Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

Un șofer de 21 de ani a accidentat o femeie, a dus-o la spital, apoi a plecat fără să anunțe poliția


La data de 10 mai a.c., ora  15.32, Poliția Municipiului Adjud a fost sesizată prin apel 112 cu privire la faptul că o femeie, de 39 de ani, a fost acroșată ușor de un autoturism și se afla internată la Spitalul Municipal Adjud. În urma primelor verificări efectuate, s-a stabilit faptul că accidentul rutier s-a produs în jurul orei 12.00, însă victima nu a putut oferi niciun fel de detalii privind autoturismul în cauză.
De asemenea, conducătorul auto, identificat la scurt timp de polițiști ca fiind un bărbat, de 21 de ani, din județul Bacău, a transportat victima în fața Spitalului Adjud, fără să anunțe producerea accidentului rutier. Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de părăsire a locului accidentului fără incuviințarea organelor în drept și vătămare corporală  din culpă.
Polițiștii atrag atenția că, din punct de vedere al răspunderii penale, și nu numai, consecințele sunt mult mai grave atunci când un conducător auto părăsește locul accidentului.

Astfel, conform Art. 338, Cod Penal – Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia constituie infracțiune.
(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulație, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a șterge urmele accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fața locului.

(3) Nu constituie infracțiune părăsirea locului accidentului când:
a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuși persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistență medicală necesară și la care a declarat datele personale de identitate și numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
c) conducătorul autovehiculului cu regim de circulație prioritară anunță de îndată poliția, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unității de poliție pe a cărei rază de competență s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;
d) victima părăsește locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunță imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliție.

Pietonilor le recomandăm:

– La orice traversare, opriți-vă în afara parții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!
– Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul că atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteza ridicat trebuie sa fiți mai prudenți!
– Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Dați șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!
– Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar, acolo unde acestea lipsesc, mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!
– Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice dacă ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.
– Fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante!

Biroul de presă al IPJ Vrancea, 11 mai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?