Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Grădinița și ultimii doi ani de liceu ar putea deveni obligatorii


Grupa mijlocie și grupa mare de la grădiniță, precum și ultimii doi ani de liceu ar putea deveni ani obligatorii de școală, potrivit unui proiect de lege care va fi supus votului Parlamentului României în ședința din 29 martie. Concret, deputații PSD și UDMR, care au inițiat proiectul de lege, vor astfel diminuarea  abandonului școlar și, implicit, eradicarea sărăciei.
Trebuie spus faptul că în Legea educației este prevăzut ca în învățământul obligatoriu să intre și ultimele două clase de liceu și acum ar urma să se completeze cu ultimii doi ani de grădiniță. „Alineatele (1) si (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011 cu modificările și completările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea 1, nr 18 din 10 ianuarie 2011, se modifică și se completează după cum urmează: 1. Alineatul (1) al articolului 16 se modifică și va avea următorul cuprins: «(1) Învățământul general obligatoriu este de 15 clase și cuprinde ultimii 2 ani ai învățământului primar, învățământului gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul preșcolar și învățământul liceal devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020»”, se arată în proiectul de lege.
În momentul de față, învățământul obligatoriu este de 11 clase, cu tot cu clasa pregătitoare, în care se intră în jurul vârstei de 6 ani. Învățământul obligatoriu se finalizează cu clasa a zecea, în jurul vârstei de 16-17 ani, când legislația din țara noastră permite încadrarea în câmpul muncii. Dacă va fi aprobat de Camera Deputaților, proiectul va merge în Senat, care este for decizional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?