Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Restricții la circulația animalelor din Măicănești din cauza suspiciunii de antrax


    Veterinarii vrânceni mențin măsurile de restricție în zona Măicănești din cauza suspiciunilor de antrax la oile de la o stână. Restricțiile au fost impuse după ce un cioban a fost internat în spitalul de la Focșani cu suspiciune de antrax cutanat, o formă a bolii mai puțin gravă decât antraxul pulmonar sau cel gastro intestinal. Reprezentanții DSP spuneau că exista suspiciunea că boala s-ar fi transmis de la animalele bolnave.     Conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea a dispus aplicarea unui plan de măsuri cu restricții pentru zona Măicănești, în scopul de a preveni răspândirea bolii dacă rezultatul probelor este pozitiv. Probele au fost trimise la un laborator acreditat iar confirmarea va fi făcută de laboratorul din București. Între timp, o echipă de la DSVSA Vrancea a supravegheat animalele din zonă, pentru a vedea dacă se apar semnele clinice ale bolii, dacă apar cazuri de mortalitate. A fost verificată vaccinarea la animalele de la stâni iar adăparea acestora se asigură cu o cisternă de la o mașină de pompieri pusă la dispoziție de Primăria din Măicănești. Directorul executiv al DSVSA Vrancea, Necula Botezatu, a arătat că se fac inspecții zilnice la animalele de la stână, laptele colectat este sigilat și transportat la o unitate autorizată pentru neutralizarea lui și au fost instituite interdicții pentru vânzarea animalelor de la stâni.
    Nu în ultimul rând, a fost interzisă organizarea târgului săptămânal de animale din zonă, pentru speciile bovine, ovine, porcine, cabaline. Directorul DSVSA a subliniat că manifestările clinice nu confirmă existența focarului de boală dar decizia ridicării restricțiilor va fi luată după ce se va primi rezultatul oficial de la probele trimise la laborator. „Restricțiile vor fi menținute până când primim rezultatele la analizele de laborator. Noi am luat toate măsurile de prevenție, am anunțat și în localitățile limitrofe pentru ca animalele să fie ținute sub supraveghere iar veterinarii să fie anunțați dacă apar semnele clinice ale bolii”, a precizat directorul Botezatu. Acesta a adăugat că antraxul cutanat este frecvent întâlnit în județul Brăila. Este o boală care nu este contagioasă de la om la om, dar se transmite de la animal la om. Boala se ia de la animalul bolnav sau din solul unde există spori de antrax.
    Proprietarul oilor care a fost internat cu suspiciune de antrax, un bărbat în vârstă de 80 de ani, a fost internat, iar fiul său, care prezenta semne de îmbolnăvire, a primit tratament cu antibiotic. Bătrânul ar fi încercat să trateze animalul la care a descoperit boala, tăindu-i urechea, apoi, când animalul a murit, ar fi dat carnea la câini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?