Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

ULTIMA ORĂ! Incendiu la o rulotă mobilă tip fast-food, în Piața Unirii din Focșani


Debut de săptămână în flăcări pentru pompierii vrânceni
 Luni, 16.04.2018 pompierii militari au intervenit pentru stingerea a nu mai puțin de șapte incendii, din care două incendii de vegetație uscată și cinci incendii la proprietăți publice sau private.
 Forțele de intervenție au fost solicitate, în jurul orei 1300,  la stingerea unui incendiu în Piața Unirii din municipiul Focșani, produs în incinta unei rulote mobile tip fast-food, din cauza unei fripteuze. La fața locului s-a deplasat o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani. Salvatorii au procedat la îndepărtarea fripteuzei în afara rulotei mobile. Sursa probabilă de aprindere a fost efectul termic al curentului electric al unui aparat de gătit lăsat nesupravegheat ori supraîncălzit.
  La miezul nopții un apel la numărul unic de urgență 112 anunța producerea unui incendiu al unui regulator de gaze amplasat la intrarea unei scări de bloc aflată pe B-dul Brăilei. Pompierii au acționat cu o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani. O echipă din partea companiei de distribuție a gazelor naturale S.C. Distrigaz, a fost chemată pentru întreruperea alimentării cu gaze. Incendiul a fost lichidat în cel mai scurt timp, cauza probabilă a acestuia a fost folosirea intenționată a unei surse de aprindere (brichetă) pentru generarea incendiului.
 Incendiile au de cele mai multe ori cauze tehnice ori apar ca urmare a unor neglijențe umane manifestate prin nepăsare sau nu de puține ori necunoaștere. În scopul împiedicării unor evenimente neplăcute I.S.U. Vrancea transmite cetățenilor regulile și măsurile specifice generate de incendii:
-orice foc fie că este în interiorul locuinței sau în exteriorul ei, trebuie supravegheat;
-se interzice folosirea chibriturilor, lumânărilor, lămpilor de iluminat cu petrol, în spații cu pericol de incendiu (depozite de furaje, grajduri, magazii, alte anexe, poduri, etc.) și explozie (instalațiilor cu gaze naturale, în apropierea buteliilor de aragaz, încăperi în care sunt depozitate produse petroliere), cât și la executarea lucrărilor agricole – (în lanuri de cereale, pajiști, etc.), în păduri și în apropierea acestora;
-este interzisă folosirea flăcării pentru verificarea etanșeității buteliei. În cazul în care butelia este defectă, flacăra, în prezența gazului scurs de la butelie, va produce o explozie;
-în cazul aparatelor sau a instalațiilor electrice este recomandat ca pentru remedierea defecțiunilor la acestea să se apeleze la specialiști;
-nu utilizați aparatele electrice cu mâinile ude. Riscați să vă electrocutați și să suferiți arsuri.
-nu trageți de cablu pentru debranșarea unui aparat electric. Acesta se poate deteriora, devenind o sursă de incendiu.
-nu folosiți prize multiple: deseori suprasolicitate, acestea se încălzesc și există riscul producerii unui incendiu.
 În cazul unui scurtcircuit, se interzice folosirea, la înlocuirea siguranței, a unui fuzibil cu diametrul mai mare decât cel corect: prin utilizarea unui fuzibil mai gros, a lițelor, a cuielor, monezilor, etc., în cazul suprasolicitării rețelei electrice sau a unui scurtcircuit, acesta nu se mai poate topi, conducând la încălzirea puternică a cablului de alimentare sau a prizei, în aceste condiții putându-se declanșa un incendiu.
 De asemenea, când se utilizează butelii de gaze lichefiate, se interzice folosirea acestora fără regulatori (ceasuri) de presiune cu garnituri deteriorate ori cu furtunuri de cauciuc fisurate sau lărgite la capete;
-se interzice cu desăvârșire încercarea cu flacără a etanșeității buteliei, garniturilor regulatorilor de presiune sau a furtunului: verificarea se va face numai cu emulsie de apă și săpun;
-se interzice așezarea ori păstrarea buteliilor de gaze în apropierea oricăror surse de căldură ori sub acțiunea directă a razelor solare;
-se interzice încălzirea buteliilor ori folosirea acestora în poziție culcată, răsturnată sau înclinată;
-este interzisă trecerea (transvazarea) gazului din butelie în orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate.
 La aprinderea focului la aragazuri sau sobe alimentate cu gaze naturale, folosiți principiul gaz pe flacără (întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz). Recomandăm utilizarea aprinzătorului electric.
Se interzice FUMATUL în locuri cu pericol de explozie și incendiu.
Nu fumați în pat: riscați să adormiți cu țigara aprinsă și să produceți un incendiu.
Nerespectarea măsurilor legale sus menționate atrage răspunderea civilă, contravenționala sau penală, după caz, potrivit legii.
Persoanele fizice și juridice au obligația morală și legală să respecte în orice împrejurare normele de prevenire și stingere a incendiilor și să nu primejduiască, prin deciziile și faptele lor, viața, bunurile și mediul.
ESTE MULT MAI UŞOR SĂ PREVII UN INCENDIU, DECÂT SĂ-L STINGI!
În cazul producerii unui incendiu se va acționa de urgență pentru :
•evacuarea tuturor ocupanților clădirii precum și a bunurilor importante adăpostite;
•anunțarea incendiului la numărul de apel unic 112;
•stingerea incendiului cu mijloacele de primă intervenție.
Compartimentul Informare și Relații Publice al I.S.U. Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?