Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610
Ediția: Marți 23 aprilie 2024 Nr. 6610

Nepotism PDL la Ministerul Economiei, marca Pîrcălăbescu


Instituțiile statului au fost transformate de pedeliști în afaceri de familie. Nepotismul este singurul criteriu la angajările pe funcțiile publice. Copiii, frații, surorile, nepoții, soții sau soțiile ajung pe funcții plătite cu lefuri care i-ar face să pălească de invidie chiar și pe americani. Un astfel de caz este cel al pedelistei Maria Pîrcălăbescu, secretar de stat în Ministerul Economiei. Aceasta și-a angajat fiica, Oana Maria Bălan, consilier economic la Ambasada României din Uruguay.

Fostul candidat la funcția de deputat în Colegiul 2 Vrancea, Maria Pîrcălăbescu, actualmente secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (MECMA), și-a angajat fiica, Oana Maria Bălan, pe un post de consilier economic la Ambasada României din Uruguay. Acest post ține de ministerul la care este secretar de stat Maria Pîrcălăbescu.
Cazul a fost prezentat de cotidianul Libertatea iar ziariștii susțin că, mai întîi, Oana Maria Bălan a fost angajată consilier la fostul Minister al IMM-urilor, la care mama sa era tot secretar de stat. Ulterior, Oana Maria Bălan a fost numită consilier asistent la Direcția Generală Relații Externe, din cadrul MECMA, unde lucrează și în prezent. Practic, ea este colegă de serviciu cu mama sa Maria Pîrcălăbescu, secretar de stat în același minister, condus acum de pedelistul Adriean Videanu.
Așa se face că, sub oblăduirea lui Videanu, nepotismul merge strună în familia Pîrcălăbescu, atît mama cît și fiica ocupînd funcții importante în Ministerul Economiei.
Tot ziariștii de la Libertatea au mai arătat că Oana Maria Bălan a obținut funcția de consilier economic la Ambasada României din Uruguay unde ar fi fost înființat, urgent, un Birou Comercial. Practic, fiica Mariei Pîrcălăbescu este reprezentantul României pe probleme economice, prin intermediul Ministerului Economiei, în Uruguay.
Ziarul Libertatea a mai arătat că Oana Maria Bălan a dat concurs pentru a ocupa postul de secretar economic III la Ambasada României din Uruguay în aceeași zi cu prietenul Elenei Băsescu, Bogdan Ionescu, zis „Syda”.

300 de mii de euro împrumutați de la mama sa

Conform declarației de avere, Oana Maria Bălan a împrumutat de la mama sa, Maria Pîrcălăbescu, suma de 300 de mii de euro, bani pe care trebuie să-i returneze pînă în 2018. Tînăra consilieră deține un apartament în București, cu o suprafață de 160 de metri pătrați și o valoare de impozitare de 355.245 lei. De remarcat că fiica pedelistei Maria Pîrcălăbescu deține 5 % din acțiunile societății Modexpert Center SRL Iași, în valoare de 5 mii de lei. În 2009 a obținut venituri de la societatea Gematex Center București în valoare de 13.718 lei, iar veniturile de la fostul Minister al IMM-urilor au fost în valoare de 23.823 lei.

„Videanu inventează posturi în Uruguay pentru pipițele partidului”

Investigația a fost preluată de jurnaliștii de la „Academia Cațavencu” care au scris, în ediția de ieri, că „Videanu inventează posturi în Uruguay pentru pipițele partidului”.
„Uruguay înseamnă «rîul păsărilor». Mai nou, ecosistemul ăsta se va îmbogăți cu o pipiță de Dorobanți, pe nume Oana Maria Bălan, fiica secretarului de stat Maria Pîrcălăbescu de la Economie, Comerț și Mediu de Afaceri”, scriu jurnaliștii de la Cațavencu.
Jurnaliștii mai arată că, înainte de a ajunge secretar de stat, „Pîrcălăbeasca a candidat fără folos, dar pe bani grei, la PDL Vrancea”. Ei prezintă și mecanismul prin care pedeliștii au oferit mită electorală cetățenilor din colegiul 2 Vrancea în schimbul voturilor la alegerile parlamentare din 2008.
„Prietena ei cea mai bună, Sorina Plăcintă, ajunsă ministru al Tineretului în locul lui Ridzi, a decartat oficial 25.000 $ în vistieria partidului, iar neoficial 200.000 $. Pîrcălăbeasca e pe-aproape. Cam atîta costă să intri pe felie, ca să poți contribui la modernizarea statului român, așa cum ne amenință Băsescu. În timpul campaniei, Pîrcălăbeasca și-a trimis muncitorii de la fabrica personală de confecții Maremod din Onești, cu microbuzele, în Vrancea. Muncitorul Crișan Cezar relatează: «Am împărțit țăranilor arondați în Colegiul 2 pantaloni de calitatea a doua, stofe și alimente. Å¢in să precizez că am participat personal la încărcarea acestor produse, în calitatea mea de fost salariat al fabricii, iar unul dintre șoferi chiar a fost prins și amendat cu 10 milioane lei vechi»”, mai arată jurnaliștii de la Cațavencu.

Numele diferit al fiicei, un avantaj

Aceeași jurnaliști arată, în stilul caracteristic, cum a procedat Maria Pîrcălăbescu pentru a-și angaja fiica pe un post de consilier la fostul minister al IMM-urilor dar și la la Ambasada României din Uruguay, profitînd efectiv de faptul că poartă alt nume. Jurnaliștii de la Cațavencu explică și de ce.
„Lumea n-a observat, deoarece fiică-sa are nume diferit. E din prima căsătorie a Pîrcălăbeascăi. A fost un divorț nasol. Bălan, tatăl Oanei, a prins-o pe nevastă-sa cu amantul în patul conjugal. Amorezul s-a enervat și tot el l-a luat la omor pe încornorat, în propria lui casă. A venit apoi Videanu, ministru în cabinetul Boc IV, Pîrcălăbeasca a rămas secretar, iar fiică-sa s-a cuplat cu Uruguayul. Ca să nu moară în flăcări, Pîrcălăbeasca a făcut o cerere la Videanu, care a inventat un birou comercial al Ambasadei României din Montevideo. Date despre post nu s-au publicat, despre concurs nici atît, așa că Oana n-a avut concurență și ca atare nici n-a trebuit să susțină vreo probă, ci doar să aștepte un telefon: «Da, puteți să vă faceți bagajele pentru Montevideo, Calle Echevarriarza 3452, montă plăcută». Să ardeți în flăcări”, se arată în finalul articolului din „Academia Cațavencu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?