Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

VIDEO și GALERIE FOTO: Focșani, capitală culturală! Spectacole cu cei mai cunoscuți artiști români, invitați din străinătate la Festivalul Coral, premii pentru cuplurile căsătorite de 50 de ani


Mii de focșăneni au petrecut, la sfârșitul săptămânii trecute, la evenimentele dedicate Zilelor Municipiului Focsani. Acțiunile organizate de municipalitate au fost diverse, de la Festivalul „Vatra Mioriței” și Festivalul Coral Internațional Pastorala, până la premierea cuplurilor focșănene care au împlinit 50 de ani de căsnicie, premierea tinerilor scriitor la concursul organizat de Asociația Culturală Bogdania și, nu în ultimul rând, la recitalurile organizate în Piața Unirii din centrul municipiului.
Artiștii români care au cântat pe scenă au adus mii de oameni în Piața Unirii. Au cântat cei mai buni artiști români ai momentului, Andra, Mihai Constantinescu, Loredana, Antonia, Alex Velea sau La Familia, Corina, Aurelian Temișan. Un moment special a avut loc vineri seara, când pe scenă, alături de Andra, a urcat trupa Pachanga, care i-a încântat pe focșăneni. În ciuda picăturilor de ploaie, Piața Unirii a fost plină sâmbătă seară la recitalul Loredanei, alături de formația Agurida. Mii de focșăneni au cântat „Bună seara, iubito” alături de Loredana Groza în momenul culminant al serii. Zilele Focșaniului s-au încheiat duminică seara cu recitalurile Antoniei, ale lui Alex Velea și ale trupei La Familia. Momentul culminant al serii a fost reprezentat focurile de artificii pregătite de municipalitate.

Zilele Focșaniului au înseamnat însă mai mult decât petreceri. Pe scena din Piața Unirii a avut loc Festivalul Internațional de Folclor „Vatra Mioriței”, cu invitați din Republica Moldova, Serbia sau Ucraina. Pe lista invitaților au fost fanfara Rotaria-Vaslui, Ansamblul folcloric „Dor bucovinean” – Cernăuți, Ansamblul ucrainean „Kolorit” – casa de Cultură Roșa – Cernăuți, Ansamblul folcloric „Veselia” – Comunitatea românilor din Glogoni – Serbia, Ansamblul folcloric „Abrasevic” – Valjevo, Serbia, Ansamblul folcloric basarabean „Doina Prutului” și grupul tradițional „Vălenășițele” din Cahul, Republica Moldova, Ansamblul meglenoromân „Altona” din Cerna, Tulcea, Ansamblul folcloric „Cununa” din Agnita, Sibiu, Ansamblul folcloric „Vlăsceanca” din Videle, Teleorman, Ansamblul „Călușarii” din Osica de Jos, Olt, Ansamblul folcloric „Avlige” din Gurcovo-Balcik, Bulgaria.
La evenimentele organizate în cadrul Zilelor Focșani au fost prezenți și invitați străini. Din partea orașului Saint-Amand-les-Eaux, Franța, au fost prezenți viceprimarul Jean Marc Mondino, Annick Dubois – președintele Asociației Souvenir Francais și  Valentin Martin – directorul cabinetului primarului. Delegația din Tivoli a fost formată din asesorul Riccardo Luciani și consilierul local Carlo Caldironi. Invitații din Cernăuți au fost Serhii Martyniuk – directorul Departamentului Educației din Consiliul Local, Olga Martyniuk – decan adjunct la Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul  Universității Naționale Cernăuți, Ivan Ignat – directorul Gimnaziului Alexandru cel Bun și Svitlana Mokroguz, directorul Școlii nr. 3 din Cernăuți. De la Majdanpek au venit președintele Consiliului Local, Slavisa Bozinovic, directorul Centrului Cultural, Ljubisa Golubovic, și consilierul local Zoran Milosevic.

