Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

O sufragetă a devenit prima femeie omagiată cu o statuie în Piaţa Parlamentului din Londra


    Millicent Fawcett, o reprezentantă de seamă a Mișcării Sufragetelor, a devenit prima femeie omagiată prin intermediul unei statui ce a fost inaugurată marți în Piața Parlamentului din Londra, în cadrul unei ceremonii la care a participat și prim-ministrul britanic, Theresa May, informează agențiile de presă internaționale. Această statuie din bronz, realizată de artista Gillian Wearing, o prezintă pe celebra activistă pentru drepturile femeilor ținând o banderolă pe care a fost gravat mesajul „Curajul cere curaj peste tot” – cuvinte rostite de Millicent Fawcett în urmă cu un secol în timpul unui discurs prin care cerea femeilor britanice să se mobilizeze pentru a obține dreptul de a vota.
    Statuia a fost dezvelită în prezența primarului Londrei, Sadiq Khan, care a adus un omagiu activismului feminist. „Este o zi istorică. Piața Parlamentului nu mai este o piață rezervată statuilor unor bărbați. Pentru a saluta reușitele obținute de Millicent Fawcett, nu putea să existe un loc mai potrivit decât acesta, în inima democrației britanice”, la câteva zeci de metri de Parlamentul de la Londra, a declarat primarul britanic. „Acest lucru ar fi trebuit să fie făcut deja în urmă cu mai multe decenii”, a adăugat el.
    Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, a salutat moștenirea lăsată de Millicent Fawcett societății civile britanice: „Eu nu aș fi prim-ministru astăzi, nicio femeie parlamentară nu și-ar fi obținut mandatul în Parlament, niciuna dintre noi nu am avea drepturile și protecția de care beneficiem astăzi dacă nu ar fi existat lupta pe care ea a dus-o”.
    Inaugurarea acestei statui reprezintă rezultatul unei mobilizări coordonate de militanta feministă Caroline Criado Perez, care a inițiat o petiție online ce critica absența statuilor unor femei în Piața Parlamentului din Londra, unde sunt amplasate 11 monumente dedicate unor personalități masculine. Peste 85.000 de persoane au semnat acea petiție.
    Millicent Fawcett, care a trăit între anii 1847 și 1929, a fost o scriitoare și o activistă pentru drepturi sociale. Spre deosebire de o parte dintre sufragete, ea a fost o adeptă a metodelor de protest pacifiste. Millicent Fawcett a militat și împotriva muncii forțate la care erau supuși copiii de la începutul secolului al XX-lea și pentru accesul femeilor în universități.

Parlamentul britanic a votat în februarie 1918 legea „reprezentării populare”, ce permitea anumitor femei în vârstă de peste 30 de ani să voteze. Cu toate acestea, abia din 1928 femeile din Marea Britanie au putut să voteze în aceleași condiții ca bărbații, începând de la vârsta de 21 de ani.
    Statuia dedicată lui Millicent Fawcett se alătură astfel celor 11 deja existente în Piața Parlamentului, între care se află cele dedicate prim-ministrului britanic Winston Churchill, președintelui american Abraham Lincoln, liderului spiritual indian Mahatma Gandhi și liderului mișcării sud-africane anti-apartheid Nelson Mandela.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?