Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

VIDEO: CANNES 2018 FIlmul „Shoplifters”, al regizorului japonez Hirozaku Kore-Eda, câștigă premiul Palme d’or


Premiul Palme d’or al festivalului de la Cannes a fost decernat sâmbătă filmului „Shoplifters”, al regizorului japonez Hirozaku Kore-Eda, a anunțat juriul prezidat de Cate Blanchett, relatează AFP, Reuters și DPA. Seara a debutat cu o luare de cuvânt a actriței italiene Asia Argento, una dintre acuzatoarele lui Harvey Weinstein, care a declarat că producătorul american acuzat de violuri și agresiuni sexuale „nu va mai fi binevenit” la Cannes. Regizorul franco-elvețian Jean-Luc Godard a fost recompensat cu un Palme d’or special pentru filmul „Le Livre d’image”. Acest trofeu i-a fost decernat „unui artist care a făcut cinema-ul să progreseze” și care „a împins limitele, care încearcă fără oprire că definească și să redefinească cinema-ul”, a explicat Cate Blanchett.
    Este primul premiu Palme d’or obținut de un japonez după „The Eel”, al lui Shohei Imamura, în 1997. „Shoplifters” spune povestea unei familii care trăiește din furturile din magazine și care primește în sânul său o fetiță maltratată. „De fiecare dată când vin aici, când sunt invitat la Festivalul de la Cannes, îmi spun că este cu adevărat un loc unde primim mult curaj”, a declarat Hirokazu Kore-Eda după ce i s-a decernat trofeul. „Simt, de asemenea, și speranță, speranță că poate datorită cinema-ului oamenii care de obicei se înfruntă, lumile, țările care se înfruntă, vor putea, poate, să-și dea mâna. Voi accepta deci acest curaj și această speranță pe care le-am primit aici”, a adăugat el. Regizorul a spus că vrea să împartă premiul cu „cu cei doi regizori care nu au putut fi prezenți aici la Cannes”, iranianul Jafar Panahi și rusul Kirill Serebrennikov, ambii vizați de o interdicție de călătorie în străinătate, și cu „tinerii regizori care fac primii pași în meserie și care ne vor crea multe filme frumoase în viitor”.
    Americanul Spike Lee a fost recompensat cu Marele Premiu pentru „BlacKkKlansman”, film polițist cu alură de pamflet împotriva rasismului, inspirat din povestea adevărată a unui polițist afro-american care a infiltrat organizația Ku Klux Klan în 1978
    Într-un palmares care a premiat două dintre cele trei regizoare aflate în competiție, libaneza Nadine Labaki a primit Premiul Juriului pentru „Capharnaum”, un film despre abandon care spune povestea unui puști lăsat de izbeliște care-și dă părinții în judecată pentru că i-au dat viață. După ce și-a ridicat premiul, regizoarea a lansat un apel vibrant: „Să nu mai continuăm să ne întoarcem spatele și să rămânem orbi la suferința acestor copii care se descurcă cum pot în această mizerie care a devenit lumea”. „Am vrut să vă invit la reflecție, pentru că copilăria fără iubire este la baza răului în lume”, a adăugat ea.
    Premiul de interpretare masculină i-a revenit actorului italian Marcello Fonte pentru rolul unui expert în toaletarea câinilor din „Dogman”, al compatriotului său Matteo Garrone.
    Premiul de interpretare feminină a fost primit de actrița kazahă Samal Esljamova pentru rolul de refugiată kârgâză împinsă până la ultimele limite pentru a supraviețui în „Ayka”, al lui Serghei Dvorțevoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?