Premii pentru cuplurile de aur 

Un moment special a avut loc, sâmbătă seară, la Teatrul Municipal „Maior Gh. Pastia” din Focșani. În prima parte au avut loc acțiunile organizate de municipalitate prin care a fost adus un omagiu cuplurilor de focșăneni care au împlinit 50 de ani de căsnicie. Momentul a fost marcat printr-un spectacol special al orchestrei de suflători Electrecord, condusă de Florin Ciofică, cel care se ocupă de casa de discuri cu același nume, urmat de un recital al Corului Pastorala.
Premiile au fost acordate de primarul Cristi Misăilă care le-a spus bătrânilor că este unul dintre cele mai frumoase momente organizate în cadrul Zilelor Municipiului Focșani. „Vă mulțumim că existați și vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut pentru familiile dumneavoastră, dar în același timp și pentru comunitatea noastră, a cărei dezvoltare poartă și amprenta muncii dumneavoastră! Anul acesta România este în sărbătoare și aniversează 100 de ani de la unire. Dumneavoastră serbați 50 de ani de la unirea destinelor, de când v-ați unit destinele, gândurile, idealurile pentru a crea ceea ce noi numim familia, celula de bază a societății noastre. Vă mulțumim pentru ceea ce ați făcut și pentru ceea ce veți face. Consiliul Local, Primăria Focșani, am vrut să vă răsplătim această sârguință de a rezista împreună tuturor încercărilor vieții și să ajungeți la acest minunat ceas aniversare”, a spus primarul Cristi Misăilă, care i-a invitat pe cei premiați să participe la festivitatea organizată anual, de administrația locală, cu ocazia Dragobetelui.

Momente speciale la Festivalul Coral Internațional Pastorala

Una dintre manifestările de tradiție organizate anual în cadrul Zilelor Municipiului Focșani este Festivalul Coral Internațional Pastorala. Ediția din acest an a fost una specială, cu invitați din provinciile istorice românești, pentru a marca Centenarul Marii Uniri din 1918. Corurile au participat la deschiderea oficială a Zilelor Municipiului, iar dirijorii și conducerea Festivalului s-au întâlnit sâmbătă dimineață cu primarul Misăilă.

Invitații Festivalului Coral Internațional Pastorala din acest an au fost Capela Corală Academică „Doina” a Filarmonicii din Chișinău, Corul „Dragoș Vodă” din Cernăuți, Corul „Ars Nova” din Pitești, Corala Universitarilor din Cluj Napoca, Corul „Ștefan Andronic” din Vulturu și Corul „Pastorala”. „Încercăm să fim aproape de tot ceea ce a fost și este spiritul românesc. Mă bucur că ați participat la deschiderea oficială a manifestărilor legate de Ziua municipiului Focșani. Mă bucur că sunteți alături de noi. Focșaniul a reprezentat un punct de plecare spre marea Unire de la 1918, iar prin acțiunile organizate de centrele culturale ne păstrăm tradițiile, obiceiurile”, a spus primarul Cristi Misăilă.

Prezentarea Festivalului, a invitaților speciali și a corurilor a fost făcută de profesorul Dumitru Săndulachi. Maestrul Voicu Enăchescu, dirijorul și fondatorul Corului de Cameră „Preludiu”, peședintele Asociațiai Naționale Corale, a felicitat administrația locală pentru susținerea proiectelor culturale, printre care se numără și Festivalul Coral Pastorala. „Vă mulțumim pentru că reușiți să păstrați tradiția festivalului Pastorala, pentru că Focșaniul rămâne un punct de referință pe harta mișcării corale. Vă doresc să rămâneți în continuare primar cât vă țin puterile”, a spus Voicu Enăchescu, cel care i-a înmânat primarului Cristi Misăilă și o diplomă de excelență.

