Ediția: Vineri 1 noiembrie 2024 Nr. 6749
Ediția: Vineri 1 noiembrie 2024 Nr. 6749

GALERIE FOTO: A fost inaugurată Casa Obștei Chiliile Zboinei Spinești; investițiile realizate de obște nu se vor opri aici


Locuitorii satelor Spinești și Muncei din comuna Vrâncioaia au inaugurat, ieri, Casa Obștei Chiliile Zboinei Spinești. Construcția, realizată în satul Spinești, va deservi nevoile comunității locale, fiind realizată în urma colaborării dintre Obște și Primăria comunei. Evenimentul festiv a început cu tăierea panglicii inaugurale de către președintele Obștei, Fănel Lepădatu, și primarul comunei Vrâncioaia, Ionică Danțiș. După momentul festiv a urmat o masă oferită tot de Obște, la Căminul Cultural din sat.
Realizarea construcției a fost aprobată în 2015 de către Adunarea Generală a obștei, iar anul trecut au fost demarate lucrările la investiție, care a costat 335 mii lei, fără TVA, pe o suprafață construită de 205,5 metri pătrați. Președintele Obștei, Fănel Lepădatu, a amintit și realizările Obștei la nivelul comunității, din cele două sate. Astfel, obștea a finanțat mai multe investiții, de la drumuri locale la biserici, școli, a construit casă de hram, a făcut donații. Adică lucruri pe care ar trebui să le facă fiecare obște din Vrancea, să se implice în dezvoltarea nivelul de trai al comunității locale. „Ne aflăm în fața unui vis împlinit, gândindu-mă la realizările pe care le-am avut până în prezent. Mă refer la realizarea acoperișului la școala Spinești, gresie hol, mobilier modern, bănci în toată școla. La Muncei am făcut același lucru, mai puțin acoperișul la școală, au fost terminate lucrările la biserica din satul Spinești, construcția casei parohiale din satul Muncei și acoperișul bisericii din satul Muncei, construcție casă hram în satul Spinești, balastare drumuri comunale, vicinale pe 12 kilometri, construcția a două cabane, a două puncte de odihnă în vârful Zboina și Cășărie, construcția sălii de festivități în Muncei, în parteneriat public privat cu primăria Vrâncioaia, donații, sponsorizări. Au fost plătite contribuții și dividente pentru obșteni, până în prezent, de aproximativ 90 miliarde lei vechi”, a spus președintele Obștei, Fănel Lepădatu.
Acesta a amintit sprijinul pe care l-a primit din partea membrilor consiliilor de administrație de la Obște, al agenților economici care au cumpărat masă lemnoasă și au achitat la timp facturile. Nu în ultimul rând, a fost menționat numele fostului  vicepreședinte al Consiliului Județean, Mircea Diaconu, care l-a încurajat pe Fănel Lepădatu să realizeze investiții pentru comunitatea locală. „Cel mai mult curaj pentru realizarea acestor obiective mi-a fost dat de domnul Mircea Diaconu, un mare silvicultor al județului nostru. Mi-a spus „să nu îți fie frică de ceea ce faci și se vede, să îți fie frică de ceea ce faci și nu se vede”. Mulțumesc tuturor celor care ne-au dat credință, fără de care nu se poate face nimic. Mulțumesc Consiliului Local Vrâncioaia pentru sprijinul acordat la desfășurarea tuturor lucrărilor. Mulțumesc membrilor obșteni care ne-au asigurat mandatul, Consiliului de Administrație, Comisiei de Cenzori pentru buna colaborare pe care o avem și pentru că au înțeles necesitatea acestor obiective”, a precizat președintele Obștei.

Obștea Spinești, un model care trebuie urmat

Șeful Ocolului Silvic (OS) Năruja, inginerul Valentin Popa, a subliniat că Obștea Spinești este un model care trebuie urmat de către celelalte obști vrâncene. OS Năruja este cel care administrează pădurile Obștii Spinești. Valentin Popa a amintit istoria Spineștiului, satul a cărei obște avea pădure de la Soveja până la Buzău. „Cea mai importantă construcție realizată de Obștea Spinești nu se află în satul Spinești, este schitul Vrancei, actual mănăstirea Valea Neagră. Atunci nu exista nici Herăstrău, nici Nistorești. În schimb, exista Spineștiul cu un număr de 57 de familii, în 1774. De ce este model Obștea Spinești? Pentru că a știut să împartă chibzuit, foarte bine, partea de investiții în nevoile societății, partea de investiții în zona de trai a oamenilor și, în final, a realizat această casă a Obștii, unde veți regăsi multe dintre utilitățile de care aveți nevoie. Obștea Spinești a fost individualizată în urma procesului Roznovanu, de fapt, pământul Spineștiul ține de la Soveja și merge până în Buzău. Familiile care țin de Negrilești au fost aceleași, ca și nume, cu cele din Spinești, cele din Herăstrău, cu cele din Paltin. Obștea Spinești este un model, pentru că a reușit să își împartă resursele de așa natură încât să beneficieze și săracul, și bogatul, cei plecați și cei care se află aici. Felicitări Consiliului de Administrație pentru că a avut curaj. Poate că, uneori, i-au supărat pe oameni pentru că nu le-au dat mai mulți bani, dar sunt lucruri care rămân: casa de hram, biserică, o școală, sediu și celelalte care urmează”, a spus inginerul Valentin Popa.

Proiecte de 35 milioane de lei la Vrâncioaia

Primarul Ionică Danțiș a menționat că administrația locală din Vrâncioaia are mai multe proiecte în colaborare cu Obștea din Spinești, fie că este vorba despre școli, Căminul Cultural sau Sala de Festivități. „Ne bucurăm că fiii satului au venit în număr mare aici, la festivitatea de deschidere a acestei clădiri. Colaboarea noastră, a Consiliului Local, cu cei de la Obștea Spinești a fost una deosebit de rodnică, împreună am fost de acord ca terenul aferent clădirii vechi, care a fost aici, să îl cedăm obștii prin vânzare, deoarece toate rămân pentru satul Spinești. Fie că erau la primărie sau că sunt acum la obște, tot satului îi rămân. A fost o colaborare bună cu domnul Lepădatu, președintele Obștei, alături de care am realizat lucruri frumoase atât în Muncei, dar și în Spinești. Sperăm să mai facem un proiect prin GAL Èšara Vrancei, pentru satul Spinești”, a spus primarul Danțiș.
Edilul a menționat că în Vrâncioaia sunt 11 investiții noi, care se adaugă celor șase ce au fost deja începute. Valoarea proiectelor noi este de circa 35 milioane lei. Din păcate, primăria se confruntă cu problema lipsei constructorilor pentru investițiile scoase la licitații. „Avem foarte multe investiții în comuna Vrâncioaia pentru 2018. Avem 11 investiții noi pe lângă cele cinci care au fost deja începute. Mă refer la reabilitarea școlii din Spinești, unde se va realiza și o grădiniță modernă, o investiție de un milion de lei noi. Tot aici avem podul de la Motocești, o lucrare scoasă la licitație, dar la care nu a venit nicio firmă. În fiecare sat avem investiții. Valoarea totală a investițiilor din Vrâncioaia este de circa 35 milioane lei, fără să le socotim pe cele care sunt în curs de realizare”, a spus primarul Ionică Danțiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?