Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Schimbările climatice ameninţă jumătate dintre speciile din cele mai importante zone naturale


Jumătate dintre plantele și animalele din zonele naturale cele mai bogate ale lumii riscă să dispară dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească în mod necontrolat, au avertizat experții în cadrul unui studiu citat marți de Press Association. Chiar dacă sunt atinse obiectivele de limitare a încălzirii globale la cel mult 2 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială, un sfert dintre specii ar putea dispărea totuși din cele mai importante zone naturale de pe Pământ, se arată în concluziile cercetării.
Studiul dezvăluie impactul schimbărilor climatice asupra plantelor, mamiferelor, reptilelor, păsărilor și amfibienilor din zone bogate și de neînlocuit din sălbăticie, din Amazon și Yangtze, China, până în Galapagos. Cercetătorii au analizat impactul creșterii valorilor de temperatură și al schimbărilor cantității de precipitații în cadrul mai multor scenarii climatice, de la un eșec al reducerii emisiilor la acțiuni dure pentru limitarea încălzirii globale la cel mult 2 grade Celsius, asupra a aproximativ 80.000 de specii care trăiesc în 35 de regiuni sălbatice. Unele dintre cele mai afectate zone sunt Amazonul, pădurile Miombo din sudul Africii, unde trăiește câinele sălbatic african, și sud-vestul Australiei, conform rezultatelor cercetării realizată de University of East Anglia, James Cook University și organizația World Wide Fund for Nature (WWF). Iar specii precum panda gigant sau leopardul de zăpadă și ursul polar s-ar putea confrunta cu reducerea habitatului și cu împuținarea surselor de hrană.
Eșecul reducerii emisiilor de carbon care stau la baza schimbărilor climatice, ceea ce ar duce la o creștere a temperaturii cu 4,5 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială până în 2100 ar putea determina dispariția a 80% dintre mamiferele din pădurile Miombo și a 67% dintre plantele din Pădurea Amazoniană. Temperaturile mai ridicate și precipitațiile neregulate ar putea deveni „noua normalitate”, cu un impact deosebit asupra unei diversități de specii de animale sălbatice, de la elefanții africani care consumă în fiecare zi cantități importante de apă până la tigrii din zonele de coastă din India și Bangladesh care ar putea rămâne fără 96% din habitatul pentru reproducție din cauza creșterii nivelului mărilor și oceanelor.
În cazul în care creșterile valorilor de temperatură sunt limitate la 2 grade Celsius, ceea ce ar necesita mai multe acțiuni în comparație cu cele la care s-au angajat până acum guvernele, impactul asupra speciilor sălbatice ar fi mai mic, însă acesta va fi în continuare unul de amploare, precizează sursa citată. În Mediterana, 30% dintre specii ar fi expuse riscului de dispariție, în timp ce peste o treime (36%) dintre plante ar putea să dispară.
Printre speciile sălbatice afectate s-ar putea număra broaștele țestoase deoarece temperaturile mai calde determină ieșirea din ouă a unui număr mai mare de femele sau pot împiedica eclozarea, iar creșterea nivelului mărilor și oceanelor poate distruge locurile de cuibărit. Dacă speciile reușesc să se deplaseze către zone noi unde climatul le este mai prielnic, s-ar putea înregistra o reducere a extincției locale de la 25% la 20% în cazul unei creștere a temperaturii de 2 grade Celsius, deși unele plante și reptile, cum ar fi orhideele sau broaștele nu pot face această trecere suficient de repede.
Prof. Rachel Warren de la University of East Anglia a declarat că studiul a demonstrat beneficiile pentru speciile sălbatice ale limitării încălzirii globale la 2 grade Celsius. „Am studiat 80.000 de specii de plante, mamifere, păsări, reptile și amfibieni și am constatat că 50% dintre specii ar putea dispărea din aceste zone în lipsa unei politici climatice”, a spus ea. „Cu toate acestea, dacă încălzirea globală este limitată la 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, procentul ar putea fi redus la 25%”, a adăugat cercetătoarea.
Raportul nu a analizat impactul limitării creșterii nivelurilor de temperatură la doar 1,5 grade Celsius la care s-au angajat țările semnatare ale Acordului de la Paris privind schimbările climatice, însă speciile sălbatice ar avea și mai mult de câștigat în acest caz, după cum a subliniat Warren. Dr. Stephen Cornelius de la WWF-UK a declarat că „aceasta este o problemă globală (care) demonstrează că în ultimii 50 de ani și în toate anotimpurile toate cele 35 de locuri prioritare de peste tot din lume au asistat la o creștere a temperaturilor”. „Pot fi observate deja schimbări și urmări, iar estimările arată că vor continua. Nu există nicio zonă care să nu fie afectată, deși există unele care sunt mai vulnerabile și există unele zone care sunt mai rezistente decât altele”, a precizat Cornelius. El a avertizat că „speciile de plante sunt incredibil de vulnerabile”, acest lucru putând afecta alte specii, cum ar fi păsările care se pot baza pe o anumită plantă ca sursă de hrană.
Studiul a fost publicat în jurnalul Climatic Change, cu puțin timp înainte de Ora Pamântului, cel mai important eveniment global de mediu, organizat de WWF la 24 martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?