Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Astăzi și mâine se fac înscrieri în învățământul profesional. Elevii beneficiază de burse și nu dau bac-ul


    Absolvenții de clasa a VIII-a, precum și cei din sesiunile anterioare, care optează să urmeze cursuri în învățământul profesional, au la dispoziție astăzi și mâine să se înscrie la unul dintre liceele din județ care au și clase de învățământ profesional. La nivelul județului sunt disponibile 17 clase de învățământ profesional și, în premieră pentru Vrancea, prima clasă de învățământ dual. Clasa de învățământ dual se va organiza la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” în parteneriat cu compania Pandora.

    Pentru anul școlar 2018-2019 oferta educațională este una bogată pentru formarea profesională, având în vedere că este pus la dispoziția tinerilor un număr de 3296 locuri, la nivelul județului Vrancea, din care 476 locuri sunt la învățământul profesional și 20 locuri la învățământul dual, celelalte fiind pentru învățământul liceal (teoretic, tehnologic, vocațional) și învățământul special. „Fiecare școală și-a prezentat în ultima perioadă oferta școlară. Unul dintre avantajele învățământului profesional este acela că se face foarte multă practică. Ponderea cultură generală vis-a-vis de cultura profesională este net mai semnificativă. Termină mai repede școala, 3 ani și pot intra direct în producție. Beneficiază de bursă de 200 de lei de la MEN, iar la învățământul dual au 400 de lei, 200 de la MEN și 200 de la companie plus alte facilități, transport, o masă”, a spus pentru Monitorul de Vrancea profesoara Carmen Oprea, inspector pentru învățământul tehnic la IȘJ Vrancea.    
   Un alt avantaj este acela că absolvenții acestui tip de învățământ nu mai dau examenul de bacalaureat. Se știe că activitatea practică se învață cel mai bine în învățământul profesional, unde posibilitatea de a se dezvolta profesional este mult mai bună. Totodată, tinerii iau contact cu producția, pentru că unitățile școlare încheie contracte cu agenți economici iar practica de specialitate se desfășoară la agentul economic sub supravegherea maistrului. În acest fel, elevii, viitorii angajați, iau contact și cu un angajator care îi poate remarca dacă dovedesc abilități practice deosebite precum și seriozitate. „Învățământul profesional este dedicat celor care vor să învețe o meserie cu care să își găsească mai ușor un loc de muncă. Noi avem trei clase, una de mecanic auto, una de tinichigiu și una de bucătari La această formă de învățământ, elevii beneficiază de o bursă de 200 de lei. Un alt avantaj este acela că noi avem parteneriate cu agenții economici, iar după finalizarea școlii au posibilitatea să se angajeze la societăți pe care le-au cunoscut încă din practică, iar dacă sunt și serioși pot ajunge să obțină locuri de muncă bine plătite aici în țară”, ne-a spus profesorul Remus Paraschiv, directorul Colegiului „Valeriu D.Cotea”.

Învățământul profesional te ajută în viață și nu costă nimic

    Marilena Răvaș, directoarea Colegiului „Gheorghe Asachi”, îi încurajează pe copii să învețe o meserie pentru că își pot câștiga mai ușor existența, de aceea consideră că fiecare copil trebuie ajutat să stea cât mai mult la școală pentru a se califica. „Noi pregătim în două domenii unde meseria se poate face și acasă și la locul de muncă. Poți lucra într-un restaurant dacă ești bucătar sau să lucrezi și acasă, să se bucure familia, prietenii sau să câștigi participând la evenimente în cadrul grupurilor pe care le cunoști. În confecții, lucrezi la serviciu dar poți lucra și acasă. În comunitate poți câștiga bani suplimentar, cu o mașină de cusut poți face un tiv, un cearceaf…și mai câștigi un ban. Le înveți aici, nu te costă nimic, își educă gustul pentru frumos, își dezvoltă abilitățile practice. Învățământul profesional este învățământul care te ajută să te pregătești pentru viitor și nu te costă nimic. Îți dă statul bani să vii la școală, singura obligație a elevului este să vină la școală și să învețe cât poate el să învețe.
    Pentru fiecare există un drum, dar trebuie să știi să îl alegi pe cel care trebuie. Copiii care sunt buni și muncesc sunt remarcați încă din perioadele de practică și primesc poziții mai bune în cadrul fluxului tehnologic când se angajează. Mulți dintre ei își doresc să plece pe piața europeană, noi le propunem calificări care să fie recunoscute și acceptate în piața europeană. Noi vrem să îi ajutăm să le fie bine și facem eforturi să îi sprijinim să le fie bine pe termen lung. Nu este de ajuns să le dăm peștele prăjit, noi încercăm să îi învățăm să pescuiască pentru că așa își asigură existența. Dacă îi dăm doar peștele prăjit, mănâncă azi, mâine…”
, declara în martie profesoara Marilena Răvaș, într-un interviu pentru Monitorul de Vrancea.

