Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608
Ediția: Vineri 19 aprilie 2024 Nr. 6608

Primarii comunelor vrâncene, membri ai ACoR, în febra pregătirilor și în așteptarea oaspeților din Elveția


Primarul localității Innertkirchen, Valter Brog, împreună cu soția sa, Susi, și o delegație din care fac parte consilierii comunali Daniel Abplanalp, Christian Krump și Bruno Hählen, precum și Marcel Guinand, administrator construcții, fac o vizită în Vrancea în perioada 15 – 17 martie, cu scopul de a pregăti startul proiectului „Împreună pentru un țel”, proiect realizat în parteneriat cu ACoR Vrancea, prin care tinerii au șansa de a învăța să se ajute singuri, pentru a fi capabili să construiască o afacere durabilă, pas cu pas, pe termen lung, folosind toate atracțiile turistice din zona Vrancea. Din delegație face parte și omul de afaceri elvețian Kaspar Michel, care, împreună cu directorul Crucii Roșii Vrancea, Rodica Davidean, a făcut posibil parteneriatul romano-elvețian.
 Proiectul, care va fi derulat în parteneriat cu elvețienii, implică primarii comunelor vrâncene într-un mod inedit, aducând o oportunitate, dar și o mare provocare. Și asta pentru că cea mai importantă resursă a proiectului este cea umană, și anume tinerii din mediul rural, care să se implice în inițierea și dezvoltarea unei afaceri în localitatea din care provin, după o „școală” de minim un an în Elveția, determinând astfel o schimbare. Startul proiecului s-a preconizat că ar trebui să fie în luna mai 2018 când tinerii vrânceni selectați ar trebui să ajungă în Cantonul elvețian pentru formarea în domeniul turismului rural. „Toți tinerii care doresc să afle cât mai multe amănunte și sunt interesați de acest proiect sunt invitați la un dialog cu partenerii elvețieni vineri, 16 martie a.c., la ora 12.00, la Pensiunea Leonardo din comuna Bolotești (km 25)”, este apelul lansat de primarul Ștefan Moscu, președintele ACoR Vrancea.
Scopul proiectului „Împreună pentru un țel” este acela de a încuraja tinerii din mediul rural să învețe să se ajute singuri, pentru a fi capabili să construiască o afacere durabilă, pas cu pas, pe termen lung, folosind toate atracțiile turistice din zona Vrancea. Până în prezent, zece tineri vrânceni curajoși, care nu s-au speriat de dificultatea limbii germane, și-au exprimat dorința de a participa la „interviul” cu partenereul elvețian, din ziua de 16 martie.
Criteriile în funcție de care sunt selectați tinerii sunt: limba germană – vorbit și scris, nivel mediu; cunoașterea limbii engleze este un avantaj, dar nu este obligatorie; permis de conducere, minim categoria B; disponibilitatea de a participa la trainingul de formare de minim un an, câte 6 luni pe an, în sezonul estival, în zonele cu potențial turistic din Elveția, care oferă servicii de turism rural (trasee pentru ciclism montan și trasee cu oferte de cazare, parcuri de aventură, drumeții și vizionarea faunei sălbatice, alpinism, trasee pentru ciclism, drumeții de iarnă etc.);
  Tinerii se vor angaja să participe în proiect timp de cel puțin 5 ani, pentru a lucra în proiecte de business rural, folosind potențialul existent în comunitatea lor și expertiza acumulată în Elveția. Ei vor avea asigurate, pe perioada cât vor sta în Elveția, serviciile de bază – cazare, masă, bani de buzunar pentru nevoile de zi cu zi, precum și o indemnizație lunară în cuantumul a maxim 500 franci elvețieni.

