Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Primăria Focșani va tăia cablurile nerevendicate, amplasate pe stâlpii de iluminat public


Primăria Focșani va tăia toate cablurile de pe stâlpii de iluminat din municipiu care nu vor fi identificate de operatorii de comunicații până la 30 iunie 2019. Acesta a fost unul dintre amendamentele aprobate în ședința Consiliului Local de joi, unde au fost discutate cele proiecte care vizează coborârea în subteran a rețelelor de cabluri din municipiu, respectiv cel referitor la amplasarea pe domeniul public/ privat al Municipiului Focșani a rețelelor tehnico-edilitare, rețelelor de comunicații electronice, transmisii de date și imagini și a echipamentelor tehnice aferente și proiectul privind condițiile de exercitare a dreptului de acces al furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice pe proprietatea publică și privată a Municipiului Focșani.
Un alt amendament aprobat s-a referit la coborârea în subteran a rețelelor de cabluri de pe stâlpii de iluminat din cartierul Sud, unde termenul a fost stabilit până la sfârșitul acestui an. În schimb, consilierii locali nu au fost de acord cu propunerea ca operatorii de comunicații să aibă un termen de 60 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii pentru introducerea în subteran a rețelelor. Consilierul local Mihai Nedelcu a spus că este mai corect să fie menținut termenul propus inițial, de 36 luni, iar dacă operatorii vor demonstra că au început lucrările, atunci se va putea prelungi prin altă hotărâre de consiliu local.
Noile hotărâri stabilesc și prețul datorat de operatorii de comunicații pentru exercitarea dreptului de acces asupra terenului ocupat prin instalarea, existența și funcționarea elementelor de comunicații electronice. Astfel, tariful va fi de 0,80 lei/ metru liniar/ an pentru furnizorii autorizați care realizează aceste rețele și de 1,20 lei/ ml/ an pentru furnizorii de rețele autorizați care folosesc tuburile aflate în proprietatea municipiului Focșani, în cazul celor existente. De asemenea, s-a stabilit ca prețul pe camereta construită sau închiriată să fie de 1 leu/ metru pătrat/ an. Pentru terenul situat în extravilanul municipiului Focșani s-a stabilit un tarif de 0,20 lei/ ml./ an pentru furnizorii autorizați care realizează aceste rețele și 0,50 lei/ mp/ an prețul pe cameretă construită/ închiriată.
Reguli noi sunt și în cazul străzilor care au fost modernizate de Primărie, unde furnizorii pot efectua lucrări pentru introducerea în subteran a rețelelor doar cu acordul constructorului care asigură garanția. Proiectul de hotărâre prevede că, „în situația în care un operator realizează o investiție cu privire la introducerea în subteran a rețelei, pe un segment de drum sau stradă, este obligatoriu ca toți ceilalți operatori să coboare în subteran celelalte rețele, concomitent cu lucrările desfășurate de investitor”. „Toate rețelele de comunicații se vor realiza în canalizații subterane amplasate în zona spațiilor verzi și a trotuarelor… În situația în care se impune subtraversarea străzilor, canalizația subterană se va realiza prin foraj orizontal dirijat, iar în cazul în care condițiile tehnice nu permit, se va face cu săpătură deschisă, cu justificarea întemeiată a soluțiilor adoptate de către proiectantul lucrării. În situația traversării se va instala tub de protecție… Pentru echipamentele care prin acte normative nu pot fi amplasate în subteran, vor fi întocmite studii de urbanism ce vor fi avizate de serviciul de specialitate din cadrul aparatului de specialitate al Primarului Municiului Focșani și aprobate în Consiliul Local al Municipiului Focșani… Amplasarea rețelelor pe terenurile ce aparțin domeniului public/ privat al unității administrativ teritoriale se va face în baza unui contract de exercitare a dreptului de acces încheiat cu titularii dreptului de proprietate/ administrare”, se arată în proiectul de act normativ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?