Cuvinte frumoase despre Focșani au fost rostite de toți invitații, care au menționat că este nevoie de susținerea proiectelor culturale, de acțiuni care să păstreze tradițiile culturale ale poporului român. Directorul general al Filarmonicii din Chișinău, Zvetlana Bivol, a subliniat că Focșaniul, prin organizarea unui asemenea Festival, care are o tradiție de 18 ani, poate fi numit o capitală culturală. „Îmi exprim mulțumirea și recunoștința pentru invitație și posibilitatea de a participa la acest Festival. Formațiunile noastre sunt în concediu, dar am zis că trebuie să participăm la Focșani, la acest festival, mai ales într-un an atât de important pentru toți cei cu suflu românesc. Să știți că oamenii de cultură sunt uniți și sunt în Europa mai demult decât economiștii și politicienii noștri. Această sărbătoare este absolut fantastică! Cred că toți dirijorii de cor știu că în Chișinău tradiția corală este foarte frumoasă și veche. Formația noastră, Capela Corală Academică Doina, are o istorie impresionantă, din 1930. A fost un imbold pentru noi ca să venim aici, să ne mobilizăm. Sper să mai venim să participăm la asemenea sărbători și să veniți și dumneavoastră la noi. Felicit municipiul Focșani, în special pe domnul primar, pentru un oraș care are un asemenea festival, cu o istorie de 18 ani, deoarece e foarte greu să păstrezi și să dezvolți un festival. Vă felicit pentru acest lucru. Un oraș care are un asemenea festival poate fi numit o capitală culturală!”, a spus directorul general al Filarmonicii din Chișinău.

De asemenea, Dumitru Caulea, dirijorul Corului popular „Dragoș Vodă” din Cernăuți, le-a mulțumit autorităților focșănene pentru invitația de a participa la Festivalul de la Focșani. „Aceste lucru ne facem să știm că suntem iubiți, că suntem apreciați, că nu suntem uitați acolo, la Cernăuți”, a spus acesta, precizând că este începutul unei colaborări frumoase în viitor.
Prezent la manifestările de la Focșani, maestrul Constantin Arvinte, decanul muzicii corale românești, a spus că a compus o piesă dedicată eroilor de la Mărășești, pe versurile poetului Nicolae Nasta. Piesa a fost compusă în memoria bunicului său, Gheorghe Mihalache, mort cu arma în mână pe câmpul de luptă.
 
Premii pentru câștigătorii concursului Bogdania

Tot în cadrul Zilelor Municipiului Focșani a avut loc și premierea câștigătorilor Concursului de literatură organizat de Asociația Bogdania. Premierea a avut loc sâmbătă  dimineață, la Ateneul Popular, în prezența primarului Cristi Misăilă și a membrilor juriului. În cuvântul său, edilul a menționat importanța păstrării valorilor culturale și a organizării unor asemenea acțiuni. „Facem parte din marea familie a Uniunii Europene, dar noi suntem independenți din punct de vedere cultural și trebuie să ne păstrăm personalitatea vie de români. Prin tot ceea ce faceți dumneavoastră, prin faptul că promovăm tradiția, acele valori care ne identifică ca neam și țară, cultură, limbă, tradiții populare, înseamnă că nu ne-am pierdut independența din punct de vedere cultural. Mulțumesc tuturor celor care depun eforturi ca să promoveze mai departe aceste valori în rândul tinerilor care participă în număr mare la aceste concursuri și își exprimă talentul prin ceea ce fac”, a spus edilul.
Premiile concursului au fost acordate de Ion Marin, președintele Asociației Bogdania. Au fost acordate premii micilor scriitori Livia Andreea Oprică, Horia David Munteanu. La Eseu au fost acordate premii elevilor: Scurtu Bianca, Vlad Enache, Andrei Mandea, iar premiul întâi a fost obținut de Alexandra Dumitru. Câștigătorii de la Proză scurtă au fost Andreea Ioana Borcea, Marian Ionescu, Denisa Arcip, Maria Andreea Crintea, iar premiul întâi a fost obținut de Alina Èšibuleac. La Poezie au fost premiați Andra Antonia Mihăilescu, Irina Gheorghiță, Maricica Iordache, Maria Larisa Andronic, Georgeta Andreea Văduva, Mădălina Miron, Ala Larisa Gheorghe și Bogdan Alexandru Petcu. Marele Premiu și Trofeul Bogdania a fost acordat scriitoarei Andreea State. În cadrul secțiunilor concursului au fost înscrise 193 de lucrări de către 34 de participanți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?