Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

Concurs pentru liceeni, organizat de ITM Vrancea


COMUNICAT DE PRESÄ‚
    Așa cum arată datele statistice, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani sunt mai predispuși la accidente grave la locul de muncă decât adulții mai în vârstă. Ei pot fi expuși unor condiții de muncă inadecvate, care să ducă la apariția unor boli profesionale fie chiar din tinerețe, fie mai târziu în viață. În fiecare an, sute și mii de tineri din Europa suferă accidente de muncă sau afecțiuni de origine profesională. În mod tragic, o parte dintre acestia îsi pierd viața, iar unii nu trec nici măcar de prima zi de muncă.  Multe dintre aceste tragedii pot fi prevenite.
Datele statistice analizate periodic de Inspecția Muncii au evidențiat faptul că, datorită condițiilor sociale în care trăiesc, tinerii români caută locuri de muncă după împlinirea vârstei de 16 ani și chiar mai devreme. Cei mai mulți prestează munci sezoniere în timpul vacanțelor de vară. Ei acceptă foarte ușor să lucreze fără forme legale și să presteze munci nepotrivite cu insuficiența lor maturitate fizică și mentală. Astfel se expun riscului de accidentare deoarece tinerețea îi îndeamnă să practice meserii riscante și/sau solicitante din punct de vedere al securității și sănătății în muncă, împiedicându-i de cele mai multe ori să-și recunoască limitele. Capacitatea de a recunoaște pericolele potențiale, precum și munca în condiții de securitate solicită simț practic, dar și putere de observație, instruire și experiență. Fiind nou veniți în câmpul muncii, este posibil ca tinerilor să le lipseasă experiența și, adesea, maturitatea fizică și psihologică. Este posibil ca ei să nu acorde importanța cuvenită riscurilor cu care se confruntă. Există și alți factori care îi expun pe tineri unor riscuri mai mari, precum:
•    nivelul insuficient de competențe și de formare;
•    necunoașterea drepturilor proprii și a obligațiilor angajatorului;
•    insuficienta încredere pentru a semnala eventualele probleme;
•    nerecunoașterea de către angajatori a protecției suplimentare de care au nevoie lucrătorii tineri.
    Având în vedere cele prezentate, s-a considerat necesară continuarea proiectului „Valențele culturale ale securității și sănătății în muncă” care urmărește pregătirea tinerilor, anterior intrării lor pe piața forței de muncă, cu privire la riscurile profesionale și la drepturile și obligațiile lucrătorilor. Obiectivele urmărite au fost:
– educarea tinerei generații încă de pe băncile școlii cu privire la importanța unui mediu de muncă sănătos și sigur;
– crearea unei culturi de prevenire a riscurilor profesionale în vederea intrării pe piața muncii.
    În urma derulării proiectului, în data de 30 martie 2018, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea în colaborare cu Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea a organizat la Liceul Tehnologic ,,Alexandru Ioan Cuza” din Panciu concursul județean „Åžtiu și aplic – Securitatea și sănătatea în muncă se dobândesc de pe băncile școlii” în scopul promovării în rândul tineretului a disciplinei Securitate și sănătate în muncă. După finalizarea concursului județean s-au calificat pentru etapa națională, care se va desfașura la Iași în perioada 18-20 mai 2018, echipele câștigătoare constituite din elevi de la Liceul Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza”- Panciu, Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”-Focșani și de la Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”- Focșani.

Eliza Botezatu
Inspector șef, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?