Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Șase vrânceni, trimiși în judecată pentru trafic de influenţă cu permise de conducere şi examene de Bacalaureat


Åžase persoane au fost trimise în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea într-un dosar de trafic de influență, dosar care în primă fază s-a aflat pe masa procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție. Inculpații vor fi judecați pentru că ar fi pretins și primit bani de la mai multe persoane, cărora le spuneau că au influență pe lângă polițiștii examinatori de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Inmatriculări Vehicule Vrancea și că le vor ajuta să obțină permisele. Unul dintre inculpați a invocat și numele prefectului Sorin Hornea, atunci când a primit o anumită sumă, spunând că banii vor merge la prefect. Un alt inclupat susținea că are „cunoștinte” și peste hotare, dar și la licee, el promițând inclusiv „aranjarea” unor probe la examenul de bacalaureat. Una dintre persoanele trimise în judecată avea la momentul comiterii faptelor calitatea de director al unei școli de șoferi din Focșani. 

În timpul cercetărilor au fost organizate și acțiuni de prindere în flagrant de către ofițerii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Vrancea, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. 

    Åžase persoane vor fi judecate la Tribunalul Vrancea într-un dosar de trafic de influență. Faptele lor datează de ani buni, respectiv din perioada 2009-2012, iar dosarul a fost inițial la Direcția Națională Anticorupție.
    Unul dintre inculpați se numește Grigore Marian C., are 40 de ani și este din Å¢ifești. În februarie a.c., el a fost pus sub control judiciar, având interdicția de a părăsi localitatea. Ieri, magistrații de la Tribunalul Vrancea au revocat măsura controlului judiciar. „(…) revocă măsura preventivă a controlului judiciar dispusă față de inculpatul C(…) Grigore Marian, prin ordonanța procurorului (…) din 23.02.2018. Cu drept de contestație în 48 de ore de la comunicare. Pronunțată în camera de consiliu, azi, 20.03.2018”, se arată în hotărârea instanței.
Conform rechizitoriului, el va fi judecat pentru trafic de influență (2 acte materiale), constând în aceea că la data de 8 iunie 2010 a pretins suma de 200 de euro de la o femeie, respectiv suma de 250 euro de la un bărbat, spunându-le acestora că are influență pe lângă funcționari din cadrul Serviciului Înmatriculări. Totodată, el le-a promis celor două persoane că îi va determina pe examinatori să le promoveze la proba practică a examenului pentru obținerea permisului de conducere auto. Potrivit anchetatorilor, la data de 10 iunie același an, ar fi primit suma de 250 de euro pretinsă de la bărbatul amintit anterior, prin intermediul unui martor. La momentul respectiv, inculpatul a precizat că suma ar fi fost destinată pentru actualul prefect Sorin Hornea, afirmație care nu s-a dovedit a fi reală. Prefectul Hornea ne-a spus că a dat declarație în acest dosar. „Am dat o declarație ca martor, dar nu am nicio legătură cu această persoană”, ne-a spus prefectul.
Un alt inculpat din dosar este Fănică S., de 56 de ani, instructor auto la data comiterii faptei. În sarcina lui s-a reținut tot infracțiunea de trafic de influență. Anchetatorii au stabilit că în luna octombrie a anului 2009, el ar fi pretins și a primit de la o femeie suma de 300 euro, dându-i acesteia de înțeles că are influență pe lângă exminatorii de la permise și promițându-i totodată că îi va determina să o promoveze la proba practică a examenului pentru obținerea permisului de conducere categoria B.

Directorul unei școli de șoferi, trimis în judecată

Un alt inculpat este Ionuț Emilian L., de 35 de ani, din comuna Vizantea. În sarcina lui s-a reținut infracțiunea de complicitate la infracțiunea de trafic de influență. Conform rechizitoriului, în luna iunie a anului 2010, împreună cu un alt inculpat, a intermediat legătura dintre două persoane, una dintre ele martor denunțător, și primul inculpat, ajutându-l pe acesta din urmă să ceară sumele de 250 euro, respectiv 200 euro, pretinzând că are influență pe lângă funcționari din cadrul Serviciului Permise. De asemenea, a promis că îi va determina pe aceștia să le promoveze la proba practică a examenului pentru obținerea permisului de conducere pe cele două persoane de la care a pretins sumele de bani. De asemenea, el a fost cel care în data de 10 iunie 2010 a luat suma de 250 de euro de la o persoană și i-a dat-o primului inculpat, respectiv Grigore Marian C., prin intermediul unui martor.
Cel de-al patrulea inculpat, Ciprian L., de 32 de ani, tot din Vizantea, este cercetat pentru aceeași infracțiune ca și inculpatul menționat anterior, respectiv Ionuț Emilian L., cu excepția momentului în care acesta din urmă a primit suma de 250 euro, la data de 10 iunie 2010, și i-a dat-o prin intermediul unui martor primului inculpat.
O altă persoană judecată în dosar pentru infracțiunea de trafic de influență este Eugen M., de 48 de ani, din Focșani. Conform rechizitoriului, la data comiterii faptei acesta era directorul unei școli de șoferi din oraș. În rechizitoriu se arată că la data de 5 mai 2010 a pretins și primit de la o femeie suma de 250 euro, pretinzând că are influență pe lângă funcționari din cadrul Serviciului Permise și promițându-i că îi va determina pe aceștia să o promoveze la proba practică a examenului auto.

Avea „cunoștințe” în Bulgaria și „aranja” probe la Bac 

    Ultimul inculpat din dosarul ce a fost deja înregistrat pe rolul Tribunalului Vrancea este Ion O., de 47 de ani, din comuna Străoane. El va fi judecat tot pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență (4 acte materiale). Conform rechizitoriului, în anul 2011, el ar fi pretins și ar fi primit suma de 5.000 lei de la o persoană, făcând-o pe acesta sa creadă că are influență pe lângă funcționari publici din cadrul instituției cu atribuții de înmatriculare a vehiculelor în Bulgaria, pe care îi va determina să înmatriculeze un autoturism ARO, căruia nu îi corespundea seria de motor. Mașina aparținea persoanei care a dat bani, aceasta făcând ulterior sesizare la anchetatori.
    De asemenea, în 2011 și 2012, anchetatorii spun că el ar fi pretins sumele de 500 lei, respectiv 400 euro, de la un bărbat pentru a interveni pe lângă cadre medicale în vederea obținerii unui aviz favorabil la examinarea oftalmologică și pentru a interveni pe lângă un examinator din cadrul Serviciului Permise, care ar fi trebuit să-l ajute pe bărbat să promoveze proba practică la examenul pentru obținerea permisului de conducere.     Inculpatul nu s-a oprit aici și a continuat să ia bani de la diferite persoane, potrivit procurorilor. Astfel, în rechizitoriu se mai arată că în anul 2010 el ar fi pretins și ar fi primit suma de 300 euro de la un bărbat căruia i-a promis că-l va ajuta să obțină permisul auto. Conform rechizitoriului, bărbatul se lăuda că avea cunoștiințe peste tot, inclusiv la unități de învățământ. Astfel, în luna august a anului 2010 a pretins suma de 300 de euro de la o persoană și a primit doar 100 euro, promițându-i acesteia că va interveni pe lângă cadrele didactice de la un liceu din Focșani și o va ajuta să promoveze proba de matematică la examenul de bacalaureat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?