Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Firma de proiectare refuză să acorde consultanță la proiectul de investiții „Porțile Vrancei“


    Consiliul Județean Vrancea va actualiza Devizul general și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Porțile Vrancei-semnale de intrare în județul Vrancea”. Modificarea apare din cauza firmei de proiectare, SC Atelier Sea SRL, care refuză să acorde asistența tehnică la implementarea acestui proiect, motiv pentru care adminstrația județeană se află în situația în care trebuie să achiziționeze asistență tehnică pe proiectare la obiectivul de investiții „Porțile Vrancei-semnale de intrare în județul Vrancea”. Asta în condițiile în care  SC Atelier Sea SRL are un contract încheiat cu Consiliul Județean Vrancea. „În temeiul contractului (…) s-a întocmit proiectul tip pentru obiectivul de investiții Porțile Vrancei -semnale de intrare în județ compus din 4 totemuri. Pe parcursul derulării procesului investițional au apărut o serie de neconcordanțe și neconformități între documentația tehnică existentă și situația reală din teren, aspecte care sunt de natură să schimbe soluția tehnică a proiectului. Conform contractului și raportat la Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcții, proiectantul avea obligativitatea de a asigura asistență tehnică pe proiectare până la recepția finală a lucrării. Motiv pentru care, prin adresa nr.1346/25.01.2018 (care poate constitui premisa procedurii prealabile pentru acționarea în instanță pe obligația de a face) Unitatea Administrativ Teritorială Județul Vrancea a solicitat SC Atelier Sea SRL ca, în temeiul celor de mai sus, să asigure asistență tehnică în vederea soluționării acestor neconcordanțe și neconformități aferente execuției lucrărilor de construcții la obiectivul de investiții «Porțile Vrancei-semnale de intrare în județul Vrancea»”, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.
    SC Atelier Sea SRL a transmis printr-o adresă Consiliului Județean că nu va acorda asistență tehnică în vederea finalizării tuturor documentelor aferente execuției lucrărilor de construcții la acest proiect deoarece nu ar face obiectul contractului încheiat cu administrația județeană. „Astfel, din culpă exclusivă a SC Atelier Sea SRL s-au constatat întârzieri în derularea procesului investițional, motiv pentru care UAT Vrancea se află în situația în care trebuie să achiziționeze asistență tehnică pe proiectare la obiectivul de investiție, pe care proiectantul refuză să o acorde. Considerăm că sumele care urmează a fi utilizate pentru achiziția asistenței tehnice din partea proiectantului, se înscriu în categoria cheltuielilor neprevăzute, care îndreptățesc beneficiarul să acceseze capitolul din devizul general Diverse și Neprevăzute, justificând compensarea cheltuielilor între capitole”, se mai arată în referat.
    Actualizarea indicatorilor tehnico economici are loc și ca urmare a faptului că s-a modificat TVA-ul de la 20 la sută cât era inițial, la 19 la sută, cât este în prezent.

Porțile Vrancei, realizate de societatea PIF&LMS Company SRL

    Lucrările de construire a „Porților Vrancei” au demarat în luna martie 2017 și sunt realizate de societatea PIF&LMS Company SRL, aceasta fiind societatea care a câștigat licitația organizată de Consiliul Județean pe SEAP. Valoarea lucrărilor la care a fost adjudecată licitația este de peste 1,2 milioane de lei. Conform contractului, vor fi realizate patru elemente semnal poziționate la intrările/ieșirile din județul Vrancea. Este vorba de patru totemuri, ce vor fi iluminate pe timpul nopții. Lucrările de construcții constau în realizarea, pentru fiecare totem, a unui element semnal cu înălțimea de 10m realizat din panouri de aluminiu compozit cu aspect de cupru. Acesta va avea un element central alcătuit dintr-o placă de bronz decupată în formă conturului județului Vrancea. Totemul va fi amplasat pe un soclu betonat cu suprafață de 12 mp. Astfel, în prima etapă vor fi realizate totemurile care vor fi amplasate pe DN2 la intrările pe E85, dinspre București și Bacău,  iar în etapa a doua a celor amplasate la limita cu județele Covasna pe DN 2D și Brăila pe DN 23. Lucrările vor consta în amenajare teren, infrastructură, suprastructură, arhitectură, instalații electrice, utilități.
    Administrația județeană, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala Muntenia Sud-Est a inițiat concursul de soluții cu tema „Porțile Vrancei”, care vor fi amplasate la toate intrările în județul Vrancea. Concursul a avut ca scop selectarea celei mai bune soluții, idei pentru realizarea unor obiective de signalectică urbană și rurală. În cadrul concursului lansat de administrația județeană au fost depuse 31 de proiecte în cadrul concursului inițiat pentru realizarea „Porților Vrancei”. Proiectul câștigător a fost realizat de arhitectul stagiar Åžtefănescu Marcu Elena.
    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat atunci că aceste proiecte demonstrează că se lansează o generație de arhitecți foarte talentați și foarte bine pregătiți profesional. „Toate proiectele au demonstrat implicarea voastră, documentarea si perceperea specificului Județului Vrancea, iar soluțiile propuse vorbesc despre valorile județului nostru, spun celui care intră în Vrancea cine suntem, care este istoria noastră și care sunt evenimentele importante ale acestor locuri. Felicitări tuturor participanților! Munca și creativitatea dumneavoastră au dus la găsirea celei mai bune soluții  pentru realizarea «Porților Vrancei»”, declara atunci președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?