Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

La 50 de ani de la ‘Odiseea spaţială’, Muzeul Aerului și Spaţiului din Washington îi aduce un omagiu lui Stanley Kubrick


Visul fanilor genului științifico-fantastic este pe punctul de a deveni realitate, odată cu posibilitatea de a pătrunde într-o reproducere a celebrului dormitor din ”2001: A Space Odyssey”, expus la Washington cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la lansarea capodoperei lui Stanley Kubrick, relatează miercuri AFP. Vizitatorii celebrului Muzeu Național al Aerului și Spațiului din capitala Statelor Unite au ocazia să studieze această încăpere de opt pe zece metri în care dr. David Bowman este prezentat la sfârșitul filmului îmbătrânit, înainte de a renaște.
Recreată în mod identic, instalația intitulată „The Barmecide Feast” impresionează prin lumina sa agresivă, așa cum a fost captată pe peliculă de Kubrick. Publicul poate astfel să „aprecieze mediul fizic din jurul exponatelor” – pat, scaune, picturi și sculpturi – după cum a explicat pentru AFP Martin Collins, curator al muzeului. „Pentru Kubrick, era important ca lumina să nu vină de la reflectoare, ci să fie integrată în scena însăși”, a subliniat el pentru a explica intensitatea degajată de această cameră în stil neoclasic.
Instalația derutant de reală, montată de artistul britanic Simon Birch, este o modalitate prin care muzeul aduce un omagiu filmului lui Kubrick, considerat unul dintre cele mai importante opere din istoria cinematografiei. Înainte de succese precum „Star Wars” sau „Blade Runner”, regizorul american a revoluționat lumea SF cu acest film epic și metafizic, al cărui scenariu l-a semnat alături de scriitorul britanic Arthur C. Clarke. Lansat în aprilie 1968 în Statele Unite, ”2001: A Space Odyssey” a marcat acele vremuri prin evocarea filosofică a unor subiecte precum cucerirea spațială și evoluția speciei umane.
Cu un an înainte ca omul să pășească pentru prima dată pe Lună, „oamenii își făceau griji în legătură la viitorul lor. Era o perioadă, în anii ’60, când, atât în Statele Unite cât și în Uniunea Sovietică, progresele științifice și tehnologice au fost foarte spectaculoase”, a explicat Martin Collins. „Acest progres a stârnit însă numeroase întrebări, în special cu privire la viitorul umanității”, a adăugat el. Åži, într-un fel, ”2001: A Space Odyssey” a răspuns la acestea.
Una dintre particularitățile filmului, care merită să fie onorată de un muzeu atât de prestigios precum cel din Washington, este respectul pentru rigoarea științifică, notează AFP. Spre deosebire de filme precum „Star Wars”, pelicula aduce în prim plan realitatea liniștii din spațiu. Timp de zeci de minute spectatorii sunt imersați în scene lipsite de zgomot și fără dialog, care conferă filmului un ritm lent și fascinant. „Scenele din spațiu reflectă cunoștințele științifice de la începutul anilor ’60”, a explicat Martin Collins. „Kubrick și Clarke au acordat o atenție deosebită acurateței”, a spus el, adăugând zâmbind: „Însă când abordează viitorul omenirii, ei devin mai speculativi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?