Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Brașov: Anchetă a procurorilor la morga Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, privind fapte de corupţie


    Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov efectuează cercetări în rem într-o cauză privind infracțiuni de corupție la morga Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brașov, fapte ce ar fi fost comise în legătură cu firme de pompe funebre și cu personal medical, conform anchetatorilor. ”Joi, 21 iunie, au avut loc un număr de 14 percheziții din care una la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, una la Casa Județeană de Pensii, trei la firme de pompe funebre, iar restul la domiciliile reprezentanților firmelor de pompe funebre. Au fost ridicate înscrisuri, bunuri, care privesc infracțiunile pe care le cercetăm. Infracțiunile vizează fapte de evaziune fiscală, luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual. Sesizarea noastră este din 2015. Deocamdată suntem în faza de cercetare în rem, mai este mult de lucru la această cauză”, a declarat, vineri, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, Adrian Aldea.
    La Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brașov, conform reprezentanților unității medicale, perchezițiile au fost la departamentul prosectură (morgă) de unde s-au ridicat copii ale mai multor documente medicale. ”S-au pus la dispoziția organelor abilitate toate documentele medicale solicitate. S-au făcut copii după aceste documente, care au fost ridicate de persoanele abilitate. Au fost audiați trei colegi din prosectură (morgă). Nu putem confirma că cei de la morgă au această practică. Putem confirma că din partea firmelor de pompe funebre s-au făcut anumite reclamații, care reclamații au fost înaintate poliției. Din câte am înțeles sunt două reclamații din 2015, dar de la poliție nu avem nici o rezoluție pentru acestea până acum. Au reclamat același lucru, respectiv că firmele de pompe funebre vin să ridice cadavre de la morga Spitalului Clinic Județean de Urgență. Dacă se dovedește că este adevărat se vor lua măsuri administrative. (…) În mod normal, fiecare, care are un necaz în familie, își alege firma de pompe funebre, dar vă spun că nu avem indicii că aceste practici au plecat de la colegii noștri”, a afirmat, vineri, purtătorul de cuvânt al SCJU, Marius Leonte.
    Percheziții s-au desfășurat, joi, și la Casa Județeană de Pensii Brașov, de unde au fost ridicate mai multe documente care vizează acordarea de ajutoare de înmormântare. ”Reprezentanții Direcției Generale Anticorupție au solicitat joi documente cu privire la acordarea ajutoarelor de deces, documente care au fost predate organelor abilitate, în urma perchezițiilor efectuate. Nu au fost aduse acuzații niciunui angajat al instituției noastre. Persoanele care solicită ajutor de deces ajung la noi după ce s-a efectuat înmormântarea pentru a depune documentele potrivit legislației în vigoare. Orice persoană care face dovada că a suportat cheltuielie de înmormântare poate solicita ajutor de deces. (…) Solicitantul de ajutor de înmormântare intră în contact doar cu persoana de la ghișeul unde depune dosarul. Cu angajații noștri care verifică documentele și fac dispoziția de plată nu au cum să intre în contact, deci cu nimeni dintre cei care prelucrează documentele. Media anuală a acordării ajutoarelor de deces de către Casa Județeană de Pensii Brașov, este de 5.000”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii Brașov, Delia Târcolea.
    Ofițeri de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție (DGA) – Serviciile Județene Anticorupție Brașov, Covasna și Harghita, sub coordonarea procurorului competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, au desfășurat pe 21 iunie, pe raza județului Brașov, 14 percheziții la două instituții publice, trei societăți comerciale și nouă la domiciliile unor persoane, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de DGA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?