Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

VIDEO: Populația de capră neagră prosperă în Munții Vrancei


    Specie emblematică pentru conservarea naturii din România, capra neagră (Rupicapra rupicapra) a înregistrat în câteva masive montane un regres puternic, cauzat, în mare parte, de degradarea habitatelor naturale prin supra – pășunat și vânarea excesivă. În ultimii ani, în situl Natura 2000 Soveja/Vrancea, al cărui custode este Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB – n.r.) am înregistrat și documentat o creștere a numărului de exemplare care trăiesc în zone împădurite cu puțină stâncărie.

    Datorită faptului că este o specie montană, capra neagră în România s-a limitat întotdeauna la zonele cu adevărat alpine și subalpine, ceea ce înseamnă zone deasupra limitei superioare a arborilor. Ca o excepție, arealul de răspândire al caprei negre în Munții Vrancei, s-a suprapus până acum unor zone împădurite, cu abrupturi stâncoase sau pante mari, în care exploatările forestiere sau accesul turmelor de oi este limitat (de exemplu Cheile Tișiței).
    Specia a fost introdusă în Munții Vrancei în anii 1981 – 1983, populările făcându-se cu exemplare din Munții Bucegi și Retezat. Au fost aduse atunci 13 exemplare, alegându-se ca loc inițial Muntele Condratu. În Munții Vrancei, se estimează că efectivele la nivelul anului 2017 se ridicau la peste 200 exemplare. Cu toate că această specie nu a fost introdusă într-un areal consacrat, în care să existe dovezi ale populării în timp istoric, astăzi populația de capră neagră s-a extins dincolo de limita arealului considerat favorabil, împingând arealul de răspândire peste întreaga zonă montană a județului Vrancea.
    Noi spunem caprelor negre din aria protejată Soveja un uriaș BINE AÈšI VENIT și promitem să le asigurăm liniștea de care au nevoie!

Sursa: Facebook/ACDB


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?