Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Burse pentru elevii care optează pentru învățământul dual


Prima generație de elevi începe școlarizarea în învățământul dual, în județul Vrancea (Oferta educațională pentru anul școlar 2018-2019 – Învățământ profesional și învățământ dual, pentru județul Vrancea)

Anul școlar 2018-2019 aduce pentru absolvenții clasei a VIII-a o ofertă educațională bogată pentru formarea profesională, având în vedere că este pus la dispoziția tinerilor un număr de 3296 locuri la nivelul județului Vrancea, din care 476 locuri sunt la învățământul profesional și 28 locuri la învățământul dual, celelalte fiind pentru învățământul liceal (teoretic, tehnologic, vocațional) și învățământul special.
Specificul formării elevilor prin învățământul profesional și cel dual îl constituie, pe de o parte, susținerea financiară prin bursa profesională, care se acordă pentru fiecare elev în cuantum de:
– 200 lei lunar (de la bugetul de stat), dacă elevul este înscris la învățământul profesional
– Minimum 400 lei lunar (200 lei de la bugetul de stat și minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică), dacă elevul este înscris la învățământul dual.
Pe de altă parte, unitățile de învățământ profesional și tehnic care au în ofertă locuri la aceste niveluri de învățământ, vor avea alături operatorii economici, unde viitorii elevi de clasa a IX-a se vor putea pregăti practic, pe toată durata școlarizării, în condiții reale de muncă și unde vor avea oportunitatea să opteze pentru un loc de muncă după finalizarea studiilor.
Pentru învățământul dual, Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” va școlariza, în anul școlar 2018-2019, o clasă cu calificarea Confecționer produse textile, clasă formată la solicitarea operatorilor economici S.C. Pandora Prod SRL Focșani și S.C. Artifex SRL Focșani, care au ales să se implice în derularea acestei forme de învățământ.
În această perioadă, până în 19 mai 2018, se desfășoară în întreaga țară ample acțiuni de promovare și popularizare a ofertei educaționale pentru învățământul profesional și învățământul dual, prilej cu care viitorii absolvenți de gimnaziu primesc informații complete pentru a putea alege traseul educațional care vine în întâmpinarea aspirațiilor lor.
Prima etapă pentru înscrierea elevilor va începe în data de 15 iunie 2018. Unitățile de învățământ gimnazial și unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional și învățământul dual, vor furniza toate informațiile de care absolvenții de gimnaziu vor avea nevoie pentru înscrierea pe locurile disponibile în anul școlar 2018-2019.
Detalii privind calendarul admiterii în învățământul profesional și în învățământul dual pentru anul școlar 2018-2019, precum și informațiile legate de celelate forme de învățământ se pot găsi accesând site-ul www.isjvrancea.ro, sectiunea Examene naționale-Admitere.

Oferta educațională pentru învățământul profesional și pentru învățământul dual, detaliată pe regiuni de dezvoltare și județe, se regăsește și pe site-ul www.alegetidrumul.ro

Prof. Carmen Oprea, inspector școlar pentru Învățământ profesional și tehnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?