Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Absolvenţii sunt aşteptaţi să se înscrie în evidenţele AJOFM Vrancea


Odată cu terminarea anului școlar 2017-2018, absolvenții instituțiilor de învățământ sunt așteptați să se înscrie în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea, pentru a beneficia de asistență personalizată în vederea identificării și ocupării unui loc de muncă. Atenție, potrivit celor spuse de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al instituției, acest lucru trebuie făcut în maxim 60 de zile de la data absolvirii. „Absolvenții înregistrați la AJOFM Vrancea beneficiază de informare și consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, precum și de facilități financiare. De asemenea, în scopul asigurării mobilității și reintegrării pe piața muncii, absolvenții pot participa gratuit la programe de formare profesională. Persoanele care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale și sunt înregistrați la AJOFM Vrancea, pot solicita acordarea indemnizației de șomaj dacă nu urmează o formă de învățământ /nu sunt admiși și înscriși într-o formă de învățământ și nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință în vigoare, care este acum 500 lei”, a declarat Daniela Brihoianu.
Se consideră că nu au reușit să se încadreze în muncă dacă fac dovada că, în perioada de 60 de zile de la data absolvirii, s-au înregistrat la AJOFM Vrancea în vederea medierii pentru încadrare în muncă. Indemnizația de șomaj se acordă absolvenților care îndeplinesc toate condițiile prevăzute de lege, la cerere, pe o perioada de 6 luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire și constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă al cărei cuantum este de 250 lei. Nu beneficiază de acest drept absolvenții licențiați ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul național de rezidențiat pe locuri sau posturi, în condițiile legii. Termenul de 60 de zile de la data absolvirii este termen de decădere din drepturi.
„În cazul în care absolvenții nu se prezintă în intervalul de 60 de zile de la terminarea studiilor, acestia au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și beneficiază de toate serviciile oferite de AJOFM Vrancea, însă pierd dreptul la indemnizație de șomaj. Înregistrarea în evidența AJOFM Vrancea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităților acordate potrivit Legii nr.76/2002, privind privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, actualizată cu modificarile și completările ulterioare”, a detaliat Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?