Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Temperaturi încadrate în media perioadei și precipitaţii excedentare în aprilie și mai; luna iunie călduroasă și cu deficit de precipitaţii (ANM)


Valorile medii de temperatură prognozate de meteorologi pentru lunile aprilie și mai vor fi, în general, în apropierea mediilor climatologice ale perioadei și doar în câteva regiuni sub medii, iar pentru luna iunie acestea vor fi în jurul normelor, în timp ce precipitațiile se anunță excedentare în cea mai mare parte a țării, excepția fiind semnalată la nivelul lunii iunie, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul aprilie – iunie, publicată vineri de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Potrivit prognozei ANM, în luna aprilie, temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de normal în regiunile sudice și sud-estice și se vor situa, în general, sub mediile climatologice în restul țării. Măsurătorile de specialitate arată că media multianuală lunară pentru luna aprilie este de 9,3 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizați în intervalul 1981 – 2010.
În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură între 5 și 11 grade Celsius în Moldova, respectiv până la 12 grade Celsius în Banat, Oltenia și Muntenia. În același timp, precipitațiile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, așadar peste norma de 51,3 l/mp, iar cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Banat – de până la 78 l/mp, Oltenia (până la 75 l/mp), Transilvania (până la 70 l/mp). Pe de altă parte, cele mai scăzute cantități de precipitații sunt prognozate în Dobrogea – de până la 40 l/mp.
În mai, temperaturile medii vor avea valori apropiate de media climatologică în sud, sud-est și vest, respectiv sub normal, local, în celelalte zone. Media multianuală valabilă pentru luna mai este de 14,9 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 10 și 17 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 18 grade, se vor consemna în Muntenia, Oltenia și Banat. În aceeași lună, precipitațiile totale lunare vor fi apropiate de normă în sud-estul țării și local în sud și est și vor fi excedentare în rest. Media precipitațiilor pentru luna mai este stabilită la 66,5 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Maramureș (până la 89 l/mp), Muntenia (86 l/mp), Crișana (până la 85 l/mp), Banat (până la 84 l/mp) și Oltenia (până la 83 l/mp). În același timp, în Dobrogea se vor consemna precipitații între 16 și 47 l/mp.
Conform ANM, în prima lună de vară, temperatura medie lunară a aerului va fi apropiată de norma climatologică în cea mai mare parte țării. Media valorilor termice pentru intervalul analizat se situează la 18,3 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 13 și 21 grade Celsius, în Moldova, în timp ce în Oltenia și Maramureș valorile termice vor ajunge la 22 de grade Celsius.
La nivel de precipitații, în luna iunie, acestea vor fi apropiate de mediile climatologice, cu o tendință spre deficit, local, în sudul, estul și vestul teritoriului, față de cele stabilite prin măsurători, la 84,5 l/mp. În zona Munteniei, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 111 l/mp, în Banat la 107 l/mp, în Transilvania la 106 l/mp, în Crișana și Moldova la 103 l/mp, iar în Oltenia la 102 l/mp. De asemenea, în Dobrogea sunt estimate cantități de precipitații mai scăzute, între 27 și 60 l/mp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?