Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Abuzezi de Facebook? Eşti mai predispus să-ţi părăseşti partenerul real!


    Persoanele care abuzează de Facebook sau alte rețele sociale sunt mai predispuse să-și părăsească iubitul sau iubita, deoarece nu mai au timp să-i acorde atenția cuvenită, ci se concentrează pe un prezumtiv partener virtual cu care-și împărtășește fanteziile, emoțiile și nemulțumirile din relație.
    În opinia psihologului Lenke Iuhoș, atunci când relaționăm pe ascuns în mediul virtual, după câteva luni se produce distanțarea emoțională față de partenerul din lumea reală, iar atunci apar disputele, reproșurile și inevitabil se produce ruptura. Mai mult, unii aleg să-și concentreze atenția pe un profil virtual crezând că acolo se găsește partenerul ideal – deștept, frumos, funcție de conducere, poze din vacanțe de lux etc. -, dar ajung să constate că, în realitate, totul a fost supraestimat și se va întoarce în acea buclă a căutărilor din care nu va mai putea ieși.
„Din păcate, avem tendința de a căuta mereu idealul, deoarece suntem veșnic nemulțumiți de ceea ce avem în viața reală. În același timp, Facebook ne dă această ocazie de a ne da drept cine nu suntem. Ne introducem întreg  CV-ul, ba chiar îl și înflorim, punem fotografii în care părem fericiți, dăm impresia că nu ne lipsește nimic, dar atunci când ne întâlnim față în față, constatăm că totul a fost doar o mare farsă și că partenerul din viața reală nu era chiar așa rău. Cu toate acestea, rareori tragem o învățătură din această experiență de viață, iar la prima ceartă în cuplu, ne întoarcem la vechile obiceiuri și căutăm așa-zisul partener ideal, tot în mediul virtual”, explică psihologul Lenke Iuhoș.

Cei slabi de înger sau imaturi sunt mai predispuși să înșele în online

Psihologul Lenke Iuhoș consideră că persoanele care au stima de sine scăzută, cei care nu își comunică nevoile cu partenerul sau cei care nu vor să-și asume o relație stabilă, sunt mai predispuși să cerceteze noi oportunități în mediul online, dar în același timp să rămână și într-o relație în care nu sunt dispuși să se implice activ. „Persoanele care nu au curaj să comunice partenerului problemele și nevoile, persoanele imature care nu au fost educate încă din familie în spiritul responsabilității sau persoanele slabe de înger sunt mai predispuse să își înșele partenerul, mai întâi în mediul online, după care să-și materializeze gestul și în viața reală. În realitate, persoanele care încă nu au învățat importanța sincerității și loialității în cuplu, ori nu se mai consideră suficient de atrăgători și vor să-și valideze calitățile, ori au nevoie să fie ghidați deoarece nu își pot găsi singur drumul. În ambele cazuri, este vorba de o stimă de sine scăzută, persoane care cerșesc după validări sociale și care sunt dispuse să încerce orice pentru a ieși din acest impas, însă mai întâi în mediul online, deoarece în realitate nu ar avea curajul de a face primul pas. Atunci când partenerul observă comportamente ciudate la celălalt – nervozitate excesivă, stres, distanțare emoțională și comunicațională etc. – este bine ca să meargă la un psiholog pentru a identifica împreună nevoile și dorințele nesatisfăcute și pentru a regăsi dorința și pasiunea în cuplu”, conchide psihologul Lenke Iuhoș.

Dr. Tănase Tasențe, Plus Communication

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?