Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612
Ediția: Joi 25 aprilie 2024 Nr. 6612

„Sanitarii pricepuți” se pregătesc pentru faza județeană a concursului


Filiala de Cruce Roșie Vrancea este în plină desfășurare a Concursului de Acordare a Primului Ajutor „Sanitarii Pricepuți”. Unele din etapele acestuia s-au desfășurat deja și urmează ca pe 25 mai să se desfășoare faza județeană și să fie desemnat echipajul de la liceul care va reprezenta filiala vrânceană la faza națională.
Desemnarea zonelor și școlilor arondate s-a făcut încă din luna octombrie 2017 și, prin Inspectoratul Școlar Județean, au fost trimise grilele pentru toate școlile județene, însoțite de o scrisoare de intenție, deoarece participarea este benevolă și nu obligatorie.
Faza zonală pentru gimnaziu s-a desfășurat în cinci localități și anume în Adjud, Panciu, Odobești, Gugești și Focșani, deși se fixaseră șapte. Potrivit comunicatului de presă trimis redacției noastre, cele două școli care au lipsit au fost din zonele Vidra și Vînători, care „de mai mulți ani nu se mobilizează pentru participare”, se precizează în comunicat.

Pentru faza județeană au fost promovate 14 echipaje de la școlile gimnaziale, iar pentru licee se va oganiza numai faza județeană. Obiectivele pe care le urmărește acest concurs – care se menține prin abnegația unor bravi profesori de biologie, care nu au renunțat să-și pregătească elevii, atât teoretic cât și practic, depășind sarcinile ce le revin prin regulamentul de organizare și funcționare a concursului „Sanitarii pricepuți” – sunt: însușirea cunoștințelor de bază și a deprinderilor practice pentru acordarea corectă a primului ajutor; păstrarea și îmbunătățirea sănătății fizice; promovarea ocrotirii mediului înconjurător; dezvoltarea sentimentului solidarității umane față de cei aflați în suferință. „Concursul necesită multe ore de pregătire, iar efortul elevilor și al profesorilor de biologie este unul intens, ceea ce probabil a indus dezarmarea multor unități școlare de a participa. Filiala de Cruce Roșie Vrancea înțelege greutățile întâmpinate în pregătirea echipajelor, dar speră într-o reevaluare a importanței acestuia pentru implicarea tuturor cetățenilor mari și mici în promovarea sănătății”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
Au trecut 56 de ani de când s-a desfășurat, pentru prima dată în România, Concursul „Sanitarii pricepuți”. „Este dacă nu singurul, atunci printre puținele care au reușit să treacă din epoca comunistă în epoca democrată și acest lucru s-a putut întâmpla deoarece este singurul concurs pentru sănătate și acordare a primului ajutor care se desfășoară în școlile din România. Concursul este organizat de Crucea Roșie Română, împreună cu Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. „Sanitarii Pricepuți” se desfășoară pe parcursul unui an școlar, în mai multe faze, pentru că se dorește o bază largă de participare a elevilor din clasele gimnaziale și liceale”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?