Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

VIDEO şi GALERIE FOTO: Alunecările de teren distrug drumurile naționale 2N și 2R, lasă fără curent electric și izolează câteva mii de vrânceni


O nouă alunecare de teren a avut loc, marți seara, pe DN 2N. Pe cele două drumuri naționale care traversează Valea Râmnicului, DN 2N Mărtinești-Dumbrăveni-Jitia și DN 2R Jitia – Vintileasca, existau până acum 16 puncte critice, la care se adaugă și alunecarea de teren nou creată. Deși situația este cunoscută de mai bine de trei ani, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) trenează demararea lucrărilor de refacere a celor 17 puncte critice și reabilitarea acestor drumuri naționale. „Este un drum distrus sută la sută! De fapt, cred că este un drum distrus 120 la sută”, spun oamenii din zonă. 

 
    O nouă alunecare de teren a avut loc, marți seara, pe DN 2N, Mărtinești-Dumbrăveni-Jitia. Alunecarea a avut loc în apropierea localității Jitia, în punctul Tociloasa și nu are nicio legătură cu celelalte alunecări de teren din zonă. Alunecarea de teren a izolat locuitorii comunelor Jitia și Vintileasca, iar aceștia nu au rute alternative de legătură cu restul lumii. Practic, un întreg versant a luat-o la vale și a trecut peste partea carosabilă, în locul drumului fiind un morman de câțiva metri de pământ, pietre și copaci dezrădăcinați.
    Alunecarea de teren a creat și o altă problemă locuitorilor din cele două comune: a distrus un stâlp de medie tensiune lăsând locuitorii celor două comune fără curent electric mai bine de 24 de ore. Echipele de intervenție de la Electrica au realizat o soluție provizorie și au reluat aseară furnizarea de electricitate în satele comunelor Jitia și Vintileasca. Muncitorii de la Electrica au intervenit de ieri dimineață dar acțiunea a fost îngreunată de condițiile din pădure. Alunecarea de teren din zonă care a afectat stâlpii liniei aeriene de 20kV Dumitrești a blocat inclusiv drumul forestier care asigura accesul în pădure iar muncitorii au urcat printre copacii căzuți la pământ pentru a realiza o soluție provizorie care să permită alimentarea cu energie electrică a gospodăriilor din cele două comune. A fost realizată o primă variantă tehnică. Aceasta însă nu a rezistat la presiunea pusă de alunecarea de teren din zonă care încă nu este stabilizată. Abia la a doua încercare s-a reușit realimentarea consumatorilor iar oamenii sperau ca alunecarea să se oprească și să nu mai fie probleme în zonă.

