Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Centenarul Unirii Basarabiei cu România, aniversat la Odobești în prezența ambasadorului Republicii Moldova


    Ambasadorul Republicii Moldova la București, Excelența Sa, Mihai Gribincea, unul dintre cei mai mari istorici din țara vecină, a participat, miercuri, la Odobești la sărbătorirea Centenarului Unirii Basarabiei cu Regatul României, act săvârșit la 27 martie 1918, la Chișinău. Evenimentul cu titlul „Basarabia, pământ românesc”, s-a vrut a fi o invitație la descoperirea perioadei 1918-2018, cu un accent deosebit pe cunoașterea personalităților care au contribuit la momentul istoric de la 27 martie 1918. Manifestarea „Basarabia, pământ românesc” a adunat la Casa de Cultură „C.C. Giurescu” majoritatea oamenilor de cultură ai orașului Odobești și nu numai. La eveniment au mai fost prezenți primarul Daniel Nicolaș, vicepreședintele Consiliului Județean, Dănuț Cristian și directorul Casei de Cultură din Odobești, Romeo Valentin Muscă, care au fost și gazdele ambasadorului.
    Excelența Sa și-a lansat aici cel mai recent volum al său, Atlasul „Descriptio Bessarabiae”, un volum care pune în valoare peste o sută de hărți. „Sunt foarte bucuros că am ajuns aici pentru că am auzit de Odobești de foarte multe ori și am citit. De asemenea, sunt bucuros pentru că într-un an centenar avem asemenea evenimente. Suntem români și de o parte și de alta a Prutului. Nimeni nu ne-a întrebat la 1812 ce vrem să facem, soarta noastră a fost decisă de altcineva. Asta s-a întâmplat și în 1940. Suntem români și locuim în două state românești și este evident că avem aceeași istorie și trebuie să ne gândim la același viitor”, a spus ambasadorul Republicii Moldova la București, Excelența Sa, domnul Mihai Gribincea, cu ocazia aniversării unui secol de la votarea pe 27 martie 1918, în Sfatul Èšării din Chișinău, a Unirii Republicii Democratice Moldovenești cu Regatul României.
    La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Cristian Dănuț, a declarat că istoria și tradiția vor lega întotdeauna românii de pe ambele maluri ale Prutului. „Venind spre Odobești mă gândeam că astăzi am prilejul de a vorbi și de a fi alături de un ambasador acreditat în România care îmi înțelege toate sensurile cuvintelor mele. Istoria și tradiția ne leagă și ne vor lega întotdeauna”, a spus vicepreședintele Consiliului Județean, Dănuț Cristian.
    Tot miercuri, au fost prezentate în premieră o serie de hărți interactive cu România Mare și o expoziție de carte despre Basarabia, cu volumele istoricilor Ion Nistor, Ioan Pelivan și lucrări despre suferințele românilor din stânga Prutului. Primarul Daniel Nicolaș le-a oferit ambasadorului Republicii Moldova la București Mihai Gribincea și vicepreședintelui Cristian Danuț câte o plachetă cu stema orașului Odobești în semn de recunoaștere. „Îmi doresc să serbăm astăzi împreună acest moment dedicat Unirii în liniște, în bucurie, în familia noastră, a odobeștenilor, așa cum ne-am învățat de fiecare dată. Acest al patrulea eveniment dedicat Centenarului cred că este un eveniment reușit prin simpla prezență a Excelenței Sale, domnul ambasador Mihai Gribincea, care ne-a predat o lecție de istorie și care a ales ca la noi, la Odobești, să lanseze Atlasul «Descriptio Bessarabiae» și ne-a arătat că un popor fără istorie este un popor fără amprentă, fără identitate și un popor sortit pieirii”, a spus primarul Daniel Nicolaș. La final toți oaspeții s-au bucurat de un mini-recital de cântece patriotice susținut de Corul de Copii al Parohiei din Irești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?