publicat în Monitorul de Vrancea – exponent de vârf. Însă acum lucrurile stau cu totul altfel, au altă anvergură, dau alte deschideri ca posibilități de participare la concursuri sau de atragere către spectaculosul sport numit motociclism a unor categorii largi de posibili practicanți.
    Preiau de pe pagina de facebook a secției moto a ACS Odobești: „ACS Odobești –  Secția moto s-a înființat în 2018 (4 aprilie, n.n.). Persoanele care s-au implicat în înființarea acestei secții sunt Georgian Mocanu – președinte onorific, Florin Bîrlădeanu – vicepreședinte și pilot de viteză. Acest minunat proiect sportiv a fost susținut și de Primăria orașului Odobești (mulțumim domnului primar Daniel Nicolaș), ACS Odobești (mulțumim domnului președinte Lucian Balaci), Federația Română de Motociclism, Motorsport Rage Management – MRM (mulțumim domnului Bogdan-Adrian Minciună)”. Acestea sunt datele a ceea ce, generic, poate fi numit certificatul de naștere a unei activități ce dă unicitate sportivă Odobeștiului în Vrancea și în toată zona Moldovei unde mai sunt cluburi private, însă la Odobești este singurul club susținut de o comunitate. Ca și de mai mulți sponsori, fără de ajutorul cărora ar fi dificil de făcut acest sport. Ca și altele, de altfel!

Motociclismul sportiv nu are a face cu cei care fac zgomot infernal în nopțile Focșaniului


    Discut despre motociclism și secția de la ACS Odobești cu președintele Georgian Mocanu și Florin Bîrlădeanu, vicepreședinte și pilot de viteză. Îi întreb din start dacă sunt între cei care zdruncină liniștea unor nopți ale Focșanilor cu haitele de motociclete ambalate în dușmănie pe bulevarde. Îmi răspund scurt, ca subiectul să fie lămurit și încheiat: „Nu avem nimic în comun cu ei. Ne practicăm sportul pe circuite special amenajate, unde motociclelete sunt duse în remorci. Ne antrenăm la Tîrgu Secuiesc pentru viteză. Nu mergem cu ele pe șosele, pentru că nici nu sunt dotate pentru drumurile publice. Nu avem legătură cu asfaltul din oraș unde, ca oricare, mergem cu mașina. Sau cu bicicleta. Credem că am lămurit ce era de lămurit. Piloții noștri nu ies pe stradă! Sigur că mai conducem și noi prin oraș sau pe șosele motocicletele, dar le folosim doar ca să mergem în treburile noastre. Atât. Și credem că nu mai este nimic de comentat pe acest subiect!”.

Cine sunt campionii vrânceni ai motociclismului?

    Până să ajung să-i văd și să-i cunosc în concursuri sau în alte activități din calendarul secției, îmi sunt suficiente fotografiile ce vorbesc despre sportivii – campioni, pentru că asta sunt – ai motociclismului vrâncean în curse, pe podiumuri de premiere, în momente de promovare în școli, în Piața Unirii din Focșani, sau la Federația Română de specialitate, la afiliere. Deci:
    Florin Bîrlădeanu, încep cu el prezentarea pentru că am stat de vorbă, l-am cunoscut direct, adică. Are alură de campion, este parte a unei familii de motocicliști în care și soția, Lavinia, și fiica, Luana, fac motociclism și pe care îi puteți vedea împreună în una dintre fotografiile din galeria ce însoțește acest text. Este pilot la 600 cc, vicecampion național în 2017, și ocupant al locului 5 la Balcaniadă. În 2018 a ocupat locul al treilea la etapa națională la clasa supersport. Are în portofoliu o fotografie cu marele campion Valetino Rossi, pe care l-a întâlnit pe circuitul de casă al acestuia, când a concurat la Missano Adriatico, în Italia. Până acum, îmi spune Florin Bârlădeanu, „acesta este punctul cel mai înalt al carierei mele”.
    Iulian Trifan este adjudean, concurează la 1000 cc, clasă la care a ocupat locul al treilea la campionatul național.
    Daria Gănescu, fata de la București care a optat pentru legitimare – și inclusiv, reprezentare – la ACS Odobești. Daria, un mare talent în motociclism, concurează la 50 cc. Are în palmares locul I la juniori 50 cc și locul II la supermoto la campionatul național ca și locul III la supermoto la Campionatul Balcanic și Campionatul European.
    George Patic este focșănean și concurează la enduro, cursa cu obstacole din motociclism. Tot la enduro merge în concursuri un alt vrâncean, Lică Mălureanu.
    Ultimul, dar nu cel din urmă, este Georgian Mocanu, care nu concurează, ci este antrenorul grupului de motocicliști de la ACS Odobești și este specializat în depanări moto, inclusiv pentru marile competiții internaționale.

Sport spectaculos, cu priză la public și care oferă multă publicitate!

    Motocicliștii de la ACS Odobești au un început suficient de consistent al secției pentru că au venit aici să continue performanțele de până acum. Au în program și perspectiva, care să justifice, până la urmă, investiția lor de speranță și pe cea de încredere a oamenilor care îi susțin. Și se exprimă ca și oameni ai comunităților în care ființează secția lor. Merg, spre exemplu, în școli – au fost și în Piața Unirii din Focșani – unde își prezintă activitatea pentru a atrage copii și tineri spre motociclism, și fac, în mod gratuit, prevenție în circulație.  
    Iar Primăria Odobești a promis să pună la dispoziția secței de motociclism o suprafață de 7,5 ha. pe care vor amenaja o pistă de enduro, ca și un parc de antrenamente ce va fi deschis și publicului larg. „Federația ne-a propus să devenim centru de copii și juniori, astfel de centre mai fiind acum la București, Tîrgu Mureș și Craiova. Și, o noutate, vom găzdui Lotul Național de motocros! Doresc să mulțumim și pe această cale domnului primar Daniel Nicolaș care a înțeles imediat proiectul nostru și pasiunea noastră pentru un sport pe care și domnia sa l-a practicat”, îmi spune președintele Georgian Mocanu, conturând dimensiunile surprinzătoare ale unei activități sportive aflate, totuși, la început de drum în Vrancea.
    O activitate ce este susținută de sponsori iubitori ai sportului cu motocicleta și cu care ACS Odobești are parteneriate: Ravenol, Valcom Construct, Scorpion, Marexwal, Tenuta Odobești, Bilka Steel, cărora motocicliștii secției de la Odobești le mulțumesc pentru că le sunt alături și le fac mai ușoară și mai eficientă munca!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?