Proiectul, urmare a parteneriatului durabil

Șansa tinerilor vrânceni de a fi parte din proiectul „Împreună pentru un țel” vine ca urmare a parteneriatului durabil ai cărui termeni au fost stabiliți în perioada 29 mai – 6 iunie, când o delegație formată din 10 primari ai ACoR Vrancea și directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea, Rodica Davidean, au efectuat, la invitația primarului Walter Brog, o vizită de lucru în Elveția, la Primaria Inertkierchen din regiunea Oberhasli. Delegația a fost formată din: președintele ACoR Vrancea Ștefan Moscu – primarul comunei Cârligele, Vasile Vatră – primarul comunei Gugești, Valentin Tâlvăr – primarul comunei Dumbrăveni, Marian Pleșa – primarul comunei Tîmboiești, Ion Dorel Bolovan – primarul comunei Cotești, Ionică Danțiș – primarul comunei Vrâncioaia, Silviu Pintilie – primarul comunei Vidra, Aurel Boțu – primarul comunei Tulnici și Viorel Mîrza – primarul comunei Vîrteșcoiu.
„Pentru mine, personal, vizita în Elveția a fost o provocare, o experiență inedită pe care trebuie să o transferăm tinerilor din comunitățile noastre pentru a crea destinații turistice în mod unic, folosind peisajele frumoase vrâncene. Atât parteneriatul în sine, între comunele din Elveția și România, cât și proiectul pe termen lung propus de partenerul elvețian este un concept nou, inedit, cu un impact socio-economic major pentru comunitățile noastre. Acesta implică o investiție considerabilă din partea partenerului elvețian în formarea tinerilor din mediul rural ca antreprenori «cu acte în regulă», folosind întregul potențial natural al zonei din care provin, prin activități tip business, de turism rural (montan, agricol, vini-viticol, culinar, hotelier etc.) sau de recreere și timp liber (ciclism montan, parcuri de aventură, rafting etc.)”, a declarat, la vremea respectivă, primarul comunei Cîrligle, Ștefan Moscu, președintele ACoR Vrancea, care poate fi contactat de cei care doresc mai multe informații, la numărul de telefon 0728.014.368.

Programul vizitei delegației din Elveția

Delegația venită pe plaiuri mioritice, din Èšara Cantoanelor, va fi întâmpinată, în data de 15 Martie, la ora 18.30, la Restaurantul „Oscar” din Focșani, de către primarii din localitățile: Bolotești, Cîmpineanca, Cîrligele, Cotești, Dumbrăveni, Garoafa, Golești, Gugești, Suraia, Tîmboiești, Tulnici, Urechești, Vidra, Vizantea- Livezi, Vîrteșcoiu, Vrâncioaia, Vulturu. Vor fi prezenți, de asemenea, reprezentanți ai Primăriei Focșani, Consiliului Județean Vrancea și ai Crucii Roșii Vrancea.
Pe 16 martie, delegația din Elveția împreună cu partenerii vrânceni va face o deplasare în teren, în zona viticolă a județului Vrancea, cu trecere prin localitățile: Coțești-Cîrligele-Vîrteșcoiu-Odobești-Jariștea-Bolotești, respectându-se următoarele intervale orare: 9.00-9.30 – Se vor vizita plantațiile de viță de vie din Cotești; 9.30-10.00 – Se va vizita fabrica și expoziția de mobilier din lemn masiv (sculptat manual)  la SC Cerasa SRL Cîrligele; 10.00-10.30 – Se va vizita sediul Primăriei Cîrligele, Așezământul Cultural și Muzeul din centrul Comunei Cîrligele; 10.30-11.00 – Se va vizita Crama de Vinuri Arta Vinului din Cîrligele, unde va avea loc o degustare de vinuri; 11.00-11.30 – Deplasare pe drumul vinului Cîrligele-Vîrteșcoiu-Odobești-Jariștea-Bolotești, spre Pensiunea Leonardo Bolotești.
Între orele 11.30-13.00 se va desfășura întâlnirea delegației elvețiene cu tinerii care și-au manifestat disponibilitatea și interesul de a merge în Elveția și a participa la proiectul elvețian intitulat „Împreună pentru un țel 2018-2019”.
Între orele 14.00-18.30, delegația elvețiană împreună cu primarii gazdă vor
parcurge un traseu pe ruta Vrîncioaia-Tulnici-Lepșa-Focșani, pentru a vizita zona montană și obiectivele turistice localităților rurale vrâncene. La întoarcere, vor participa la cina festivă și seara tradițională vrânceană, la Restaurantul Vingex Urechești „Hanul lui Ureche”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?