Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

EPIDEMIE de rujeolă în Vrancea. Cele mai multe cazuri sunt în Focșani


    După sărbătorile pascale, foarte mulți vrânceni au ajuns la Spitalul Județean cu rujeolă. Peste 65 de copii și adulți din Vrancea s-au îmbolnăvit de rujeolă, începând cu jumătatea lunii martie și până în prezent. Numai weekend-ul trecut, la Spitalul Județean de Urgență au ajuns 11 persoane, care prezentau semne de rujeolă și care au fost internate în cadrul secției Boli Infecțioase. Potrivit dr. Janina Lazăr, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, în luna martie au fost înregistrate 40 de cazuri de rujeolă. Cele mai multe cazuri de rujeolă au fost înregistrate la copiii nevaccinați.
     „Primele cazuri de rujeolă au apărut în Vrancea în perioada mai-iunie a anului trecut. Avem 67 de cazuri de rujeolă confirmate, de la începutul anului și până în prezent și 18 suspiciuni de boală. Sunt cuprinse toate grupele de vârstă, inclusiv adulți. Cei mai mulți sunt copii mici, născuți în 2016-2017, nevaccinați sau vaccinați incomplet. De asemenea, s-au înregistrat cazuri de rujeolă la părinți care au venit în contact cu proprii copii. Cele mai multe cazuri confirmate sunt din Focșani, unde am înregistrat 20 de cazuri (adulți și minori). În Mărășești au fost înregistrate 11 cazuri. Da, putem vorbi despre o epidemie de rujeolă, declanșată în contextul celei care se manifestă la nivelul întregii țări din 2016”, ne-a declarat dr. Janina Lazăr, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea.
    Șefa secției Boli Infecțioase a Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” Focșani, medic primar boli infecțioase, dr. Mădălina Vasilache, spune că, din păcate, părinții nu înțeleg riscul la care-și expun copiii, refuzând să-i vaccineze. „Părinții nu înțeleg că prin refuzarea vaccinului își asumă riscul unei forme complicate, care poate duce la deces. Pentru rujeolă nu s-a descoperit tratamentul. Mamele care spun la televizor, peste tot, „Nu-mi vaccinez copilul, că face autism!”, sunt vaccinate. Părinții lor le-au dus la vaccin. Ele nu au autism. Nu pot să le înțeleg. Nu-ți vaccinezi copilul, dar dacă moare copilul e vinovat doctorul. Nu doctorul este vinovat că nu există tratament pentru rujeolă. Noi în spital îi hidratăm cu perfuzii, pentru că în primele zile nu mănâncă, dar dacă fac o complicație a rujeolei, nu ai ce să le faci. Vaccinul este singura prevenție a acestei boli, nu există altceva. Rujeola nu are tratament etiologic, așa cum are gripa, cum are varicela”, precizează dr. Vasilache.

    Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă foarte contagioasă. Simptomele apar de obicei la 10-12 zile de la contactul cu virusul și la început pot fi confundate cu o răceală obișnuită: secreții nazale, tuse și febră mică. Pe măsură ce boala progresează și în special între a treia și a șaptea zi de la debut, temperatura crește până la 39-41 de grade Celsius, iar pe corp apare o erupție caracteristică, reprezentată de pete roșii, care persistă de la 4 la 7 zile. Rujeola duce deseori la complicații, care pot afecta aproape orice organ, cum ar fi encefalita, pneumonia sau infecții ale urechii. Pot apărea diaree severă și deshidratarea secundară, iar orbirea poate fi una dintre sechelele rujeolei. Vaccinul ROR protejează copilul de trei boli: rujeolă, oreion și rubeolă. Copilul trebuie să primească prima doză de vaccin ROR atunci când împlinește 1 an, iar pe cea de-a doua la vârsta de cinci ani.
    Trei copii cu vârsta de până în patru luni, care au fost internați în cadrul secției Boli Infecțioase a Spitalului Județean, au manifestat complicații ale rujeolei (pneumonie asociată) și au fost transferați la Iași. Din fericire, nu a fost înregistrat nici un deces în rândul persoanelor din județ care s-au îmbolnăvit de rujeolă. În prezent, 16 copii și patru adulți se află internați în Spitalul Județean cu rujeolă.

