Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

MADR: Roșiile românești sunt sigure pentru consum


Roșiile românești sunt sigure pentru consum, anunță reprezentanții Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), în condițiile în care primele rezultate ale analizelor atestă că nu au fost înregistrate depășiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide. „Autoritatea Națională Fitosanitară asigură consumatorii că roșiile existente pe piață la această oră, din Programul de sprijin pentru tomate, sunt sigure pentru consum și că produsele de protecție a plantelor au fost folosite exclusiv în scopul menținerii sănătății plantelor și că au fost aplicate în dozele recomandate de inspectorii fitosanitari, respectându-se timpul de pauză de la aplicare și până la recoltare. În plus, în perioada următoare vom intensifica controalele având în vedere numărul mai mare de beneficiari care vor ieși cu tomate pe piață”, spun reprezentanții MADR.
Potrivit sursei citate, de la apariția primelor tomate și până în prezent au fost prelevate și transmise pentru analize 44 probe, fiind eliberate buletine pentru 30 probe, iar acestea nu au înregistrat depășiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide. „Rezultatul analizelor de laborator pentru probele finalizate demonstrează faptul că niciun consumator nu este expus la reziduuri de pesticide care i-ar putea pune în pericol sănătatea”, precizează ministerul într-un comunicat remis vineri.
MADR, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, efectuează în această perioadă controale în piețe și la locul de producție (sere și solarii) după recoltare în vederea prelevării de probe de roșii de la producătorii înscriși în Programul guvernamental de sprijin pentru tomate, în scopul determinării calității tomatelor, în special pentru a determina reziduurilor de pesticide. De asemenea, reprezentații instituției susțin că se pune accent și pe normele de prevenție, nu numai de control, în acest sens fiind menționată importanța buletinelor de avertizare emise în funcție de cultură, riscul atacului de boli și dăunători și condiții climatice.

Continuarea pe https://bit.ly/2rVCFDB

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?