    La fața locului au mers cei din conducerea Secției de Drumuri Naționale (SDN) Focșani, reprezentanți ai ISU Vrancea, pentru a vedea ce soluții pot fi luate pentru a reda acest drum circulației. Deși în zonă au fost duse utilaje încă de marți seară, respectiv un excavator și un buldozer, muncitorii cu cele două utilaje au reușit să redea acest sector de drum circulației abia ieri, după prânz. Șeful SDN Focșani, Marian Paraschiv, a declarat că alunecarea de teren este încă activă și oricând situația se poate repeta. „Am reușit să redăm circulației sectorul de drum afectat, iar în acest moment (ieri-n.r.) se circulă controlat, până la finalizarea acestor lucrări provizorii. Pentru a evita orice situație neplăcută, utilajele și muncitorii care intervin rămân în zonă pentru a interveni, dacă situația o va impune”, a precizat Marian Paraschiv. Directorul SDN Vrancea a precizat că intervențiile de acest tip nu sunt suficiente deoarece tot acest drum este afectat de alunecări de teren. „Este un drum complet calamitat. Pe toată lungimea acestui drum există alunecări de teren, surpări de maluri, tasări ale suprafeței de rulare, praguri, care fac circulația anevoiasă. Odată cu creșterea temperaturilor a apărut fenomenul de dezgheț, care a dus la reactivarea unor alunecări de teren, mai mari sau mai mici, dar și la apariția altora noi. Aceste fenomene vor fi amplificate de precipitațiile care vor avea loc în această primăvară”, a afirmat Marian Paraschiv.
    Primarii comunelor din localitățile direct afectate de starea deplorabilă în care se află acest drum au declarat că cei care îl au în administrare trebuie să aloce fonduri suficiente de reabilitare, deoarece este singura cale de acces pentru locuitorii de pe Valea Râmnicului. Și oamenii din aceste localități susțin că dacă cei de la CNAIR nu vor face investiții de reabilitare a celor două drumuri, atunci singura cale de acces spre Valea Râmnicului va fi închisă și locuitorii acestei zone vor fi izolați. „Practic, putem spune că acest drum este distrus sută la sută! De fapt, cred că este un drum distrus 120 la sută, nu mai este drum”, susține unul dintre locuitorii din zona afectată de alunecări.
    Oficialii din Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cunosc care este situația, dar trenează demararea lucrărilor de refacere a drumurilor naționale. Situația a rămas neschimbată, deși directorul general adjunct al CNAIR, Radu Dumitru Munteanu, cel care conduce Direcția Generală de Implementare Proiecte de Infrastructură Rutieră, a declarat că în prima etapă, vor fi executate lucrări pentru ca drumul să poată fi circulat iar în paralel va fi efectuată documentația tehnică necesară pentru demararea investiției. Însă acest lucru nu s-a întâmplat. A urmat deplasarea membrilor comisiei pe Valea Râmnicului, unde au fost inventariate problemele, respectiv alunecările de teren, podul de la Jitia. Deși a trecut un an de atunci, nimic nu s-a schimbat.

Versanții au plecat la vale antrenând arborii și casele, blocând drumurile

    Versantul a început să se scurgă pur și simplu. La început încet, apoi din ce în ce mai tare, smulgând totul în cale. În câteva ore, tone de pământ au acoperit șoseaua, întrerupând practic orice legătură către Jitia de Sus și Vintileasca. Există riscuri inclusiv în sate, unde gospodării ale unor localnici sunt deja distruse și ar putea să plece din nou la vale, odată cu pământul de sub ele. „Avem 5 familii pe care vom fi nevoiți să le evacuăm dacă se va lăsa terenul. Așteptăm să vedem cum evoluează timpul, dacă nu vor mai fi precipitații și se va stabiliza terenul… sperăm să nu mai fie cazul să le evacuăm”, ne-a declarat viceprimarul comunei Chiojdeni, Adrian Tănase.
Oamenii sunt disperați. Casele sunt înclinate și trosnesc din toate părțile. Noaptea stau cu teama că li se vor dărâma locuințele și nu vor mai avea unde locui. „Groază, groază mamă, dar ce să facem? A luat-o pământul la vale. Cu tot cu casă. Oleacă se mai ține. Cade pe noi. Doar la Biserică să ne mai oprească! Nu mai avem unde!”, se vaită o femeie în vârstă.
    Oameni simpli, neputincioși, bătrâni care trăiesc singuri în căsuțele pe care și le-au construit în trecut din bruma de bani pe care au avut-o, acum trăiesc din numai ei știu ce și așteaptă… așteaptă ca Dumnezeu să nu-i mai pedepsească. Asta cred bătrânele, că Dumnezeu le-a dat pedeapsă. „…cu trăsnete, cu bușituri, ușile nu se închid, stăm cu pături prin ele… Pfuuuhu, huuu, dar ce trosnește…”, spune altă bătrână. „… de la Dumnezeu, mamă, nu știu cum s-a întâmplat…”, crede alta.
„Uite aici, s-a crăpat, se deplasează aici… uite acolo… se vede afară, cade peretele ăla… ia uite, nu se închide… jos, la beci, e făcut puzderie dedesupt…”, se vaită o altă mămăiță. 
    Din păcate, acesta pare să fie doar începutul, iar autoritățile se așteaptă la ce e mai rău. Pe fondul dezghețului, alte alunecări de teren de pe Valea Râmnicului s-ar putea reactiva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?