Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

ULTIMA ORĂ! Cântăreţul Alexandru Jula a murit


Cunoscutul cantautor Alexandru Jula a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce luni a fost internat la Spitalul Județean de Urgență Galați în urma unui accident vascular cerebral.
Potrivit unor surse medicale, artistul a decedat în noaptea de sâmbătă spre duminică, între orele 1,00 și 2,00. El se afla în stare gravă, respira cu ajutorul aparatelor, avea tensiunea foarte mică și era extrem de instabil, fiind monitorizat în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului de Urgență Galați.
Artistul a ajuns luni la Spitalul Județean de Urgență din Galați, după ce a suferit un accident vascular cerebral.
Potrivit șefului Serviciului Județean de Ambulanță Galați, Mihai Polinschi, Jula a fost preluat de un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Galați din fața blocului în care locuia. Cunoscutul cântăreț de abia se întorsese după o lungă călătorie cu trenul iar oboseala și-a spus cuvântul.
Cantautorul, care în iulie ar fi împlinit 84 de ani, era îndrăgit pentru cântecele sale romantice. 
Solistul vocal Alexandru Jula s-a născut la 24 iulie 1934, la Åžimleu Silvaniei, județul Sălaj, potrivit volumului „Meridianele Cântecului”, semnat de Daniela Caraman Fotea (Editura Muzicală, 1989).
După finalizarea studiilor liceale (1953), a debutat, la 1 octombrie 1954, la Teatrul Muzical „N. Leonard” din Galați, în spectacolul „Sugestii și reclamații”, cu piesele „E toamnă iar” (Åžt. Kardoș) și „Povestea cu Ileana Cosânzeana” (N. Kirculescu).
Din anul 1961, a început să cânte la posturile de radio și televiziune, a apărut în spectacole de varietăți, concerte, recitaluri. În televiziune a debutat 1962, iar la radio – un an mai târziu, conform site-ul www.bestmusic.ro.
În perioada 1965-1971, a colaborat cu Teatrul „Constantin Tănase” din București, ca invitat permanent, iar din 1972, timp de opt ani, a lucrat la Teatrul „Fantasio” din Constanța. Împreună cu Ionel Miron și Ilona Moțica, a montat spectacolul „Fantasio Studio 1”, jucat în stagiunile 1970-1971 și 1971-1972 ale teatrului constănțean.
Primul său single a apărut în 1966, notează site-ul citat.
De-a lungul vastei sale cariere, a participat la Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia, la Festivalul de la Berlin (1968), la cel de la Poznan (1978). A fost laureat al Concursului de creație și interpretare „Melodii ’79” pentru interpretarea cântecului „Am auzit de dragoste” (V. Veselovschi).
În anul 1998, la Constanța, a primit Diploma de Excelență la Festivalul Național al Teatrelor de Revistă, iar în 2000 a obținut Premiul Național de Revistă, arată Enciclopedia Muzicală a României (www.abcmuzical.ro). În 2002, a primit Diploma de Onoare în cadrul Galei Muzicii Ușoare Românești „O zi printre stele” a Ministerului Culturii și Cultelor și tot în anul 2002 a fost desemnat Cetățean de Onoare al municipiului Galați.
În 2004, președintele României i-a conferit lui Alexandru Jula, solist vocal al Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galați, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Comandor, „pentru dăruirea și talentul de care a dat dovadă timp de 50 de ani pe scena teatrului muzical românesc, încântând numeroase generații de spectatori”.
În 2017, în cadrul celei de-a XV-a ediții a Premiilor Muzicale Radio România, i-a fost înmânat Premiul special pentru întreaga carieră.
În 2012, a apărut cartea biografică „Alexandru Jula”, iar în 2013 a fost lansat volumul „Alexandru Jula, ultimul romantic”, ambele lucrări fiind scrise de Oana Georgescu.
Din repertoriul artistului amintim: „Floare albă din Pireu”, „Soția prietenului meu”, „Cânta o mandolină”, „Nu-ți fie teamă” și „Dacă spui că mă iubești”, „Mi-ești dragă”, „Într-o barcă de pescar”, „Voi milioane de inimi”, „Nu știu ce să cred”, „Nu șterge lacrima”, „Pe ape departe”, „Tu mă poți schimba”, „Primăvara”, „Când liliacul va-nflori din nou”, „Primul ghiocel”, „Alergând după o stea”, „Ești tu”, „Soare, soare” ori „Paharul de argint”.
La 28 mai 2018, cunoscutul interpret a ajuns la Spitalul Județean de Urgență din Galați, după ce a suferit un accident vascular cerebral. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?