Prima clasă de învățământ dual din Vrancea, în parteneriat cu Pandora

    Înscrierile pentru prima clasă de învățământ dual din Vrancea au loc la Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” unde sunt disponibile 20 de locuri pentru specializarea „operator confecționer”. Această formă de învățământ profesional este implementată de compania Pandora și Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”, în parteneriat cu Primăria Focșani și IȘJ Vrancea. Înscrierea se face la Secretariatul Colegiului Tehnic  „Gh. Asachi” Focșani din strada Moldova, nr. 9, telefon 0237/239.048.  Elevii care vor să se înscrie la aceste cursuri au nevoie de fișa de înscriere în învățământ profesional furnizată de secretariatul școlii de proveniență; copie după certificatul de naștere și copie după cartea de identitate (împreună cu originalele pentru conformitate); foaie matricolă în original; adeverință medicală „clinic sănătos” împreună cu dovada de vaccinări.
    La „Școala Duală Pandora” se pot înscrie absolvenți de clasa a VIII-a (cu sau fără examen de evaluare națională), atât de anul acesta cât și din anii anteriori. Un tânăr poate primi 12.000 lei, pe parcursul celor trei ani, un avantaj financiar deloc de neglijat pentru cei care nu au posibilități materiale. De asemenea, Pandora va mai asigura și cinci premii pentru elevii cu rezultate școlare foarte bune. „Scopul Școlii duale „Pandora” este acela de a dezvolta abilități practice în rândul elevilor care urmează să se înscrie la cursuri, respectiv să îi ajute pe tinerii care sunt responsabili și perseverenți să învețe o meserie cât mai temeinic, iar după terminarea școlii, să le ofere, cu prioritate, un loc de muncă stabil în cadrul companiei Pandora”, au precizat reprezentanții companiei focșănene. Principalele avantaje pentru elevii care se înscriu la „Școala Duală Pandora” sunt obținerea unei burse de 400 lei/lună, timp de 10 luni/an, timp de 3 ani.
    Totodată, compania mai asigură transport gratuit până la sediul companiei Pandora și o masă gratuită, pe toată perioada practicii, precum și condiții moderne de studiu și practică. Cei interesați trebuie să știe că, în limita locurilor disponibile, mai există și o a doua perioadă de înscriere la „Școala Duală Pandora” în intervalul 31 august-3 septembrie.
    Detalii privind calendarul admiterii în învățământul profesional și în învățământul dual pentru anul școlar 2018-2019, precum și informații legate de celelalte forme de învățământ se pot găsi accesând site-ul www.isjvrancea.ro, secțiunea Examene naționale -Admitere. De asemenea, compania Pandora a creat o pagină dedicată școlii duale pe Facebook, unde sunt prezentate informații despre acest proiect. Pentru o cât mai bună informare a elevilor despre avantajele de a se înscrie la „Școala Duală Pandora”, compania a organizat și o Caravană de Informare, care a poposit într-un număr de 15 școli gimnaziale, pentru a prezenta oferta școlară. „Îi așteptăm pe elevi să se înscrie la cursurile „Școlii Duale Pandora” ca să își croiască un viitor aici, acasă!”, spun în același comunicat cei de la Pandora.
    Oferta educațională pentru învățământul profesional și pentru învățământul dual, detaliată pe regiuni de dezvoltare și județe, se regăsește și  pe site-ul www.alegetidrumul.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?