    Potrivit  dr. Vasilache, bolnavii cu rujeolă vin din toate mediile și din toate clasele sociale.  „Alăptarea la sân protejează copilul de virusul rujeolic până la vârsta de șase luni, dacă mama a avut rujeolă. Formele cele mai urâte, pe care noi le-am transferat la Iași, au fost la sugarii mici, de 3-4 luni. Una dintre cele mai grave complicații apare tardiv, peste câțiva ani după boală. Panencefalita sclerozantă subacută (PESS), o boală degenerativă a creierului, de obicei fatală, este o complicație rară a rujeolei care apare la câteva luni sau ani după și duce la deteriorare cerebrală, convulsii musculare și crize de apoplexie. Vaccinarea antirujeolică a scăzut foartea mult incidența panencefalitei sclerozante subacute. Sunt foarte multe cazuri din toate mediile, nu putem vorbi doar despre populația mai săracă, sau fără pregătire. Am avut cazuri de rujeolă și la adulți tineri, de 30-40 de ani, dar nu forme severe.Vaccinul antirujeolic nu trebuie administrat persoanelor cu imunodepresie (bolnavii de leucemie și cu virus HIV), dar noi, medicii, suntem cei care trebuie să decidem cine nu trebuie vaccinat, nu părintele! Asta este o mare problemă. Toți copiii care au acum rujeolă sunt nevaccinați, iar adulții sunt cei care nu au făcut boala în copilărie. Tusea este ultimul semn care dispare, primul dispare febra, apoi pălește erupția. Tusea poate persista și două, trei săptămâni. În general este o tuse seacă. Imunitatea după boală este pe viață.  Rujeola necomplicată se tratează la domiciliu, spitalizarea fiind rezervată pentru formele severe. Dar aici mai există o categorie de internări și anume la cererea mamei”, mai spune dr. Vasilache.

    Bolnavul cu rujeolă necomplicată respiră normal. Bolnavul cu rujeola complicată manifestă probleme de respirație (așa numita sete de aer-complicații pulmonare severe).  De virusul rujeolic nu a scăpat nici o asistentă medicală a Spitalului Județean, care a venit în contact cu pacienții internați.
    Șefa secției Boli Infecțioase subliniază faptul că deși în secție bolnavul trebuie să stea izolat, multe mame nu respectă restricțiile medicilor și scot copiii din saloane pe hol. „Unele complicații ale rujeolei pot fi mortale. Virusul ajunge în plămâni și apare bronșiolita. Asta se poate întâmpla la copiii cu anemii severe, malnutriți, la cei care vin în contact cu diferite bacterii. Bronhopneumonia este responsabilă pentru 60% din decesele la sugari. Din 10 sugari care fac bronhopneumonie, șase mor. Cum să-ți asumi tu, ca mamă, riscul ăsta? Debutul complicației severe poate să apară între șase luni și 18 ani de la boală. Formele grave sunt la sugari, cei până într-un an, în special sugarii malnutriți. Nu am avut niciodată, ca anul ăsta, rujeolă la copii atât de mici. Cel mai mic sugar cu rujeolă avea două luni. Febra foarte mare și tusea sunt primele semne ale bolii. Erupția apare după 3-4 zile, dar bolnavul este contagios și înainte de a apărea erupția. Prin tuse transmite virusul. Nu avem spitale moderne, ca să putem pune un singur copil în salon. Eu aici îi izolez, dar mamele ies pe hol cu copiii în brațe. Sunt izolați de către medici în salon cu un singur pat, dar mama nu respectă indicațiile medicului și scoate copilul pe hol. În felul ăsta un copil care nu are rujeolă o va lua de la cel care stă pe hol”, afirmă dr. Vasilache.

    De asemenea, în ultima perioadă s-a înregistrat și o epidemie de infecție cu rotavirus în rândul copiilor care au fost internați în spital cu rujeolă. „Am avut și epidemie de rotavirus în perioada asta. Este o boală de colectivitate extrem de contagioasă. Pacienții veneau cu rujeolă, se externau, apoi se întorceau cu rotavirus. Diareea cu rotavirus poate avea și forme severe, care duc la deshidratare. Incubația este între 1-4 zile. Transmiterea este fecal-orală, sau prin apă contaminată. Nou născuții sunt protejați dacă sunt alimentați la sân până la șase luni. Rotavirusul constituie cea mai frecventă cauză a diareelor virale acute la copii, cu vârste între șase luni și trei ani. Profilaxia se face cu vaccinuri contracost, administrate pe cale orală, în două doze”, a precizat șefa secției Boli Infecțioase a Spitalului Județean „Sfântul Pantelimon” Focșani, medic primar boli infecțioase, dr. Mădălina Vasilache.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?