Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO şi GALERIE FOTO: Iarna de la finele lui martie: școli și drumuri închise, călători înzăpeziți, credincioși blocați în biserică


    În total, 28 de unități de învățământ au fost închise vineri dimineață în Vrancea, la Sihlea, Vintileasca, Gura Caliței, Tătăranu. Au fost afectați de întreruperea cursurilor 1375 elevi. Conducerile mai multor unități de învățământ au decis să scurteze programul cursurilor din cauza condițiilor meteo. În cursul dimineții de vineri, s-a luat decizia ca la toate unitățile de învățământ din Vrancea să fie suspendate cursurile începând cu ora 12. „Având în vedere avertizarea meteorologică emisă de către Administrația Națională de Meteorologie, privind codul galben de ninsori însemnate cantitativ intensificări ale vântului și vreme deosebit de rece, Instituția Prefectului jud. Vrancea și Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea anunță supendarea cursurilor, de după amiază, în toate unitățile de învățământ preuniversitar (preșcolar, gimnazial și liceal) din județul Vrancea, pentru ziua de 23 martie 2018. Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea a solicitat directorilor unităților de învățământ să asigure, prin personalul de specialitate, buna funcționare a instalațiilor de încălzire, alimentare cu apă și energie electrică, deszăpezirea și deblocarea căilor de acces din incinta școlilor”, s-a arătat într-o informare a Biroului de presă din cadrul Prefecturii.
    Vineri dimineață, începând cu ora 8:30, a fost închisă circulația rutieră pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 23B, între Măicănești și Ciorăști (km 0+000 – km 15+000, din cauza viscolului puternic la sol și a vizibilității reduse. DN23B Măicănești-Ciorăști a fost redeschis vineri seara circulației începând cu ora 20.20 pentru toate tipurile de autovehicule.
    Începând cu ora 11:00, a fost închisă circulația rutieră pentru toate categoriile de autovehicule și pe DN 2N, între Bogza și Dumbrăveni (km 8+000 – km 17+000), din cauza viscolului puternic la sol și a vizibilității reduse. DN2N a fost redeschis circulației începând cu ora 15.30 pentru toate vehiculele.

    Circulația rutieră a fost închisă, vineri, pe trei drumuri județene, respectiv 202F Bălești-Mihălceni, 202E Voetin-limită județ Buzău și DJ204B Tătăranu-Măicănești,
întrucât intervenția utilajelor de deszăpezire s-a dovedit a fi îngreunată și chiar ineficientă în condiții de viscol puternic. Accesul locuitorilor din aceste zone a fost asigurat pe rute alternative. Pe toate drumurile județene s-a acționat permanent cu 34 de utilaje de deszăpezire (21 de autocamioane cu lamă, care împrăștie și material antiderapant, 5 încărcătoare frontale cu cupă, 4 tractoare de mare putere, 3 autogredere și 1 buldoexcavator).
    În Focșani s-a intervenit, conform unei informări de pe pagina de Facebook a primarului Cristi Misăilă, „pe toate străzile principale și secundare aferente domeniului public, pe străzile din interiorul cartierelor, pe centura de ocolire dar și în zona unităților de învățământ și instituțiilor publice. Utilajele au funcționat non-stop, iar personalul de coordonare a gestionat permanent situația și o va coordona până când se va îndepărta toată zăpada de pe carosabil și trotuare! S-a acționat cu:
10 freze mici autonome pentru trotuare, 2 buldoexcavatoare de mare capacitate și 2 medii cu cupă și lamă pentru intersecții, 3 sărărițe cu lamă, 1 încărcător frontal Hitachi, 2 utilaje Abrollkipper cu lamă, 2 utilaje Unimog cu lamă și sărărițe, 2 tractoare U650 cu lamă. A fost folosit permanent material antiderapanet pentru combaterea poleiului și prevenirea formării de gheață în intersecții, pe bulevarde, pe străzile principale și secundare dar și pe cele aflate în pantă, materialul fiind asigurat din baza specială de stocare a societății CUP Salubritate Focșani”.

Autobuz cu 25 de călători, blocat în nămeți

    Un apel primit la numărul unic de urgență 112 a anunțat vineri faptul că un autobuz cu 25 de persoane aflat în zona Rădăcinești-Corbița (DN 11A) nu mai poate urca în pantă și nici nu se mai poate întoarce. Situația a fost remediată prin intervenția CNADNR și a autorităților locale.
    Tot vineri, pompierii de la Detașamentul Focșani au intervenit în satul Bogza, comuna Sihlea pentru un caz medical.

Un grup de credincioși pe rit vechi, deblocați din nămeți de primarul din Vintileasca 

    Autoritățile locale din comuna Vintileasca au intervenit vineri după amiază pentru a scoate din nămeți mai mulți credincioși pe rit vechi care se aflau blocați în lăcașul de cult. Conform datelor furnizate de Georgel Spătaru, primarul localității, credincioșii se aflau la biserica din Bahnele de Jos și au cerut ajutorul deoarece drumul s-a blocat din cauza troienelor de zăpadă și a viscolului puternic. Sectorul de drum dintre Bahnele și Bahnele de Jos este cel mai dificil de deszăpezit deoarece viscolul aduce zăpada dinspre satul Poiana Stoichii și Nereju și o depune pe acest drum. „În urmă cu o oră (vineri, 17:15 – n.r.), am reușit să deblocăm cel mai greu traseu, acela spre Bahnele de Jos. La biserica de acolo din sat a fost o slujbă și erau câteva persoane blocate. Am reușit să spargem nămeții de zăpadă care blocaseră accesul din punctul Bahnele, Bahnele gater, de la Drumul Național, până la biserica din Bahnele de jos, un traseu destul de greu, deoarece drumul este perpendicular pe direcția vântului și toată zăpada dinspre Poiana Stoichii, Nereju, o aduce și o depozitează acolo. Mulți credincioși pe rit vechi erau la biserică și am fost solicitați să-i ajutăm, că nu puteau pleca de acolo. Acum mergem cu pârtia în continuare, înspre satul Măgura. Sperăm ca în aproximativ 3 ore să facem toată localitatea. Vântul nu mai bate și nu mai ninge. În ceea ce privește Drumul Național, am fost sunat de către directorul de la Drumurile Naționale să-i ajut cu motorină împrumut, pentru a nu mai pleca utilajele din zonă după ce au făcut traseul dintre Jitia și Vintileasca. Este totul sub control, se circulă”, a declarat Georgel Spătaru, primarul de la Vintileasca. 

UPDATE!

Începând cu data de 24.03.2018, ora 15.00, a fost redeschis traficului rutier DJ 202E sector Sihlea – limită județul Buzău.
Începând cu data de 24.03.2018, ora 15.30 a fost redeschis traficului rutier DJ 202F sector Bălești – Mihălceni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?