Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Angajată a Poliției Rutiere, trimisă în judecată pentru că ar fi furat plăcuțe de înmatriculare


    Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea au dispus trimiterea în judecată a unei femei, angajată a IPJ Vrancea. Aceasta nu este politistă, ci face parte din categoria personal contractual și își desfășoară activitatea în cadrul Serviciului Poliției Rutiere. Conform rechizitoriului, angajata IPJ a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de furt calificat, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri și participație improprie la abuz în serviciu.
    În rechizitoriu, procurorii au reținut următoarea situație de fapt: la data de 3 ianuarie a.c., în jurul orei 13.00, femeia ar fi pătruns fără drept în biroul unui ofițer din cadrul aceluiași serviciu și ar fi sustras plăcuțele de înmatriculare ale unei mașini, BMW X6, după care a ieșit cu ele în curtea IPJ și i le-ar fi dat unui bărbat, de la care ar fi fost și luate de politiști.
    De asemenea, angajata ar mai fi sustras și două rapoarte întocmite de un agent de poliție, respectiv un raport de reținere a certificatului de înmatriculare pentru ITP expirat și un raport pentru lipsa asigurării obligatorii, pe care angajata le luase în primire prin semnarea în registrele secretariatului, aflate în biroul comun al agenților din cadrul Serviciului Rutier, rapoarte pe care nu le-a înaintat șefului Serviciului Rutier așa cum ar fi trebuit.
    Procurorii mai spun că inculpata l-ar fi determinat pe șeful Serviciului Rutier să încalce, fără vinovăție, dispozițiile Articolului 5, alin 1 din Ordonanța nr. 81/2000 care prevede că „inspecția tehnică în vederea redobândirii certificatului de înmatriculare ori a certificatului de înregistrare se efectuează numai de către personalul RAR” și să nu dispună implementarea în baza de date a poliției a celor două rapoarte, situație prin care i-a creat un folos necuvenit persoanei de la care au fost luate plăcuțele, folos ce a constat în posibilitatea efectuării ITP-ului la orice stație ITP autorizată, unde contravaloarea acesteia este mult mai mică decât cea efectuată de către personalul RAR.
    Potrivit anchetatorilor, pe data de 29 decembrie anul trecut, un echipaj al Poliției Rutiere a oprit în trafic un BMW X6, pe șoseaua de centură a Municipiului Focșani. Agenții au constatat în urma verificărilor efectuate că ITP-ul era expirat, dar și că mașina nu avea asigurare, fapt pentru care au dispus măsurile legale, șoferului fiindu-i ridicate plăcuțele. După ce și-au terminat programul, agenții au venit la sediu, au lăsat documentația și plăcuțele și au plecat acasă. În seara aceleiași zile, unul dintre agenți a fost sunat de un ofițer, care în prezent este ieșit la pensie, și întrebat unde sunt plăcutele, dat fiind că la sediul poliției s-a prezentat șoferul pentru a le ridica. 
A doua zi, agentul a predat plăcuțele unui ofițer specializat, iar din biroul acestuia au și dispărut. Urmare a acestei situații, s-a făcut sesizare, iar în urma anchetei efectuate, procurorii au ajuns la situația de fapt descrisă anterior. La audieri, angajata IPJ a spus că nu se cconsideră vinovată. În dosar s-au făcut cercetări și față de un ofițer, care s-a pensionat între timp, dar față de el procurorii au dispus clasarea cauzei. În ceea ce-l privește pe bărbatul care conducea BMW-ul, anchetatorii au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetarilor pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată,  întrucât există suspiciuni cu privire la contractul de vânzare-cumpărare al mașinii pe care o conducea.
    Inspectorul șef al IPJ Vrancea, comisarul șef Remus Nica ne-a spus că urmează să se stabilească ce măsuri se vor dispune în această cauză. „Cunosc situația și este neplăcut ceea ce s-a întâmplat. Doamna este personal contractual, iar deocamdată se află în concediu. Așteptăm niște răspunsuri și apoi vom analiza situația și posibilitatea dispunerii unor măsuri”, ne-a declarat comisarul șef Nica.
    Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Focșani și înainte de a începe judecata va trece prin faza de Cameră Preliminară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?